Έναν μήνα διήρκεσαν οι εργασίες καθαρισμού των γκράφιτι από τον περίβολο της Ροτόντας, που έγινε σε συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης με την Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος.

Για να καθαρίσει το μνημείο χρησιμοποιήθηκαν μηχανικά και χημικά μέσα, ενώ το κόστος του έργου έφτασε τα 7.500 ευρώ.
Με εκπαιδευτικές ημερίδες που οργανώνει, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, προσπαθεί να καλλιεργήσει  στις μικρές ηλικίες την έννοια του σεβασμού στα μνημεία. Συνεργάστηκε, ακόμη, με ομάδες, όπως την ομάδα του ΠΑΟΚ, όπου αθλητές του συμμετείχαν σε καθαρισμούς μνημείων, ώστε να ευαισθητοποιηθούν και οι φίλαθλοι.
«Το γκράφιτι είναι ένα είδος street art κανονικά, όμως ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζεται στην πόλη μας καταντά βανδαλισμός» τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, Γιώργος Σκιαδαρέσης. Όπως είπε, ακόμη κι όταν καθαρίζονται τα μνημεία, υπάρχουν φορές που το αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό καθώς τα χρώματα εμποτίζουν σε βάθος τα υλικά και δεν επανέρχεται ποτέ στην αρχική κατάσταση. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν πάντα τα απαραίτητα κονδύλια.
Ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας, Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, Σταύρος Ανδρεάδης, εξέφρασε την άποψη ότι πολύ σύντομα κάποιοι θα βεβηλώσουν, πάλι, τα μνημεία που καθαρίστηκαν και πρόσθεσε ότι «ο πολιτισμός είναι κάτι που διδάσκεται».