Βόλτες πάνω από το Αγαθονήσι έκοβαν δυο Τουρκικά F16, τα οποία επιχείρησαν να προσεγγίσουν το ελικόπτερο τύπου Σικόρσκι που μετέφερε εκεί τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.Τα δυο Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά F-16 που είχαν απογειωθεί από το Καστέλι.


Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, δύο τουρκικά F-4 που είχαν εισέλθει στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσεως, πετώντας μεταξύ Σάμου και Κω σε ύψος 6.000 ποδιών, επιχείρησαν να πλησιάσουν το στρατιωτικό ελικόπτερο -που πετούσε σε ύψος 2.000 ποδιών και μετέφερε τον πρωθυπουργό-, ενώ βρισκόταν ανάμεσα στο Αγαθονήσι και τους Αρκιούς. 


Τα τουρκικά αεροσκάφη πλησίασαν σε απόσταση 4 μιλίων από το στρατιωτικό ελικόπτερο το οποίο κατέβηκε χαμηλότερα. Τα ελληνικά μαχητικά που είχαν απογειωθεί από το Καστέλι αναγνώρισαν και αναχαίτισαν τα τουρκικά αεροσκάφη, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.


Η… αποκάλυψη Τσίπρα


Την “παρενόχληση” του πρωθυπουργικού ελικοπτέρου απεκάλυψε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας! 

Απευθυνόμενους στους κατοίκους του Αγαθονησίου, ο πρωθυπουργός τόνισε:  «Ανάγκασαν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινα να κάνει χαμηλούς  ελιγμούς. Πρέπει να ξέρουν ότι αυτές οι ανόητες ενέργειες δεν έχουν νόημα. Χαλάνε κηροζίνη και βενζίνη τσάμπα.  Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα φτάσει σε κάθε πλευρά της Ελλάδας ακόμη και αν πρέπει να πάει κολυμπώντας» είπε ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει:


«Αν χρειαστεί θα κάνουμε αυτό που ξέρουμε για να υπερασπιστούμε το δίκιο και την κυριαρχία μας».


Σημειώνεται ότι το Αγαθονήσι εντάσσεται στην προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 ως πολύτιμο καταφύγιο σπάνιων πουλιών (Αιγαιόγλαρος κ.ά.).


Διαψεύδει η Άγκυρα


Διαψεύδει η Άγκυρα ότι τουρκικά αεροσκάφη παρενόχλησαν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη μετάβασή του στο Αγαθονήσι, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, επικαλούμενο πηγές ασφαλείας της γειτονικής χώρας.


«Τα τουρκικά μαχητικά δεν ενεπλάκησαν σε καμιά παρενόχληση. Τα αεροσκάφη έκαναν το συνηθισμένο καθήκον τους» ανέφεραν τουρκικές πηγές ασφαλείας, σύμφωνα με το Anadolu.