Μια ερμηνευτική εγκύκλιος που κυκλοφόρησε χθες κι αφορά το καθεστώς των αντιδημάρχων, λύνει τα χέρια του Κωνσταντίνου Ζέρβα και του δίνει το δικαίωμα να κάνει αντιδημάρχους συμβούλους άλλων παρατάξεων, χωρίς το φόβο αυτοί να εκπέσουν του αξιώματος αν ανεξαρτητοποιηθούν.


Η εγκύκλιος εκδόθηκε χθες από το υπουργείο Εσωτερικών και δίνει λύση στο πρόβλημα που υπήρχε με τη διαγραφή - αποπομπή των δημοτικών συμβούλων άλλων παρατάξεων, όταν γίνονται αντιδήμαρχοι. Ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, προέβλεπε, μεν, ότι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι είχαν τη δυνατότητα να γίνουν αντιδήμαρχοι, προσέθετε όμως ότι στην περίπτωση ανεξαρτητοποίησής τους στη συνέχεια, ή διαγραφής τους από την παράταξή τους, εξέπιπταν του αξιώματος. Με τη χθεσινή εγκύκλιο (δες εδώ) διευκρινίζεται ότι στην περίπτωση διαγραφής τους, πλέον, δεν εκπίπτουν του αξιώματος του δημοτικού συμβούλου.

Το αγκάθι


Παρόλα αυτά, η εγκύκλιος διατηρεί την προϋπόθεση οι αντιδήμαρχοι άλλων παρατάξεων εκτός αυτής του δημάρχου να εκλέγονται από την πλειοψηφία των συμβούλων της παρατάξεώς τους! Αυτό σημαίνει ότι, στην περίπτωση που ο Κωνσταντίνος Ζέρβας θελήσει -όπως λένε οι πληροφορίες- να κάνει αντιδημάρχους από άλλες παρατάξεις, θα πρέπει να απευθυνθεί στους επικεφαλής και αυτοί να θέσουν ονόματα σε ψηφοφορία εντός παρατάξεων. Για παράδειγμα, αν ο κ. Ζέρβας θελήσει να κάνει αντιδήμαρχο κάποιον από τους τρεις εκλεγμένους της παράταξης του Παναγιώτη Ψωμιάδη, θα πρέπει να απευθυνθεί στον επικεφαλής και, στη συνέχεια, εκείνος να προτείνει ένα όνομα από τα τρία της παράταξής του για αντιδήμαρχο και να το ψηφίσει η πλειοψηφία.

Αυτό το σημείο είναι που προκαλεί τις καραμπόλες στο δήμο Θεσσαλονίκης, αφού ο επικεφαλής της παράταξης "Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα" Νίκος Ταχιάος φέρεται ενοχλημένος από -υποτιθέμενες- απευθείας συνεννοήσεις που έγιναν μεταξύ του Κωνσταντίνου Ζέρβα και στελεχών της παράταξής του. Έτσι, με γραπτό μήνυμα στα κινητά τους τηλέφωνα, τους κάλεσε σε συνεδρίαση τη Δευτέρα, μέρα ορκωμοσίας της νέας διοίκησης του Δήμου, θεωρώντας, μάλιστα, casus beli τις απευθείας συνεννοήσεις!

Όλα δείχνουν ότι, αν δεν υπάρξει προσέγγιση μεταξύ των επικεφαλής, όπως ο νόμος προβλέπει, όσοι δημοτικοί σύμβουλοι επιθυμούν να πάρουν θέση αντιπροέδρου, θα προχωρήσουν σε αποχωρήσεις από τις ομάδες με τις οποίες εκλέχθηκαν! Έτσι, θα έχουμε το φαινόμενο οι Θεσσαλονικείς άλλους να έχουν εκλέξει και άλλους να βλέπουν σε θέσεις κλειδιά!

Μάλιστα, αυτές οι εξελίξεις μπορούν να γίνουν μετά την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου, όταν και θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και θα συγκροτηθεί σε σώμα το συμβούλιο.

Κι όλα αυτά, επειδή εφαρμόσαμε απλή αναλογική, χωρίς την πρόβλεψη (που υπάρχει για τις βουλευτικές εκλογές) να πηγαίνουμε σε νέα εκλογική αναμέτρηση στην περίπτωση που δεν σχηματίζεται διοίκηση...