Ήταν ο ήχος του ιδιαίτερος. Όχι, δεν ήταν τζαζ της Νέας Ορλεάνης, δεν ήταν ραγκ τάιμ. Ήταν, όπως έλεγαν όσοι γνωρίζουν ο «ήχος του βουντού»! Ο μεγάλος ιερέας, ο Dr John, το πρώτο όνομα της μουσικής σκηνής της Νέας Ορλεάνης, η ζωντανή ιστορία της, έφυγε από κοντά μας.


Κάτοχος έξι βραβείων Γκράμι, διέδωσε αυτόν τον ιδιαίτερο ήχο σε όλο τον κόσμο. Γεννήθηκε ως  Μάλκολμ Τζον Ρέμπενακ, παιδί οικογένειας ερασιτεχνών μουσικών, συμπεριλαμβανομένης μιας θείας που τον έμαθε να παίζει πιάνο, πέθανε χθες τα ξημερώματα από καρδιακή προβολή, γνωστοποίησε η οικογένειά του μέσω του επίσημου λογαριασμού του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. Ήταν 77 ετών.

Ήταν λάτρης της μουσικής από παιδί, άκουγε ραδιόφωνο ασταμάτητα. Ο πατέρας του, που είχε κατάστημα με διάφορες ηλεκτρικές συσκευές αλλά και δίσκους βινυλίου, έπαιρνε μερικές φορές μαζί του τον μικρό του γιο στα νάιτκλαμπ όπου πήγαινε για να επισκευάσει τα ηχεία και τα συστήματα ήχου.

Ακόμα μαθητής, άρχισε να συχνάζει σε νυχτερινά κλαμπ. Στην εφηβεία του, ήδη έπαιζε με συγκροτήματα που εμφανίζονταν σε κακόφημα μπαρ και στριπ κλαμπ. Καθ' οδόν, μέσα του διαμόρφωνε το δικό του, μοναδικό μουσικό μείγμα, φτιαγμένο από rhythm and blues, καουμπόικα τραγούδια, γκόσπελ, τζαζ, μουσική του Mardi Gras, boogie, πιανιστική μουσική, ψυχεδέλεια και funk, «φονκ», όπως την πρόφερε εκείνος.

Είχε εμπνεύσει τους κατασκευαστές των Mapers για τη δημιουργία του... πιανίστα της ορχήστρας που συνόδευε τους καλεσμένους του περίφημου Mapet Show.

Στην Ελλάδα έγινε περισσότερο γνωστός με τη "Λιτανεία των Αγίων" από το άλμπουμ του "Back to New Orleans".

Η εμβληματική φωτογραφία πάνω είναι του Μπρους Βέμπερ.

Δείτε το βίντεο και θυμηθείτε τον μαζί μας:Κι ακούστε τη "Λιτανία" του.