Έσταζαν… μέλι τα στόματα του Προέδρου της Βουλής, Ν. Βούτση και του υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων, Νικόλα Ντιμιτρόφ, όποτε αναφέρονταν στη συμφωνία των Πρεσπών, κατά τη διάρκεια της σημερινής (Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019) συνάντησής του.


«Η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία επικυρώθηκε, στο γράμμα και στο πνεύμα της έχει όλες τις πρόνοιες ώστε να ανοίξει ένας δρόμος, τον οποίο ήδη βαδίζουμε, για να υπάρξει φιλία, συνέργεια, συμμαχία ανάμεσα στις δύο χώρες και ανάμεσα στον ελληνικό λαό και στον λαό της Βόρειας Μακεδονίας», υποστήριξε ο κ. Βούτσης.


Αναφερόμενος στις αντιδράσεις μεγάλης μερίδας του ελληνικού λαού όσον αφορά τη συμφωνία, υποστήριξε ότι «είχαν μια διαφορετική άποψη, κι ελπίζουμε να συνειδητοποιήσουν και αυτοί οι πολίτες ότι είναι για το καλό της περιοχής, για το καλό των λαών μας και για το καλό των χωρών μας το ότι επιτέλους κλείνει μια πολύ μεγάλη εκκρεμότητα στην περιοχή μας και στις διεθνείς σχέσεις».


Υποστήριξε, ακόμη, ότι η συμφωνία των Πρεσπών, «όχι μόνο δίνει τη δυνατότητα να γυρίσουμε σελίδα στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και γενικότερα για τη συνανάπτυξη στα Βαλκάνια, αλλά είναι και ένα διεθνές υπόδειγμα για την ανάγκη, μέσα στις πολύ κρίσιμες,  αντιφατικές, ασύμμετρες εποχές και στους κινδύνους τους οποίους βιώνει η ανθρωπότητα, να επιλύονται τα προβλήματα, να μη μένουν εκκρεμότητες, να επουλώνονται οι καταστάσεις, να μην αφήνουμε χάσματα μέσα στα οποία μπαίνουν διχαστικές λογικές και ενέργειες».


Από την πλευρά του, ο κ. Ντιμιτρόφ, υποστήριξε ότι Αθήνα και Σκόπια πέτυχαν « κάτι εξαιρετικό, το οποίο ήταν -και τολμώ να πω είναι ακόμη- δύσκολο, γιατί ήταν μια αλλαγή και οι άνθρωποι αντιστέκονται στην αλλαγή, η αλλαγή δεν είναι ποτέ εύκολη, αλλά και διότι οι τελευταίες εξελίξεις έδωσαν τέλος σε προκαταλήψεις, ταμπού και στερεότυπα, και μας δημιουργούν τη βεβαιότητα ότι και οι δύο χώρες μας βρεθήκαμε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Καταφέραμε, μάλιστα, να δημιουργήσουμε -θα έλεγα- περισσότερη Ευρώπη, μια μικρή Ευρώπη εδώ στα Βαλκάνια, για περισσότερη φιλία, περισσότερη ελπίδα και περισσότερη αισιοδοξία,  ώστε να θέσουμε τέλος -όπως είπα- στα στερεότυπα. Δημιουργούμε έτσι και ένα σπουδαίο μέλλον».


Μάλιστα, δεν έλειψαν και οι… μικροπροκλήσεις από πλευράς Ντιμιτρόφ, ο οποίος υποστήριξε ότι Ελλάδα και Σκόπια έχουν… πλούσια ιστορία!


«Ξέρετε, έχουμε πολύ πλούσια ιστορία και οι δύο, όμως αυτό που μας έλλειπε είναι μέλλον, δεν είχαμε αρκετό μέλλον. Τώρα, όμως, θέτουμε τα θεμέλια ακριβώς για ένα καλύτερο, ισχυρότερο μέλλον».


Δήλωσε, μάλιστα, ότι… δε θα ησυχάσει αν δεν πείσει τους πολίτες των δύο χωρών ότι Τσίπρας και Ζάεφ «έκαναν αυτό το οποίο ήταν σωστό».


Ζήτησε, δε, σεβασμό από την ελληνική πλευρά! «Θέλω, επίσης, να σας πω ότι θα εργαστούμε και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη φιλία, αλλά φιλία δεν μπορεί να υπάρξει, αν δεν υπάρχει σεβασμός και αμοιβαία κατανόηση. Κάναμε αυτό το οποίο ήταν φυσικό ως γείτονες στην ίδια περιοχή».


Στη συνάντηση παρέστησαν η Αντιπρόεδρος της Βουλής κυρία Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων κ. Κωνσταντίνος Δουζίνας, ο βουλευτής κ. Νικόλαος  Ξυδάκης, μέλος της ίδιας επιτροπής, και ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Αθανασίου.