Το είδαμε κι αυτό! Νεαρός από την Κοζάνη πουλούσε λαθραίο καπνό μέσω... social media! Είχε αναρτήσει ηλεκτρονική αγγελία με την ένδειξη "φθηνός καπνός από Κοζάνη" και ψάρευε πελάτες σε όλη την Ελλάδα!


Οι δουλειές πήγαιναν μια χαρά! Μέσω inbox οι πελάτες έκλειναν τη συμφωνία, κατέθεταν τα χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό του... εμπόρου και ο καπνός έφθανε στο σπίτι τους, με... κούριερ!

Αρχικά δε δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στην υπόθεση, καθώς φάνηκε πως επρόκειτο για μεμονωμένο περιστατικό. Το πρώτο κρούσμα του λαθρεμπορίου είχε εντοπιστεί στην Κω. Οι υπάλληλοι του τελωνείου, κατά τον έλεγχο που διενήργησαν σε ταχυδρομικά δέματα σε κατάστημα εταιρείας ταχυμεταφορών, εντόπισαν ένα δέμα που περιείχε χύμα αφορολόγητο καπνό, που είχε αποσταλεί από την Κοζάνη με αντικαταβολή, από τον ίδιο αποστολέα και παραλήπτη κάτοικο Κω.

Ο παραλήπτης δήλωσε στους υπαλλήλους του Τελωνείου Κω ότι βρήκε τον αποστολέα μέσω αγγελίας που ο τελευταίος είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο με τίτλο «φθηνός καπνός από Κοζάνη». Δήλωσε επίσης ότι είχε παραλάβει ακόμα ένα δέμα με καπνό από τον ίδιο αποστολέα, τον Ιανουάριο του 2018.

Επειδή ο παραλήπτης αρνήθηκε να καταβάλλει τα σχετικά πρόστιμα και να εφαρμοστεί η διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 158 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κω σχετική δικογραφία σε βάρος του.

Κι ενώ φαινόταν πως επρόκειτο για μεμονωμένη περίπτωση, ήρθε και άλλη μία αποκάλυψη στην Ρόδο! Εκεί σε έλεγχο που διενήργησαν υπάλληλοι του Τελωνείου Ρόδου σε ταχυδρομικά δέματα που βρίσκονταν σε υποκατάστημα εταιρείας ταχυμεταφορών, εντοπίστηκε ένα δέμα που περιείχε χύμα καπνό, χωρίς ένσημες ταινίες φορολογίας καπνικών προϊόντων. Το δέμα είχε αποσταλεί από την Κοζάνη με αντικαταβολή, από συγκεκριμένο αποστολέα και παραλήπτρια αλλοδαπή, κάτοικο Ρόδου.

Η παραλήπτρια δήλωσε στους υπαλλήλους του Τελωνείου Ρόδου ότι βρήκε τον αποστολέα μέσω αγγελίας που ο ίδιος είχε αναρτήσει σε ιστοσελίδα με αγγελίες για... αυτοκίνητα.

Η παραλήπτρια συνελήφθη, ο καπνός κατασχέθηκε και ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες του άρθρου 158 του ν. 2960/01.

Στη συνέχεια, οι υπάλληλοι του Tελωνείου Ρόδου ζήτησαν και έλαβαν από την εταιρεία ταχυμεταφορών την καρτέλα πελάτη του αποστολέα και μόλις διαπίστωσαν ότι ο συγκεκριμένος αποστολέας διέθετε πολλούς «πελάτες» σε όλη την Ελλάδα, απέστειλαν την πληροφορία αυτή στην ΕΛ.Υ.Τ. Θεσσαλονίκης για να γίνει ευρεία έρευνα.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία Τελωνείων (ΕΛ.Υ.Τ.) Θεσσαλονίκης, διαπίστωσε πως οι πελάτες ήταν πολλοί και οι διαφυγόντες δασμοί ξεπερνούσαν τα 335.000 ευρώ. Από την έρευνα εντοπίστηκε ο... Κοζανίτης καπνέμπορος και, εναντίον του, σχηματίστηκε δικογραφία για λαθρεμπόριο.

Η συνέχεια θα δοθεί στις αίθουσες των δικαστηρίων.

H φωτογραφία είναι από το αρχείο.