Γράφει ο Δ.Ι. Ασπροπούλης

Τελικά... μια χαρά τα πήγε ο ΣΥΡΙΖΑ! Με το ποσοστό που φαίνεται να συγκεντρώνει (στην ενσωμάτωση του 50% των επισήμων αποτελεσμάτων τα ποσοστά είναι: Νέα Δημοκρατία 39,7, ΣΥΡΙΖΑ 31,4) είναι ο πόλος της κεντροαριστεράς!


Ο Αλέξης Τσίπρας προσωπικά, χάνει μόλις 4% από το Σεπτέμβριο του 2015, ποσοστό που του επιτρέπει να παραμείνει, άνετος, στη θέση του αρχηγού, να βουλώσει τα στόματα της -όποιας- ενδοπαραταξιακής αντιπολίτευσης και να προχωρήσει σε μία ισχυρή αντιπολίτευση. Πλέον, μπορεί να ελπίζει ότι, όταν χρειαστεί τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στους δρόμους, θα δει χιλιάδες κι όχι... σκόρπια διαδήλωση. Κι έχει δίκιο να λέει ότι "το αποτέλεσμα μόνον στρατηγική ήττα δεν είναι".

Και, σίγουρα, η αντιπολίτευση την οποία θα αντιμετωπίσει η Νέα Δημοκρατία κι  ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσωπικά, δε θα είναι βελούδινη. Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε 11,7% από τις εκλογές του 2015. Το ποσοστό αυτό, όμως, φαίνεται να μην της ανήκει ολόκληρο. Διαμορφώνεται από αυτούς που το 2015 είχαν πάει... για ούζα αντί για την κάλπη και από αυτούς που ήθελαν να τιμωρήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πώς, αλήθεια, θα εφαρμόσει τα "αγκάθια" του προγράμματός του ο Μητσοτάκης; Πώς θα καταφέρει να καταργήσει το πανεπιστημιακό άσυλο; Η πλειοψηφία στη Βουλή του το επιτρέπει, όμως οι αντιδράσεις θα είναι πολλές.

Πάντως, μια χαρά τα πήγε κι ο Μητσοτάκης. Προσωπικά είναι ο μεγάλος κερδισμένος. Πήρε ένα κόμμα που, πολλοί πίστευαν ότι διαλύεται, το φορτώθηκε στην πλάτη του και, παρά τα συνεχή λάθη των στελεχών του, κατάφερε να το φέρει πρώτο στις εκλογές. Και πρώτο με αυτοδυναμία.

Η επόμενη μέρα για την Πειραιώς, όμως, όπως προείπαμε, θα ΄ναι δύσκολη. Και, όταν είσαι στην κυβέρνηση, τα λεκτικά λάθη των στελεχών σου πληρώνονται διπλά. Η σιγή ασυρμάτου που είχε επιβληθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, πρέπει να συνεχιστεί.

Όσον αφορά τους άλλους, στην πλέον δυσμενή θέση είναι το ΚΙΝΑΛ. Το διψήφιο ποσοστό δεν ήρθε για το κόμμα της Φώφης Γεννηματά και ο πόλος της κεντροαριστεράς είναι, σαφώς, ο ΣΥΡΙΖΑ κι όχι το κόμμα της.

Δυσμενής και η θέση της Χρυσής Αυγής. Είναι σαφές ότι , όσοι την ψήφιζαν, μόνο νεοναζιστές και φασίστες δεν ήταν. Πατριώτες ήταν που βρήκαν διέξοδο σε άλλα κόμματα, όπως η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου. Που, αν καταφέρει να διαβεί την πόρτα της Βουλής (την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν τα ΄χει καταφέρει ακόμη) θα είναι κι ο μεγάλος κερδισμένος, ως πρωτοεμφανιζόμενος.

Για τον Γιάν(ν)η Βαρουφάκη, τώρα ήρθαν τα δύσκολα. Θα πρέπει να αποδείξει ότι αξίζει να είναι στη Βουλή εκτός του... μαντριού του ΣΥΡΙΖΑ.  Αυτό μπορεί να το καταφέρει αν συγκεντρώσει παλιούς συντρόφους που, τώρα, βρίσκονται είτε στην Πλεύση Ελευθερίας, είτε στο ΛΑΕ. Αν αυτοί οι σύντροφοι επιστρέψουν στο μαντρί, αργά ή γρήγορα θ' αναγκαστεί κι αυτός να κάνει το ίδιο.

Οι επόμενοι μήνες, ως τον Μάρτιο - Απρίλιο, θα αναλωθούν σε προσπάθειες από πλευράς ΝΔ να εφαρμόσει κάποια τμήματα του προγράμματός της. Το πραγματικό σόου θα αρχίσει γύρω στο Μάιο του 2020.