Τα μαζεύει από το Δημαρχείο και πάει για... τρύγο ο Γιάννης Μπουτάρης«Η ιστορία θα κρίνει εάν ήμουν καλός δήμαρχος για τη Θεσσαλονίκη» δηλώνει ο  Γιάννης Μπουτάρης σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, την ώρα που μαζεύει τα πράγματά του από το Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης.


Ο κ. Μπουτάρης έδωσε συνέντευξη στην Αναστασία Καρυπίδου ενόψει της τελετής ορκωμοσίας του νέου δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα και την παράδοση - παραλαβή, που έχει οριστεί για την Δευτέρα, 26 Αυγούστου, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.

Στην ερώτηση για το τι έχασε αυτά τα εννιάμισι χρόνια που ήταν δήμαρχος, απαντά: "Καταρχήν έχασα τη ψυχική μου ηρεμία. Ήταν πολλές φορές που έλεγα «τι ήθελα κι έμπλεξα». Ανέλαβα όμως να κάνω τη δουλειά του δημάρχου και έπρεπε να την κάνω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το δικό μου όνειρο, που δεν το κατάφερα, ήταν να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός μέσα στον δήμο, σαν καλοδουλεμένη μηχανή που να εξυπηρετεί τον πολίτη".

Παρά τον εκνευρισμό που, όπως αναφέρει, του προκαλούν οι μετακομίσεις, δεν μετάνιωσε καθόλου για την απόφαση του να μη θέσει υποψηφιότητα στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές. Θεωρεί πως μέσα από την εννιαετή παρουσία του στον δημαρχιακό θώκο η Θεσσαλονίκη κέρδισε «αναγνωρισιμότητα» χάρη στον «αντισυμβατικό] δήμαρχο της. «Άρχισαν όλοι να μιλάνε για την πόλη και να υπάρχουν δημοσιεύματα» λέει χαρακτηριστικά.

Από τις συναντήσεις που είχε στο γραφείο του, καθ'όλη τη διάρκεια των δύο θητειών του, ξεχωρίζει αυτές με τον Γερμανό πρέσβη, Γενς Πλότνερ, τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, τον ιστορικό Μαρκ Μαζάουερ και τη Βρετανίδα συγγραφέα ευπώλητων βιβλίων, Βικτόρια Χίσλοπ.

Στα τρέχοντα θέματα του δήμου, ερωτηθείς για την πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας, στο κομμάτι από την Τσιμισκή έως τη Λεωφόρο Νίκης και κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που προκάλεσε η υπογραφή της σχετικής σύμβασης, ο κ. Μπουτάρης αναφέρει πως προέκυψαν από αντιπολιτευτική διάθεση και πως «το θέμα το ξεκίνησε ο Ζέρβας», παρά το γεγονός ότι το είχε ψηφίσει ως αντιδήμαρχος. Θυμίζει πως, επί αντιδημαρχίας Ζέρβα γίνονταν πιλοτική πεζοδρόμηση του τμήματος αυτού της Αγίας Σοφίας και "ο Ζέρβας ήταν αυτός που μας έδινε τα γλαστράκια και τις παλέτες για να κλείσουμε το δρόμο, επειδή ήταν αντιδήμαρχος πρασίνου". Χαρακτηρίζει δε ως «βλακώδεις» τις αντιρρήσεις για το τι θα γίνουν τα αυτοκίνητα και το πως η ανάπλαση θα πρέπει να περιμένει την ολοκλήρωση του Μετρό.

Όσο για τα προβλήματα που εκτιμά πως θα «δυσκολέψουν» τον νέο δήμαρχο από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά, που θα αναλάβει καθήκοντα, είπε πως αυτά θα είναι η διαχείριση του προσωπικού και η αστυνόμευση, καθώς η δημοτική αστυνομία διαθέτει λιγότερους υπαλλήλους από όσους χρειάζεται για να λυθεί το κυκλοφοριακό.

Ο Γιάννης Μπουτάρης θα παραμείνει στο δημαρχείο μέχρι τις 30 Αυγούστου. Τι θα κάνει από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά; «Θα εγκατασταθώ στον καινούργιο μου χώρο, στον χώρο που έχουμε για το Μουσείο Ολοκαυτώματος. Θα συμμαζέψω τα ασυμμάζευτα και θα πάω στο κτήμα που έχουμε τρύγο. Θέλω να περάσω και λίγες ημέρες διακοπών πλήρους ξεκούρασης. Θα μου λείψει η καθημερινότητα του δημαρχείου και αυτό είναι ανθρώπινο. Αλλά πιστεύω σε μια εβδομάδα θα περάσει, γιατί θα δημιουργήσω άλλες υποχρεώσεις».

Ολόκληρη τη συνέντευξη του απερχόμενου δημάρχου Θεσσαλονίκης μπορείτε να τη διαβάσετε με κλικ εδώ.

Σχόλια