Σε πλήρη ετοιμότητα παραμένει ο κρατικός μηχανισμός μετά το σεισμό των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, όπως ανακοίνωσε, πριν λίγο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοιδης.

Πρόσθεσε πως, επειδή ίσως κάποιοι πολίτες δεν θέλουν να κοιμηθούν, απόψε, στα σπίτια τους, έχουν αναπτυχθεί πεζές περιπολίες της αστυνομίας για την προστασία τους. Πρόσθεσε ότι η επιφυλακή θα συνεχιστεί και το Σαββατοκύριακο.
“Ειμαστε εδώ, είμαστε δίπλα σας. Δε θα κοιμηθούμε αν δεν περάσει κάθε κίνδυνος. Μαζί θα ξεπεράσουμε κι αυτήν τη δυσκολία”,  κατέληξε.

Χερσαίες και εναέριες δυνάμεις της ΕΜΑΚ, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Αστυνομίας, της Περιφέρειας και των Δήμων της Αττικής παίρνουν μέρος στα μέτρα που ελήφθησαν εκτάκτως, μετά την δόνηση των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Μαγούλα Αττικής και των πολλών μετασεισμών που ακολούθησαν.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοιδης, η Πυροσβεστική δέχτηκε 30 κλήσεις για απεγκλωβισμούς ατόμων από ασανσέρ, λόγω των ολιγόλεπτων διακοπών ηλεκτροδότησης που ακολούθησαν τη δόνηση κι επενέβη σε όλες.

Για αρκετές ώρες μετά την αρχική δόνηση επικράτησε κυκλοφοριακή συμφόρηση. Η Τροχαία επικουρούμενη από την Άμεσο Δράση ρύθμισε την κατάσταση, με τη βοήθεια δύο ελικοπτέρων.


Ο μηχανισμός παραμένει σε ετοιμότητα και θα συνεχίσει να είναι σε ετοιμότητα όλο το 48ωρο για προληπτικούς λόγους, δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.

Οι δηλώσεις έγιναν στο περιθώριο της σύσκεψης από το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας το οποίο συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, εμφανίστηκε ιδιαιτέρως καθησυχαστικός μιλώντας από το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής.

Όπως τόνισε το φαινόμενο παρουσιάζει εικόνα εκτόνωσης.

Παράλληλα, δήλωσε πως στις 10 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον επικεφαλής του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, Ευθύμη Λέκκα, προκειμένου να γίνει γνωστή η μετασεισμική ακολουθία και οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν.

Σε κατάσταση γενικής επιφυλακής, λόγω του ισχυρού σεισμού στην Αττική, έχει τεθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Αυτήν την ώρα περιπολούν 350 πυροσβέστες, 80 επιχειρησιακοί αξιωματικοί και 150 πυροσβεστικά οχήματα για παροχή βοήθειας και εξασφάλιση κάθε αναγκαίας υποστήριξης που τυχόν απαιτηθεί.

Με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος συγκλήθηκε το Συμβούλιο Διαχείρισης Κρίσεων με διευρυμένη σύνθεση, καθώς και η προβλεπόμενη υποστηρικτική ομάδα Διαχείρισης Συμβάντων του Αρχηγείου Π.Σ.