Ο Κώστας Καραμανλής, ο πρωθυπουργός του βέτο του Βουκουρεστίου, έχει μπει στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ, αφού, η ως τώρα τακτική της κυβέρνησης, να προσπαθεί, δηλαδή, να αγκαλιάσει το υποτιθέμενο "καραμανλικό ρεύμα" έπεσε στο κενό.


Δράση ανέλαβε το γνωστό για τις Δημοσκοπήσεις που μείωναν τη διαφορά στις ευρωεκλογές στις... 3 μονάδες, Documento. Δημοσίευσε έγγραφο για το οποίο υποστηρίζει ότι φαίνεται ο Καραμανλής να πρότεινε σύνθετη ονομασία "Μακεδονία-Σκόπια" στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους.

Όσοι, βέβαια, ζούσαν εκείνη την εποχή και ασχολούνταν με τα κοινά, θυμούνται ότι αυτή ήταν η πρόταση του Μάθιου Νίμιτς, που οδήγησε στο βέτο της συνόδου του ΝΑΤΟ του 2008... Άρα, ήταν μία πρόταση που ποτέ δεν έγινε δεκτή από την Ελληνική πλευρά κι ότι κατατέθηκε όταν οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τα Σκόπια με το όνομα "Μακεδονία".

Απάντηση σε δημοσίευμα της δίνουν κύκλοι του πρώην πρωθυπουργού.

Χαρακτηριστικά αναφέρουν:

Το έγγραφο δεν αναφέρεται σε ελληνική πρόταση, αλλά σε πρόταση του Μάθιου Νίμιτς, με σκοπό την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Αναφέρεται σε μία εποχή κατά την οποία οι μαζικές αναγνωρίσεις της τότε ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία έφεραν την Ελλάδα σε εξαιρετικά δυσμενή θέση.

Το έγγραφο δεν απευθύνεται στα Σκόπια, αλλά προς τις ΗΠΑ, προκειμένου να αναστραφούν τα τετελεσμένα που προκάλεσε η εκ μέρους τους αναγνώριση και να επιβεβαιωθεί ότι η λύση δεν θα ερχόταν μέσω μονομερών ενεργειών, αλλά μέσω διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Ήταν μία επιβεβλημένη τακτική κίνηση προκειμένου η Ελλάδα να αντιστρέψει τα εις βάρος της τετελεσμένα και να κερδίσει στη συνέχεια με αγώνα και μεθοδικότητα το πλεονέκτημα, όπως και έγινε τελικά στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του  2008.

Με αυτή την τακτική κίνηση, αλλά κυρίως με μία ολοκληρωμένη στρατηγική που κατέληξε στη Σύνοδο, καταφέραμε να αντιστρέψουμε τα δεδομένα και να εξοπλίσουμε τη χώρα με τα ισχυρά εκείνα όπλα (αποφάσεις Κορυφής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ) που τοποθετούσαν πλέον τα Σκόπια στη θέση του επισπεύδοντος για την εξεύρεση λύσης. Έφεραν δηλαδή την  Ελλάδα σε θέση ισχύος.

Η πιο τρανή απόδειξη της σταθερότητας στις θέσεις μας παραμένει ότι δεν αποδεχτήκαμε ποτέ λύση που να μην τις ικανοποιεί, εξού και η απειλή του βέτο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ το 2008.

Το έγγραφο έσπευσε να εκμεταλλευθεί κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, που βλέπει το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της επόμενης Κυριακής, να υψώνεται όλο και πιο ισχυρό μπροστά του.

Η ολομέτωπη επίθεση -στην οποία συμμετέχει και το ΚΙΝΑΛ- κορυφώνεται, πλέον, μετά την εμφάνιση του Κώστα Καραμανλή στην εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη για την παρουσίαση των υποψηφίων βουλευτών, στην οποία, ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε, πάλι, από καρδιάς, θυμίζοντας πως πλήρωσε με προσωπικό κόστος το βέτο του Βουκουρεστίου.