«Μαζί με τα γενέθλια και την ονομαστική εορτή του κ. Τσίπρα, να προσθέσουμε και τη σημερινή ημέρα», σχολίασε η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στο Flash Radio 99,4 και την εκπομπή «Politik – Μιλάμε Πολιτικά», με τον Θόδωρο Παπαδόπουλο.

Η πρώην υπουργός επιτέθηκε στον πρωθυπουργό με αφορμή την… Πρωταπριλιά, χαρακτήρισε «επικοινωνιακό τρικ» την επικείμενη ελληνική αποστολή στα Σκόπια, ενώ εξήρε τη σημασία που έχουν για τη χώρα οι προσεχείς ευρωεκλογές.

«Πέρασα πέντε χρόνια της ζωής μου λέγοντας "δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό". Ακούω ότι το Καστελόριζο δεν είναι στο Αιγαίο και τρελαίνομαι. Ακούω ότι οι γείτονές μας ονομάζονται "Μακεδόνες" και τρελαίνομαι. Τι να πω…», ανέφερε αρχικά η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, απαντώντας στην ερώτηση για το αν υπάρχει κάτι γύρω της που της θυμίζει πρωταπριλιάτικο ψέμα…

«Επικοινωνιακό τρικ Τσίπρα στα Σκόπια»


Κληθείσα να σχολιάσει τις αντιδράσεις του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και την άρνηση πολλών επιχειρηματιών να συνοδεύσουν τον πρωθυπουργό στα Σκόπια, η κυρία Μπακογιάννη σημείωσε:

«Ο κ. Τσίπρας θέλει να μας πει ότι οι οικονομικές σχέσεις με τα Σκόπια ξεκινούν σήμερα. Παίρνει μαζί του κάποιους επιχειρηματίες και πάει να στήσει ένα επικοινωνιακό σόου. Οι οικονομικές σχέσεις με τα Σκόπια έχουν ξεκινήσει εδώ και 20 χρόνια. Η Cosmote, τα ΕΛΠΕ, οι τράπεζες είχαν ήδη πάει στη γειτονική χώρα. Άρα, όλο αυτό το θέατρο δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο ύπαρξης και δεν θα περάσει και στον ελληνικό λαό. Εύλογα αρνήθηκαν οι επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης να συμμετέχουν στο επικοινωνιακό τρικ του κ. Τσίπρα».

«Να στηριχθούν οι υποψήφιοι της ΝΔ για εθνικούς λόγους»


«Αν η ΝΔ έρθει με μεγάλη διαφορά πρώτη, ο κ. Τσίπρας δεν θα μπορεί την επόμενη μέρα να σταθεί, καθώς θα καταρρεύσει το αφήγημα των ψευδών δημοσκοπήσεων», τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη, αναφερθείσα στο διακύβευμα των ευρωεκλογών.

«Σήμερα, ένας ιδιωτικός υπάλληλος με δύο παιδιά πληρώνει 40% φορολογία, ενώ ο αντίστοιχος μ.ο. στην Ευρώπη είναι 23%. Εμάς μας ενδιαφέρουν διπλά οι ευρωεκλογές. Ανήκουμε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που είναι το πρώτο κόμμα στην Ευρώπη και θα προτείνει τον επόμενο Γιούνκερ», ανέφερε η πρώην υπουργός, εξηγώντας ότι αυτός θα είναι ο υποψήφιος που προκρίνει το ΕΛΚ, ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος «έχει έρθει στην Ελλάδα και έχει μιλήσει για την ανάπτυξη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εδώ και τρία χρόνια ενημερώνει τους Ευρωπαίους για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα» και πως με τις σχέσεις που έχουν δημιουργηθεί με τη ΝΔ, «η χώρα θα έχει ισχυρή θέση την επόμενη μέρα».

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την κα Μπακογιάννη, θα «πρέπει να στηριχθούν στις ευρωεκλογές οι υποψήφιοι της ΝΔ για εθνικούς λόγους» και προκειμένου «να πάρει ο κ. Τσίπρας το μήνυμα "φτάνει πια"».

«Ποτέ δεν είχε αποτέλεσμα η παροχολογία»


Η βουλευτής της ΝΔ δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τις προεκλογικές παροχές της κυβέρνησης, εκτιμώντας ότι δεν θα έχουν αποτέλεσμα.

«Θυμάμαι τον Γιώργο Ράλλη να μοιράζει επιταγές παραμονές εκλογών. Πάντα οι κυβερνήσεις προεκλογικά προσπαθούσαν να μοιράσουν επιδόματα και υποσχέσεις, αλλά αυτό ποτέ δεν είχε αποτέλεσμα», εξήγησε.

«Από σερβιτόρος… παμπλουτίδης ο Πετσίτης»


Ερωτηθείσα για την υπόθεση του Μανώλη Πετσίτη και αν έχει χαθεί το «ηθικό πλεονέκτημα» της κυβέρνησης, η Ντόρα Μπακογιάννη απάντησε καταφατικά, λέγοντας πως «αυτό είναι σαφές» και εξηγώντας:

«Ο κόσμος σήμερα γνωρίζει. Ο κ. Πετσίτης ήταν ένας από τους πέντε που ήταν το βράδυ των εκλογών με τον κ. Τσίπρα και έγραφε στη χαρτοπετσέτα τα αποτελέσματα και τα στοιχήματα που είχαν βάλει… Ήταν ένας άνθρωπος πολύ κοντά στους κυρίους Παππά και Τσίπρα. Εμφανίζονται χρήματα που του έχει βάλει ένας δικηγόρος, ο ίδιος που συνόδευσε τον κο Παππά στο ταξίδι του στη Βενεζουέλα… Ο λαός έχει βγάλει τα συμπεράσματά του. Ένας άνθρωπος που ήταν σερβιτόρος, σήμερα εμφανίζεται να είναι… παμπλουτίδης και οι κύριοι Τσίπρας και Παππάς δεν έχουν κάτι να πουν!».

Κριτική για το νομοσχέδιο Βασιλειάδη


Από την κριτική της πρώην υπουργού δεν γλίτωσε ούτε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, το νομοσχέδιο του οποίου είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις.

«Οι βασικές διατάξεις που αντίκεινται στον ολυμπιακό χάρτη είναι οι παρεμβατικές διατάξεις του κ. Βασιλειάδη. Δεν μπορεί να κομματικοποιηθεί ο αθλητισμός, ο οποίος ενώνει και είναι μακριά και πάνω από οποιεσδήποτε πολιτικές διαφορές. Όταν κάνεις ένα νομοσχέδιο με τον τρόπο που το έκανε ο κ. Βασιλειάδης, έχεις πρόβλημα. Λόγου χάρη, αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο εκλέγεται ένα συμβούλιο. Τεράστιο πρόβλημα δημιουργείται και με τον ιππόδρομο, ο οποίος έχει σταματήσει εδώ και τρία χρόνια. Υπήρχε μία λεόντειος σύμβαση με τον ΟΠΑΠ και με το νόμο αλλάζει ακόμη περισσότερο. Πρέπει κάποια στιγμή να υπάρξουν συνθήκες διαφάνειας».

«Δεν πέρασε η ακραία εθνικιστική λογική του Ερντογάν»


Κληθείσα να σχολιάσει το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία, η κυρία Μπακογιάννη σημείωσε:

«Η πρώτη ανάγνωση είναι ότι ο Ερντογάν έχασε στις μεγάλες πόλεις. Δεν πέρασε η ακραία εθνικιστική λογική, διότι ο λαός αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα. Όντας μαθημένος σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τα προηγούμενα χρόνια, όταν ήρθε η κρίση δεν το συγχώρησε. Είναι ψήφος αποδοκιμασίας.

Συνολικά, ωστόσο, ο Ερντογάν ανέβασε τα ποσοστά του. Έχει μπροστά του τέσσερα χρόνια χωρίς εκλογές. Αυτά θα είναι καθοριστικά για την πορεία της Τουρκίας. Νομίζω ότι τα μέτρα που θα λάβει στο εξής θα είναι ιδιαίτερα σκληρά. Αίσθησή μου είναι ότι, παίρνοντας το μήνυμα ότι αυτή η εθνικιστική ρητορική δεν πέρασε στον κόσμο, θα γυρίζει την ατζέντα στην οικονομία και τα εσωτερικά θέματα της χώρας του».