Η παραδοσιακή ναουσαίικη κουζίνα χρησιμοποιώντας τα τοπικά προϊόντα και υλικά της κάθε εποχής, φτιάχνει πεντανόστιμα πιάτα.
Οι πίτες αποτελούν βασικό στοιχείο της τοπικής κουζίνας ενώ η δεξιοτεχνική παρασκευή τους ήταν για τις μέλλουσες νύφες ισχυρό στοιχείο για την αποδοχή τους από την πεθερά. Για κάθε εποχή υπάρχει και η ανάλογη πίτα, κολοκυθόπιτα, πρασόπιτα, κιμαδόπιτα για τον χειμώνα, τσουκνιδόπιτα ή με φρέσκα κολοκυθάκια για το καλοκαίρι αλλά και η τυρόπιτα και η πίτα με μπάτζιο για όλο τον χρόνο.
Μια ξεχωριστή συνταγή, μας έστειλε ο Δημήτρης Μάντσιος, από το ξενοδοχείο Εσπερίδες, στη Νάουσα και τη μοιράζομαι μαζί σας γιατί είναι νόστιμη και εύκολη.
Μπατζιόπιτα
Για τη μπατζιόπιτα με περεκωτά φύλλα  θα χρειαστούμε  4 φύλλα περέκ  80ml  έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, 1 αυγό. 400ml γάλα, 8 κουτ. σουπ. σιμιγδάλι ψιλό, 50 γρ βούτυρο, 300 γρ μπάτζο, ρίγανη, μισό λεμόνι και πιπέρι.
Πρώτα ετοιμάζουμε τη γέμιση. Τρίβουμε το μπάτσο στο χοντρό μέρος του τρίφτη.
Σε μια κατσαρόλα  βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί ρίχνοντας το βούτυρο το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε  συνεχώς.
Μόλις πάρει βράση και πήξει κατεβάζουμε ρίχνουμε το μπάτζο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να γίνει μια παχύρευστη κρέμα.
Σε ένα μπολάκι χτυπάμε το αυγό να αφρατέψει και αφού κρυώσει λίγο το μίγμα μας, προσθέτουμε το αυγό ανακατεύοντας να ομογενοποιηθεί καλά και αρωματίζουμε με ρίγανη και πιπέρι ανάλογα με τα γούστα μας.
Γεμίζουμε ένα πλατύ σκεύος με νερό για να βρέξουμε τα φύλλα.
Βάζουμε το τηγάνι μας στη φωτιά και προσθέτουμε ελαιόλαδο ίσα να καλύψει την επιφάνεια και το θερμαίνουμε ελάχιστα (χωρίς να καεί).
Βουτάμε ένα φύλλο περέκ για 20 δευτερόλεπτα στο νερό και τα στραγγίζουμε σε πετσέτα κουζίνας, πριν τα τοποθετήσουμε στο τηγάνι. Απλώνουμε την γέμιση με κουτάλι, σε όλη την επιφάνεια του φύλλου.
Βάζουμε ένα βρεγμένο φύλο από πάνω και ρίχνω λίγο λαδάκι.
Ελέγχουμε εάν ρόδισε ανασηκώνοντας την λίγο στην άκρη. Με ένα πιάτο η καπάκι κατσαρόλας  αναποδογυρίζουμε την πίτα την αφήνουμε να ροδίσει και από την άλλη μεριά.
Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με δυο ακόμη φύλλα από την κάθε πλευρά.
Ραντίζουμε με ελάχιστο χυμό λεμονιού και λίγη φρέσκια ρίγανη και απολαμβάνουμε.
#πίτες #Νάουσα #ESPERIDES #μπάτζιος #Μπατζιόπιτα
@foodmood