Το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας, έχει κατακλυσθεί από αστέγους. Αυτό καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) επισημαίνοντας ότι «η κατάσταση έχει ξεφύγει».


«Τις ακαθαρσίες τους (κόπρανα, ούρα, αποφάγια) τα συναντάς παντού στους διαδρόμους ειδικά στα υπόγεια του νοσοκομείου, όπου στεγάζονται και υπηρεσίες. Τα στρώματα και οι κουβέρτες παραμένουν εκεί όλη την ημέρα για να υποδεχθούν το βράδυ τους αστέγους. Τα νοσοκομεία δεν είναι χώροι που μπορούν να φιλοξενούν αστέγους με όλο το ρουχισμό τους, οι οποίοι αφοδεύουν, ουρούν, τρώνε στους διαδρόμους των κλινικών. Μετά αναρωτιούνται γιατί έχουμε 1.627 θανάτους κατ’ έτος από νοσοκομειακές λοιμώξεις. Εάν η διοίκηση θέλει να στεγάσει τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους,  να αναζητήσει Προνοιακή Μονάδα στη Θεσσαλονίκη. Το μείζον αυτό ζήτημα υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο του Νοσοκομείου, η Διοίκηση του ΑΧΕΠΑ τα αντιμετωπίζει  με "σύγχρονη διοικητική μέθοδο". Αναρτήθηκαν ανακοινώσεις που είναι λίαν επιεικώς απαράδεκτες» αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ.

Ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ, Αναστάσιος Σπανός, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ παραδέχεται ότι υπάρχει πρόβλημα με τους περίπου 30 αστέγους, οι οποίοι κοιμούνται σε χώρους του νοσοκομείου καθώς ο εισαγγελέας δεν έχει δώσει εντολή στις αστυνομικές αρχές για την απομάκρυνσή τους.  Πρόσθεσε πως ήταν αυτός που είχε ζητήσει την παρέμβαση του εισαγγελέα.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, άστεγοι υπάρχουν και σε άλλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.