Ελάχιστοι είναι οι αστυνομικοί που υπηρετούν στο Αεροδρόμιο Μακεδονία. Δεν επαρκούν για τον έλεγχο διαβατηρίων, καθώς, η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία. απαιτεί να γίνονται έλεγχοι και σε πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Οι αστυνομικοί, μέσω των υπηρεσιών και των συνδικαλιστικών τους οργάνων, έχουν ζητήσει να μετατεθούν στο αεροδρόμιο Μακεδονία τουλάχιστον 70 άτομα. Το υπουργείο έστειλε, με απόσπαση, για το τρίμηνο του καλοκαιριού, 27 αστυνομικούς. Κι όμως, υπολογίζεται ότι, με την αύξηση του αεροδρομίου κατά 35.000 τετραγωνικά μέτρα, απαιτούνται τουλάχιστον επιπλέον 200 αστυνομικοί για να αστυνομευθεί ο χώρος!

Η νέα νομοθεσία εφαρμόζεται από τις 8 Απριλίου 2019. Πρόκειται για τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 458/2017, σύμφωνα με τον οποίο διεξάγονται διαβατηριακοί έλεγχοι και έλεγχοι διασταύρωσης στοιχείων ταυτοτήτων με χρήση βάσης δεδομένων για όλους, όσοι ταξιδεύουν προς και από χώρες, οι οποίες δεν είναι μέλη της Συνθήκης Σένγκεν. Κατά συνέπεια, σε συστηματικό έλεγχο υποβάλλονται πλέον όχι μόνον οι πολίτες τρίτων χωρών αλλά και οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 Διεύθυνση Αστυνόμευσης Κρατικού Αερολιμένα Θεσσαλονίκης (ΔΑΚΑΘ) είναι ήδη υποστελεχωμένη σε σύγκριση με τον όγκο επισκεπτών, που εξυπηρετεί. Το υπάρχον προσωπικό της ΔΑΚΑΘ, που αριθμεί περίπου 130 αστυνομικούς, υπολογίζεται ότι θα έπρεπε να καλύπτει μέχρι 3 εκατομμύρια επισκέπτες, ενώ σύμφωνα με τις μετρήσεις, το 2018 υπολογίστηκαν 6,7 εκ. επισκέπτες και το 2019 αναμένεται να κλείσει με 7 εκ. επισκέπτες.

Στον ήδη αυξημένο υπηρεσιακό  όγκο, έχει προστεθεί τα τελευταία χρόνια η διεκπεραίωση της σύλληψης ατόμων που προσπαθούν να εξέλθουν παράνομα από τη χώρα μας προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Είναι χαρακτηριστικό ότι το έτος 2018 διενεργήθηκαν από τη ΔΑΚΑΘ 1.450 συλλήψεις.

Το θέμα έφερε στη Βουλή ο Σταύρος Καλαφάτης, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, με ερώτησή του προς την αρμόδια Υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ήδη το υφιστάμενο προσωπικό αρκεί για λιγότερο από το ήμισυ των ελέγχων.

Όπως επισημαίνει, είναι "επιτακτική η ανάγκη άμεσης ενίσχυσης του προσωπικού της ΔΑΚΑΘ, ιδιαίτερα ενόψει της νέας θερινής τουριστικής περιόδου, για την εύρυθμη εξυπηρέτηση των επισκεπτών, σε ομαλές συνθήκες εργασίας για τους αστυνομικούς, προϋποθέσεις  απαραίτητες για τη βελτίωση της εικόνας της πόλης μας και της Μακεδονίας ως ελκυστικών τουριστικών προορισμών".

Ο Σταύρος Καλαφάτης ερωτά την αρμόδια Υπουργό αν προτίθεται να ενισχύσει τη ΔΑΚΑΘ με πρόσθετο προσωπικό και ειδικότερα αν θα προβεί σε αύξηση της οργανικής της δύναμης με μόνιμες μετακινήσεις αστυνομικών.​