Πέθανε σε ηλικία 82 ετών, ο Σταύρος Τσιώλης, διακεκριμένος σκηνοθέτης και σεναριογράφος του νέου ελληνικού κινηματογράφου, που μας έκανε να αγαπήσουμε τα road movies.


Η είδηση του θανάτου του αναρτήθηκε στη σελίδα του στο Facebook, από φίλους και συγγενείς του. Συγκεκριμένα, η ανάρτηση αναφέρει:

«Σήμερα Τρίτη 23 Ιουλίου, στις 6.10 το πρωί ο αγαπημένος μας πατέρας φίλος και αδελφός Σταύρος Τσιώλης ταξίδεψε στους ουρανούς, πέταξε προς έναν άλλο πολύχρωμο γαλαξία, ένα καλύτερο κόσμο όπου οι ψυχές χαίρονται το λίκνισμα των αστεριών και δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να προσεύχονται για όλους και όλα τα μικρά σπάνια και ταπεινά πράγματα που αγάπησαν σ΄αυτή τη ζωή... Μόνο λύπη γι όλα αυτά που μας χώρισαν και άγια τύχη γι όλα αυτά που ένωσαν».

Ο Σταύρος Τσιώλης, είχε γεννηθεί στην Τρίπολη το 1937 και σπούδασε κινηματογράφο στη Σχολή Κινηματογράφου Τηλεόρασης Λ. Σταυράκου στην Αθήνα.

Δούλεψε ως βοηθός σκηνοθέτη σε 54 ταινίες, πολλές από τις οποίες της Φίνος Φιλμ. Η πρώτη δική του ταινία, η οποία βασίστηκε και σε δικό του σενάριο ήταν Ο μικρός δραπέτης, με τον Βασιλάκη Καΐλα, για τη Φίνος Φιλμ το 1968. Η ταινία του Κατάχρησις Εξουσίας, το 1970, έκανε διεθνή επιτυχία.

Ο Φίνος, που του είχε δώσει την ευκαιρία, ήταν η αιτία να παρατήσει τον κινηματογράφο για 15 χρόνια! Τον πίεζε να γυρίσει την ταινία "Καληνύχτα Μαργαρίτα" με συγκεκριμένη ηθοποιό κι εκείνος, Αριστερός με συνείδηση, αρνήθηκε.

Ο νυν πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Γιώργος Αρβανίτης, ήταν αυτός που τον "έσπρωξε" να επανέλθει γράφοντας κάποιο σενάριο. Κι έγραφε το "Μια τόσο μακρινή απουσία"(έξι  βραβεία στο Φεστιβάλ  Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο - παρεμπιπτόντως - ετοιμάζεται να γιορτάσει 60 χρόνια).

Ακολούθησε η τριλογία των Γυναικών: "Παρακαλώ γυναίκες, μην κλαίτε', "Ας περιμένουν οι γυναίκες", "Γυναίκες που Περάσατε από Δω"...

Είχε κι άλλες μεγάλες διακρίσεις, όπως το ότι ταινία του (οι "Ακατανίκητοι Εραστές") επιλέχθηκε και προβλήθηκε από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης.