Με μια μακροσκελή ανακοίνωσή της, η δημοτική παράταξη “Γειτονιές σε δράση - Οικολογία-Αλληλεγγύη-Πολιτισμός”, η οποία εκπροσωπείται στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης με έναν σύμβουλο, ανακοίνωσε ότι δεν θα πάρει μέρος στις επερχόμενες εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στον κεντρικό δήμο.



Στην ανακοίνωσή τους αναφέρονται στην αντιναζιστική τους στάση (η τότε εκπρόσωπός τους είχε φορέσει ένα χάρτινο κίτρινο αστέρι, όπως κι ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, στην πρώτη συνεδρίαση του νέου συμβουλίου όπου συμμετείχε και η Ελληνική Αυγή με δύο δημοτικούς συμβούλους), θυμίζουν ότι στήριξαν Μπουτάρη, τη διατήρηση του μουσειακού χαρακτήρα της Ροτόντας, την Παρέλασης Υπερηφάνειας (Gay Pride) και μιας άλλης σειράς ενεργειών τους, υπεραμύνονται του “Κλεισθένη”, αλλά τονίζουν ότι παρατηρούν “απελευθέρωση των προσωπικών στρατηγικών που αποσκοπούν σε μια θέση στο τραπέζι της εξουσίας”.


Υποστηρίζουν ότι “αυτός ο πληθωρισμός υποψηφίων δημάρχων, οι περισσότεροι εκ των οποίων θα έπρεπε να ονομάζονται “υποψήφιοι αντιδήμαρχοι”, περιορίζει τις δυνατότητες για προεκλογικές συνεργασίες σε προγραμματική βάση”.


Καταλήγουν ότι “οι Γείτονες και οι Γειτόνισσες αποφασίσαμε να παραμείνουμε πιστοί σε όσα διακηρύξαμε το 2014. Επιλέξαμε συλλογικά ως επικεφαλής για την εκλογική μας προσπάθεια, τον ακτιβιστή δικηγόρο Παναγιώτη Λογγινίδη, αλλά και συμμετείχαμε σε σειρά πρωτοβουλιών που είχαν στόχο την εκλογική συνεργασία. Λόγω της κατάστασης που περιγράψαμε, αλλά και πρακτικών δυσκολιών που συνδέονται άμεσα με τα παραπάνω, οι Γειτονιές δεν θα συμμετάσχουν στις επόμενες εκλογές και δεν θα εκπροσωπηθούν στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο”.


Όσον αφορά τη συμμετοχή στελεχών τους σε άλλες παρατάξεις, αναφέρουν: “Σεβόμαστε τις προσωπικές επιλογές της καθεμιάς και του καθενός και ελπίζουμε να καταφέρουν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην συνέχιση των πρωτοβουλιών μας και τη διαμόρφωση των πράσινων πολιτικών που η Θεσσαλονίκη χρειάζεται απεγνωσμένα. Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι, αν και στην συνείδηση μας το μπόλιασμα είναι μια καλή πρακτική, τούτο δεν ισχύει, όταν αυτό το μπόλι γίνεται, τραυματίζοντας το δέντρο που το γέννησε”.


Όσο για την παράταξη, όπως λένε, επιστρέφει στις ρίζες της, που είναι η νεολαία της πόλης.


Να σημειωθεί ότι, μετά την αποχώρηση της πρώτης επικεφαλής Ελεάννας Ιωαννίδου, που κατέλαβε θέση στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ανέλαβε η Μόνικα Αϊβάζογλου. Πριν περίπου έναν μήνα, η κ. Αϊβάζογλου δήλωσε την ανεξαρτητοποίησή της κι έτσι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η παράταξη δεν εκπροσωπείται ούτε στο νυν δημοτικό συμβούλιο.