Εξακολουθεί να μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Εύβοια με τους πυροσβέστες, τους εθελοντές και τους κατοίκους να δίνουν μάχη κατά της φωτιάς που ξέσπασε τα ξημερώματα στις 3:10 σε δασική περιοχή.


H Εύβοια τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ έγινε αίτημα για βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας σε εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Ήδη στο αίτημα της Ελλάδος για Ευρωπαϊκή βοήθεια ανταποκρίθηκαν η Ιταλία και η Κροατία που στέλνουν αεροσκάφοι προκειμένου να συνδράμουν στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή της Εύβοιας δυσχεράνουν το έργο της πυροσβεστικής υπηρεσίας και των εθελοντών με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ελέγξουν το μέγεθος και την πορεία της φωτιάς. Την ίδια στιγμή νέα μέτωπα ξεσπούν ή αναζωπυρώνονται στην περιοχή. Ήδη έχουν εκκενωθεί τρεις οικισμοί που απειλούνται από τις φλόγες. Πρόκειται για τα χωριά Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι και Σταυρός.

 Η εκκένωση γίνεται προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο τα χωριά να κυκλωθούν από τις φλόγες. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής η εκκένωση θα γίνει με λεωφορεία που βρίσκονται στην περιοχή και οι κάτοικοι θα μεταφερθούν στα Ψαχνά, στην παραλία.

 Υπενθυμίζεται πως για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν πλέον 227 πυροσβέστες με 75 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος» ενώ από αέρος επιχειρούν ρίψεις νερού έξι αεροσκάφη και και έξι ελικόπτερα με ένα ακόμα ελικόπτερο να πετάει ως συντονιστικό προκειμένου οι ρίψεις νερού να είναι στοχευμένες και αποτελεσματικές.

Στο συντονιστικό ο πρωθυπουργός


 Επί ποδός από την πρώτη στιγμή βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές της χώρας, ενώ εσπευσμένα επέστρεψε ο πρωθυπουργός από την Κρήτη, και ήδη βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου, που στις 18.30 το απόγευμα θα επισκεφθεί την συντονιστική επιτροπή και θα ενημερωθεί για την κατάσταση.

Επί ποδός βρίσκονται ωστόσο και το υπουργείο Εσωτερικών, με τον υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο να επισκέπτεται την περιοχή της Εύβοιας και συγκεκριμένα το χωριό Μακρυμάλλη, όπου απειλήθηκε από τις φλόγες και έχει ήδη εκκενωθεί.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης δίνει τη μάχη του συντονισμού, όπως και ο Γενικός Γραμματέας, κ. Χαρδαλιάς, που από νωρίς βρέθηκε στην περιοχή της Εύβοιας. Μαζί του βρίσκεται κλιμάκιο της διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γραμματείας, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειες όλων των φορέων για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Το κλιμάκιο εκτός των άλλων θα έχει συσκέψεις με δασολόγους και άλλους ειδικούς, προκειμένου να προχωρήσουν στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και άλλες παρεμβάσεις για να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς.