Η διαφορά που έχει η Νέα Δημοκρατία παραμένει μεγάλη, παρά το μικρό κλείσιμο της ψαλίδας. Αυτό προκύπτει από τη νέα δημοσκόπηση της εταιρείας RASS για λογαριασμό του πόρταλ in.gr.


Η έρευνα διεξήχθη από τις 26 έως τις 28 Μαρτίου με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε 1.005 πολίτες σε όλη την Ελλάδα. Τα συμπεράσματά της, επομένως, συμπεριλαμβάνουν και τις αντιδράσεις για το Μακεδονικό, με τις παρελάσεις της οργής, αλλά και τις οικονομικές εξελίξεις, με την έξοδο της χώρας στις αγορές και κυρίως με τις προεκλογικού χαρακτήρα παροχές της κυβέρνησης.

Υπάρχει ερώτηση για κυβερνητική συνεργασία, στην οποία η πλειοψηφία προτιμά κυβέρνηση ΝΔ - ΚΙΝΑΛ:



Στην ερώτηση αν η χώρα μας, μετά και την έξοδο στις αγορές, έχει ξεπεράσει την κρίση και μπαίνει σε περίοδο ομαλότητας, κοντά... εννιά στους δέκα (το 80,9%), λέει ότι υπάρχει κίνδυνος να μπούμε σε νέες περιπέτειες. Μόλις το 16,5% εκτιμά ότι ξεπεράστηκε η κρίση και μπαίνει η χώρα σε περίοδο ομαλότητας ενώ 2,6% δεν ξέρει ή δεν απαντά. Οι περισσότεροι πολίτες που ανησυχούν για νέα κρίση είναι αυτοαπασχολούμενοι (82,3%), μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα (87,5%) και άνεργοι φοιτητές, μαθητές (83,2%). Στην Αττική και τη Νότια Ελλάδα με 83,4% και 80,7% αντίστοιχα οι οι περισσότεροι πολίτες που βλέπουν νέα κρίση.




Η εταιρεία ερωτά αν η ΝΔ εκλεγεί θα κυβερνήσει καλύτερα ή χειρότερα από τον ΣΥΡΙΖΑ και οι απαντήσεις είναι οι εξής;

Το 41,5% λέει ότι θα είναι καλύτερα (30,6%) ή μάλλον καλύτερα (10,9%).


Το 29,6% πιστεύει ότι δεν θα είναι ούτε καλύτερα, ούτε χειρότερα ενώ το 27,1% συνολικά τονίζει ότι θα είναι χειρότερα (22,99%) ή μάλλον χειρότερα (4,2%).

Ενδιαφέρον είναι το εύρημα ότι από αυτούς που λένε ότι με ΝΔ η χώρα θα πάει καλύτερα, υπάρχει ένα ποσοστό 16,8% που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ το 2015 ενώ από το χώρο των αυτοπροσδιοριζόμενων ως κεντρώων το 42,6% λέει ότι θα κυβερνηθεί καλύτερα η χώρα.

Στο ερώτημα «ποιος κατά τη γνώμη σας εκφράζει καλύτερα το χώρο της Κεντροαριστεράς, οι πολίτες σε ποσοστό 36,9% απαντούν το Κίνημα Αλλαγής και η Φώφη Γεννηματά. Το 26,8% λέει ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ ποσοστό 31,8% απαντά «κανείς».

Στη δημοσκόπηση του Ιανουαρίου υπέρ του ΚΙΝΑΛ απαντούσε το 37,2% ενώ υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ το 28,1%.



Ως προς τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σταθερά πρώτος με ποσοστό 40,3% θετικές γνώμες και 47,1% αρνητικές.



Ως προς την πρόθεση ψήφου η έρευνα της Rass δίνει στη Νέα Δημοκρατία ποσοστό 30,8% και στον ΣΥΡΙΖΑ 21,7%, δηλαδή η διαφορά των δύο κομμάτων διαμορφώνεται στις 9,1 μονάδες. Σε σχέση με την έρευνα του Ιανουαρίου υπάρχει ένα μικρό κλείσιμο της ψαλίδας καθώς τότε τα ποσοστά ήταν 31,4% και 21,6%, δηλαδή διαφορά 9,8%. Φαίνεται μια μικρή υποχώρηση της ΝΔ ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στα ίδια επίπεδα.

Ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής με ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό 9,7% (από 8,8% τον Ιανουάριο), το ΚΚΕ με 7,3% και η Χρυσή Αυγή με 7,1%. Βλέπουμε ότι κι εδώ υπάρχει η σοβαρή πιθανότητα πεντακομματικής κυβέρνησης με την αδιευκρίνιστη ψήφο να είναι στο 11,8%.

Τέλος ως προς τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων των δύο κομμάτων:

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ένα 12,1% φεύγει προς τη ΝΔ, 4,9% προς το ΚΙΝΑΛ, 3,1% προς το ΚΚΕ.

Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 15,4%.

Από τη ΝΔ ποσοστό 1,1% φεύγει προς τη Χρυσή Αυγή, 1,9% προς το ΚΙΝΑΛ, 1,8% προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 7,3%.