"Η νέα ηγεσία του ΥΠΕΞ προωθεί προαποφασισμένες  εκκαθαρίσεις   που θυμίζουν άλλες εποχές και δεν συνάδουν με τον δημοκρατισμό και με την ιδιότητα κράτους μέλους της ΕΕ, αλλά μάλλον σε τυραννικά καθεστώτα".


Αυτό υποστηρίζει σε δήλωσή του ο επικεφαλής του ΠΡΑΤΤΩ , πρώην υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, που έχει συνδέσει το όνομά του με τη συμφωνία των Πρεσπών. Κάνει λόγο για "πρωτοφανή δίωξη κορυφαίων  στελεχών του ΥΠΕΞ" που "δεν συνάδει με την  εφαρμογή αρχών  χρηστής διοίκησης. Προσβάλλει δε, τα στελέχη του ΥΠΕΞ που υπηρετούν  με επαγγελματισμό όλες τις κυβερνήσεις, ανεξάρτητα πολιτικού χρώματος, τιμώντας τον όρκο τους".

Ο κ. Κοτζιάς υποστηρίζει ότι διώκονται στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών αναφερόμενος στην ανάκληση, στην Αθήνα, από τον Ν. Δένδια, ανώτατων διπλωματών. Ισχυρίζεται δε ότι οι διπλωμάτες αυτοί "δεν είναι αρεστοί σε ένα παράκεντρο. Παράκεντρο που δεν θέλει πατριωτική λύση για το Κυπριακό και έπαιξε με ακροδεξιές θέσεις στο Ονοματολογικό. Επιπλέον, ο νέος ΥΠΕΞ ακύρωσε μεταθέσεις που είχαν αποφασιστεί και προγραμματιστεί εδώ και μήνες. Έκανε δε και ένα πρωτοφανές ατόπημα: Ουδέποτε άλλοτε και σε καμία χώρα του κόσμου Υπουργός εκδίωξε διευθυντή διπλωματικού γραφείου προηγούμενου Υπουργού. Ντροπή του".

Ο κ. Κοτζιάς τελειώνει την ανακοίνωσή του με σειρά συστάσεων προς τον νυν υπουργό Εξωτερικών, όπως "να ενσκήψει, επιτέλους,  με αίσθημα ευθύνης στην  αντιμετώπιση των εθνικών μας θεμάτων, μακριά από προσωπικές εμπάθειες  αναρμόδιων  κύκλων του ΥΠΕΞ. Να μελετήσει τους φακέλους που δεν γνωρίζει".