Ειδικό τομεακό πρόγραμμα για τη νησιωτική πολιτική της χώρας, στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, θα αναζητήσει το υπουργείο Ναυτιλίας, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη σημερινή επίσκεψή του στο υπουργείο.

«Επιτέλους να μπορέσουμε να έχουμε ένα ενιαίο χρηματοδοτικό εργαλείο για την υποστήριξη των δράσεων για τα νησιά μας και ειδικά για τα μικρά νησιά, τα οποία χρειάζονται ένα ειδικό πλαίσιο φροντίδας και υποστήριξης από το κράτος», δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός, ο οποίος υπογράμμισε ότι το 15% των Ελλήνων ζει σε νησιά.

Ο πρωθυπουργός είπε πως αυτός θα είναι ένας από τους πέντε πυλώνες της πολιτικής της κυβέρνησης στον τομέα της Ναυτιλίας. Οι υπόλοιποι θα είναι η προσέλκυση ποντοπόρων πλοίων στη χώρα για την ενίσχυση της ελληνικής ναυτιλιακής σημαίας, η ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, το ζήτημα της ασφάλειας στη θάλασσα(σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών, και με εξαιρετικά ενδιαφέρουσες δράσεις που αναπτύσσονται από μη κυβερνητικές οργανώσεις, με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τεχνολογίας), η αναβάθμιση της πολιτικής για το λιμάνι του Πειραιά και ο εξορθολογισμός της λιμενικής πολιτικής «ώστε τα λιμάνια μας να λειτουργούν με αποτελεσματικότητα και με ασφάλεια».

Ο κ. Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «η πρόκληση είναι να κάνουμε την ελληνική σημαία ξανά πιο ελκυστική για Έλληνες πλοιοκτήτες, αλλά και να εξορθολογίσουμε δραστικά το πλαίσιο της ναυτικής εκπαίδευσης, ώστε να οδηγήσουμε περισσότερα νέα παιδιά στη θάλασσα και να μπορούμε να τους παρέχουμε ποιοτική εκπαίδευση, ώστε να μπορέσουν να χτίσουν μια επαγγελματική σταδιοδρομία σε έναν τομέα όπου η χώρα μας έχει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα».

Τέλος, έκανε ειδική μνεία στις γυναίκες και τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος για το έργο που επιτελούν και υποσχέθηκε ότι «θα ενισχύσουμε επιχειρησιακά το Λιμενικό Σώμα, θα αναβαθμίσουμε τη δυνατότητα της χώρας να φυλάσσει αποτελεσματικά τα θαλάσσια σύνορά της και θα συνεργαστούμε φυσικά με την Ευρώπη, η οποία έχει θέσει το ζήτημα της προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων σε πρώτη προτεραιότητα για την επόμενη προγραμματική περίοδο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σε σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τη συμμετοχή του υπουργού Γιάννη Πλακιωτάκη, του γενικού γραμματέα Ναυτιλίας και Λιμενικών Υποδομών, Ευάγγελου Κυριαζόπουλου, της γενικής γραμματέως Νησιωτικής Πολιτικής Χριστιάνας Καλογήρου και της γενικής γραμματέως Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών, Βίκυς Λοΐζου.

Ο πρωθυπουργός μετέβη επίσης στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης και ενημερώθηκε για τη λειτουργία του.