Γράφει η Υρώ Ασπροπούλη

Ο Dior είναι ένας από τους πιο αγαπημένους οίκους, με μια τεράστια ιστορία πίσω του. Ο γαλλικός οίκος λανσάρει μία capsule συλλογή με μερικά από τα πιο iconic κομμάτια που έχει δημιουργήσει.
Η σειρά έχει ονομαστεί 30 Montaigne και είναι φόρος τιμής στο ξενοδοχείο που μετατράπηκε στα headquarters του οίκου, όπου ο Christian Dior παρουσίασε την πρώτη του συλλογή τον Δεκέμβριο του 1946.

Τα κομμάτια της νέας συλλογής δημιουργούν μία Dior γκαρνταρόμπα που θα ήθελε η κάθε γυναίκα, ενώ θα δούμε και κάποια κομμάτια που έχουν γράψει ιστορία τόσο στον οίκο όσο και στη μόδα. Στα items ξεχωρίζουμε, το διαχρονικά αγαπημένο Bar jacket, η πλισέ φούστα από την The New Look εποχή του Dior και φυσικά νέα κομμάτια που σχεδίασε η Maria Grazia Chiurri, όπως, t-shirts με slogan, tote τσάντες, sneakers αλλά και λευκά t-shirts.

Όμως ποιος πραγματικά ήταν ο Christian Dior;

1905: Γεννήθηκε στη Γκρανβίλ της Νορμανδίας.

1920: Ξεκίνησε να πουλάει τα σκίτσα του για να έχει χαρτζιλίκι.

1923: Δεχόμενος πίεση από τον πατέρα του σπούδασε πολιτικές επιστήμες.

1926: Άνοιξε μια μικρή γκαλερί και εξέθεσε τους πρώτους του σουρεαλιστικούς πίνακες.

1929 & 1930: Συντετριμμένος από τον θάνατο της μητέρας του έχασε την γκαλερί. Και έναν χρόνο αργότερα ξεκίνησε να πουλάει σχέδια του από καπέλα και φορέματα, ζώντας μαζί με έναν φίλο του.

1933 & 1934: Ξεκινάει να δουλεύει για τον σχεδιαστή Robert Piguet, όμως έναν χρόνο αργότερα καλείται στο στρατό για δυο χρόνια. Μετά τον στρατό εντάσσεται στον οίκο Lucien Lelong ως κύριος σχεδιαστής μόδας μαζί με τον Pierre Balmain.

1937: Ντύνει τις γυναίκες των Ναζί στρατιωτικών.

1941-1944: Το '41 απορρίπτει τον Marcel Bussac και την πρόταση του να σχεδιάζει για αυτόν όμως με την δική του οικονομική υποστήριξη δημιουργείται ο οίκος Dior.

Το '42 λανσάρει το New Look, του οποίου η ονομασία δίνεται από την φράση της Carmel Snow. "It's such a new look!"  Όμως ο βασιλιάς Γεώργιος ο V απαγορεύει στην πριγκίπισσα Elizabeth και Margaret να φορέσουν το New Look επειδή είχε χρησιμοποιηθεί πολύ ύφασμα. Και τότε ξεκίνησε μια φεμινιστική επανάσταση ενάντια σε αυτό, λόγω του μάκρους της φούστας και λιπών στοιχείων. Παρόλα αυτά καταφέρνει και διακρίνεται στην υψηλή ραπτική της Γαλλίας και ξεκινάει ξανά.

Το '43 λανσάρει τα πρώτα του αρώματα με πρώτο στη σειρά το Miss Dior. Έναν χρόνο αργότερα ξεκινάει να λανσάρει εκτός από αρώματα και γούνες, κάλτσες, γραβάτες.

1946: Παρουσιάζει το πρώτο του βιβλίο "Je Suis Couturier".

1952: Γίνεται πρωτοσέλιδο στο περιοδικό Times. Να σημειωθεί ότι ήταν ο πρώτος σχεδιαστής που έγινε εξώφυλλο. Όμως τον ίδιο χρόνο πεθαίνει από καρδιακή προσβολή κάνοντας τις διακοπές του στη Ιταλία..

"By being natural and sincere, one often can create revolutions without having sought them." - Christian Dior.


      *Η Υρώ Ασπροπούλη είναι σχεδιάστρια μόδας - στυλίστρια https://www.instagram.com/argywhite/