Στην τελική ευθεία μπαίνουν, από αύριο, Δευτέρα, οι ζυμώσεις για να προκύψει διοίκηση υπό τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα.


Οι πρώτες επαφές έχουν ολοκληρωθεί και, σύμφωνα με πληροφορίες, χρειάστηκαν αρκετές διορθωτικές κινήσεις από τους ανθρώπους του επιτελείου του Κωνσταντίνου Ζέρβα, καθώς τους ανάμεναν αρκετές εκπλήξεις που τους ανάγκασαν να αλλάξουν μία και δύο φορές τα πλάνα τους, όσον αφορά τη διοίκηση.

Οι αρχικές κινήσεις ήθελαν τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο να προχωρά σε συμφωνίες με τους επικεφαλής παρατάξεων που εξέλεξαν έναν δημοτικό σύμβουλο -και δεν είναι και λίγοι. Οι αλλαγές που νομοθέτησε, όμως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ουσιαστικά οδήγησε την παράταξη "Ναι στη Θεσσαλονίκη" να επεκταθεί στις παρατάξεις που είχαν εκλέξει περισσότερους συμβούλους -και ειδικά με την παράταξη "Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα" του Νίκου Ταχιάου, που εξέλεξε 11 συμβούλους, ως πρώτη, την πρώτη Κυριακή των δημοτικών εκλογών.

Υπέρ συνεργασιών σε προγραμματική βάση ο Ταχιάος


Τα σχέδια άλλαζαν ακόμη και... προχθές Παρασκευή, καθώς ο Νίκος Ταχιάος, με δύο αναρτήσεις του, έθεσε την όποια συνεργασία σε πολιτική βάση. "Σε ό,τι με αφορά, ξεκαθαρίζω ότι συνεργασίες εννοούνται μόνο υπό πολιτικό ή / και προγραμματικό πρίσμα και όχι ως χώρος διανομής αξιωμάτων. Κι επίσης, παρά την καλοπροαίρετη διαθεσιμότητά μου, αυτές έχουν όρια που συνεπάγονται όρους, ακόμα και για πρόσωπα. Ποιος θέλει τον αχταρμά που θα καταλήξει σε διοίκηση "μαλλιά - κουβάρια";", έγραψε παραμονή Δεκαπενταύγουστου.

Και προχθές, Παρασκευή, επανήλθε, μετά από το... κέντρισμα της Κατερίνας Νοτοπούλου: "Ο δρόμος των προγραμματικών συνεργασιών είναι μπροστά μας. Όμως το τιμόνι δεν είναι στα δικά μου χέρια, αλλά στου εκλεγέντος δημάρχου, αυτού στον οποίο η κυρία Νοτοπούλου έσπευσε εμφατικά να προσφέρει στον δεύτερο γύρο την εμπιστοσύνη της παράταξης της και του ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ μπορώ μόνο να είμαι σε αναμονή", έγραψε.

Πριν από αυτές τις αναρτήσεις, όλα έδειχναν ότι η διοίκηση που θα προκύψει σε λίγες ημέρες, θα περιελάμβανε τουλάχιστον δύο (ενδεχομένως και τρεις) δημοτικούς συμβούλους της παράταξης Ταχιάου σε θέσεις αντιδημάρχων. Καθώς ο Νίκος Ταχιάος επιμένει σε προγραμματική σύγκλιση (να αποφασιστούν, δηλαδή, οι κοινές θέσεις που όλοι θα στηρίξουν για το καλό της πόλης) κι ο νεοεκλεγμένος δήμαρχος, ως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν έχει απαντήσει (δημόσια), κανείς δεν μπορεί να μαντέψει τι θα γίνει, τελικά, αφού η διοίκηση Ζέρβα, για να... διοικήσει, έχει ανάγκη τις 11 ψήφους της παράταξης Ταχιάου.

Οι υπόλοιπες συμμαχίες


Η νέα διοίκηση φαίνεται ότι θα επιλέξει τουλάχιστον δύο επικεφαλής παρατάξεων από αυτές που έχουν μόνον μία έδρα σε αντίστοιχες θέσεις αντιδημάρχων, άλλους δύο αντιδημάρχους από τις παρατάξεις των Γιώργου Ορφανού "Η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον" και του Σπύρου Βούγια "ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη", ενώ θέσεις εντεταλμένων συμβούλων θα καταλάβουν εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης "Ναι στη Θεσσαλονίκη" του κ. Ζέρβα.

Η πρόσφατη (εκδόθηκε στις 13 Αυγούστου) ανακοίνωση της παράταξης ενόψει της ορκωμοσίας του νέου δημοτικού συμβουλίου, δεν μας έκανε σοφότερους: "Σε λίγες μέρες ξεκινάει μια νέα σελίδα για το Δήμο Θεσσαλονίκης. Η νέα δημοτική αρχή που επέλεξαν οι δημότες της πόλης και εκλέχθηκε και με τη δική σας στήριξη, αναλαμβάνει από την 1η Σεπτεμβρίου τη διοίκηση του δήμου με στόχο να κάνει τη Θεσσαλονίκη μια πόλη που αξίζει να ζεις, να εργάζεσαι και να επισκέπτεσαι", υπογραμμίστηκε, χωρίς απολύτως καμία αναφορά σε ισορροπίες και αναθέσεις -ή, έστω, υπαινιγμούς.

Η στάση της Νοτοπούλου


Το μόνο σίγουρο είναι ότι η αντιπολιτευόμενη παράταξη στο νέο δημοτικό συμβούλιο θα είναι αυτή της Κατερίνας Νοτοπούλου, "Μαζί", για την οποία στρώνεται ο δρόμος να αναπτύξει ενεργή και εποικοδομητική αντιπολίτευση, καθώς θα είναι απαλλαγμένη από δεσμεύσεις σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, ενώ παράλληλα θα έχει απέναντί της έναν δήμαρχο που θεωρείται "της φιλελεύθερης πλευράς", με παρόμοια κυβέρνηση. Σίγουρα το πεδίο δόξης απλώνεται, μπροστά της, λαμπρό.

Μπορεί να ακούγεται όμορφο μια σύμπραξη με Ζέρβα "για το καλό της πόλης", όμως η τοποθέτηση της Κατερίνας Νοτοπούλου, βουλευτίνας, πλέον, του ΣΥΡΙΖΑ, παραμονή Δεκαπενταύγουστου, ως προς τον Νίκο Ταχιάο, έδωσε την εντύπωση πως έλεγε στον νεοεκλεγέντα δήμαρχο "ή αυτός, ή εγώ"...

"Προτίθεστε να συμπράξετε με την παράταξη του κυρίου Ζέρβα ακυρώνοντας εσείς ο ίδιος την εμπιστοσύνη που σας έδειξε η κοινωνία της πόλης εκλέγοντας σας ως πρώτη δύναμη την πρώτη Κυριακή; Θυσιάζοντας ως άλλος Αγαμέμνων την παράταξης σας και το προεκλογικό σας πρόγραμμα, πιστός σε εμμονές που καταστρατηγούν την ίδια τη δημοκρατία και αδιαφορώντας για τη νωπή λαϊκή βούληση;", ρωτούσε τον Νίκο Ταχιάο. Και προσέθετε:

"Κύριε Ταχιάο μπορείτε να σεβαστείτε το εκλογικό αποτέλεσμα και να συνεργαστείτε στο πλαίσιο της απλής αναλογικής με βάση πραγματικές προγραμματικές συγκλίσεις ή μπορείτε να κάνετε το χατίρι του κυρίου Μητσοτάκη, αναμένοντας κυβερνητικο αντίδωρο. Ξεχνάτε όμως «την Κλυταιμνήστρα»". 

Η ορκωμοσία των δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων θα πραγματοποιηθεί στις 26 Αυγούστου 2019 και ώρα 19:00 στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια θα ακολουθήσει μια μικρή δεξίωση στον αύλειο χώρο του κτιρίου. Τα πηγαδάκια στην δεξίωση θα έχουν να πουν (και να δείξουν) πολλά...