Ερωτηματικά για το ενδεχόμενο καθόδου του στις βουλευτικές αφήνει ο ΤαχιάοςΜε μια μακροσκελή ανάρτησή του στη σελίδα του στο Facebook, ο Νίκος Ταχιάος ευχαριστεί όσους τον στήριξαν στις δημοτικές εκλογές, δηλώνει πως δύσκολα θα συμπλεύσει με τον Ζέρβα και... καρφώνει συμβούλους του ότι έχουν πάρει υποσχέσεις για θέσεις αντιδημάρχων!


Με την ίδια ανάρτηση, δεν ξεκαθαρίζει τη θέση του για το αν θα είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές στην Α Θεσσαλονίκης, παρά μόνον το ότι το θέμα δεν συζητήθηκε στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

"Θα είμαι υποψήφιος βουλευτής; Λοιπόν, τέτοια συζήτηση με τον Μητσοτάκη δεν έγινε προχθές μολονότι ήταν σαφές ότι δεν με βλέπει εκτός πεδιάς γενικώς. Ούτε αυτός μου το πρότεινε, ούτε ο ίδιος ζήτησα κάτι. Σε ό,τι με αφορά, είμαι εξαιρετικά αμφίθυμος για το μέλλον. Από την μια νιώθω ότι ο ασύμμετρος πόλεμος που δέχθηκα δεν μπορεί να μείνει αναπάντητος, από την άλλη δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι μπορώ να τον ξαναζήσω, έστω και με άλλες εκδοχές. Δεν φοβάμαι τις πολιτικές πτυχές του, άλλωστε ακριβώς τον ίδιο υφίσταται ο Μητσοτάκης. Με ανησυχούν οι προσωπικές πλευρές του και περισσότερο από μένα θορυβούν την οικογένειά μου", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, δεν κρύβει ότι η οικογένειά του τον πιέζει να μην προχωρήσει σε νέα εκλογική μάχη: Επί λέξη αναφέρει:

"Δεν σας κρύβω πως ήρθε μια μέρα που η γυναίκα μου, μου είπε «βρες τρόπο να λήξεις το θέμα με τον ΠΑΟΚ, δεν θέλω η ίδια και κυρίως το παιδί μας να προχωράμε με την πλάτη στον τοίχο». Και η αλήθεια είναι πως κι εγώ είχα φοβηθεί μήπως έχω την περυσινή τύχη του Μπουτάρη εξαιτίας αυτού του χορηγούμενου εμέσματος fake news, αντισημιτισμού και hate speech που συνόδευσε την υποψηφιότητά μου. Και το πιο σημαντικό απ’ όλα; Την ίδια ώρα, με κλάδευαν και αυτοί στους οποίους με χρέωναν οι ΠΑΟΚτσήδες, σε έναν πόλεμο που δεν είχα ανοίξει εγώ και δεν είχε και καμία άλλη λογική εξήγηση πλην της προφανούς".

Και, για το θέμα αυτό, καταλήγει: "Όπως καταλαβαίνετε, οι εκλογές δεν με άφησαν συναισθηματικά ανεπηρέαστο αν και είμαι άνθρωπος που μου αρέσει να ξεπερνώ αμέσως τις ήττες και να κοιτώ το μέλλον. Με αυτό το post δεν θέλω τόσο να απαντήσω στην φημολογία περί υποψηφιότητάς μου στην Α’ Θεσσαλονίκης, όσο να τονίσω πως ό,τι κι αν μου επιφυλάξει το μέλλον, θα συνεχίσω να είμαι ένας άνθρωπος χωρίς εξαρτήσεις, ισχυρών και αυστηρών αρχών και με αποκλειστικά πολιτικές αναφορές".

"Από τον Ζέρβα περιμένω θετικά δείγματα γραφής"


Για το ενδεχόμενο να παραμείνει ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο, σχεδόν το αποκλείει, αφού, όπως τονίζει, ήδη σύμβουλοί του δέχτηκαν προτάσεις για να γίνουν αντιδήμαρχοι σε διοίκηση Ζέρβα:

"Δεν αφήνω ούτε κατ’ ελάχιστον να φανεί πως υπέκυψα στον κανόνα ότι «στις εκλογές λέμε και καμιά κουβέντα παραπάνω αν και καλό είναι να μην λέμε τίποτα». Ό,τι είπα για τον Ζέρβα την προηγούμενη εβδομάδα και μάλιστα παρόντος του ιδίου, ισχύει στο ακέραιο. Και δεν νομίζω ότι κι αυτός με εμπιστεύεται. Μία σχέση à la carte μου φαίνεται ψυχοφθόρα, όπως και μία μακρόχρονη προσπάθεια αποκατάστασης εκατέρωθεν εμπιστοσύνης. Δεν νομίζω ότι ταιριάζουμε ως προσωπικότητες και πάντως δεν έχουμε κοινή πολιτική βάση που θα μπορούσε να αμβλύνει αυτήν την έλλειψη χημείας. Αν όπως διεφάνη από τις πρώτες επικοινωνίες του, σκοπός του είναι να ορίσει αντιδήμαρχο ή αντιδημάρχους από τον συνδυασμό μου, δεν καταλαβαίνω τι μπορεί να σημαίνει για μένα μία αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση ή μία συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση. Και επίσης, ο ίδιος δεν μπορώ να περάσω μία τετραετία κάνοντας τον τροχονόμο στην παράταξή μου προκειμένου να γεφυρώνω την εισπήδηση του δημάρχου μέσω συγκεκριμένων προσώπων, ούτε να κάνω ό,τι έκανε ο Ζέρβας στον Μπουτάρη για να γίνω δήμαρχος σε τέσσερα χρόνια. Το πρώτο δεν ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία ενός ανθρώπου όπως εγώ, που έχει ισχυρές απόψεις και έχει καταγραφεί ως επίμονος doer, το δεύτερο αντιστρατεύεται το ήθος μου", ουσιαστικά καταγγέλλει.

Στο κείμενό του, οι βολές κατά Ζέρβα είναι ευθείες. Όπως υπογραμμίζει:"Ελάτε λοιπόν στην θέση μου: Ηγήθηκα ενός συνδυασμού που ως motto του είχε την λέξη «υπεύθυνα». Μπορώ να επιτρέψω να πληρώνει η πόλη την απλή αναλογική; Απαντώ προκαταβολικά κι ας μην είναι συμβατό προς τους κανόνες των διαπραγματεύσεων, πως όχι. Όπως είπα και στους ανθρώπους του συνδυασμού μου, δεν βλέπω να έχουν έννοια για εμάς οι όροι «συναινετικός» ή «αντιπολιτευτικός», βρίσκω ακριβέστερο το «εποικοδομητικός». Βεβαίως, τον ρυθμό τον δίνει ο εκλεγείς δήμαρχος. Στα χέρια του είναι το κλειδί. Και μολονότι έχω την άποψη ότι δεν ξεκίνησε καλά, δείχνοντας ότι εμφανίζεται ως αρχηγός μιας συγκεκριμένης συμμαχίας προθύμων και έχοντας προτιμήσει να επικοινωνήσει πρώτα με δημοτικούς συμβούλους της παράταξής μου και όχι με μένα, περιμένω με καλή πίστη να δω δείγματα γραφής".

"Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι δημαρχοκεντρική"


Αναφερόμενος στα παράδοξα της απλής αναλογικής, επισημαίνει ότι βρίσκεται στη θέση του "επικεφαλής του πλειοψηφήσαντος συνδυασμού και του ηττημένου του δευτέρου γύρου", παραδέχεται πως είναι "δύσκολη εξίσωση η διαχείρισή της, ίσως πιο δύσκολη από αυτήν του Ζέρβα που εξελέγη δήμαρχος με 7 συμβούλους" και αποκαλύπτει ότι αυτό ήταν που συζήτησαν, προχθές, στην Αθήνα, με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε να βρεθεί λύση, άσχετα με το ποιος είναι δήμαρχος, να κυβερνηθούν οι δήμοι.

Για την περίπτωση συνεργασίας, υπογραμμίζει αυτό που "ο κόσμος δεν ξέρει", το  πώς λειτουργεί ο δήμος, λέγοντας μια αλήθεια που, πράγματι, οι περισσότεροι αγνοούν: Ότι "η τοπική αυτοδιοίκηση είναι δημαρχοκεντρική κι αν θέλουμε να λειτουργήσει η πόλη, προκειμένου να αποφευχθούν τα αγκάθια της απλής αναλογικής, ο δήμαρχος πρέπει να ενισχυθεί με εξουσίες". Κάτι που, όπως τονίζει, το είπε "ευθέως στον Μητσοτάκη κι ας μην ευνοεί τον χαμένο".

Τέλος, ευχαριστεί "όσους στηρίξατε τον συνδυασμό μου «Θεσσαλονίκη – Ταχιάος –Υπεύθυνα», αλλά και όσους με «προσέξατε» με αντίθετα συναισθήματα. Και οι μεν και οι δε οπλίσατε την προσωπικότητά μου και μου δώσατε δύναμη, έστω και με διαφορετικό τρόπο. Άλλωστε, αυτή είναι η ουσία της ζωής: Από ο,τιδήποτε σου συμβαίνει, να βγαίνεις εσωτερικά νικητής".

Σχόλια