Τράπεζα μητρικού γάλακτος απέκτησε το Ιπποκράτειο

Εγκαινιάστηκε η Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος του Ιπποκρατείου, η οποία αποτελεί τον καρπό των προσπαθειών που άρχισε το 2016 η μη κερδοσκοπική οργάνωση "Ηλιτόμηνον" για τη φροντίδα των πρόωρων νεογνών.


Πλέον τα νοσηλευόμενα πρόωρα νεογνά θα μπορούν να θρέφονται με το μητρικό γάλα που θα συλλέγεται από τη μητέρα τους ή από δότριες και θα φυλάσσεται κατόπιν επεξεργασίας στην Τράπεζα Γάλακτος. Στόχος είναι σε επόμενη φάση να καταστεί δυνατή η παροχή μητρικού γάλακτος από την Τράπεζα και σε τελειόμηνα βρέφη, των οποίων οι μητέρες δεν έχουν γάλα. Ενώ μέχρι τώρα η μοναδική Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος λειτουργούσε στην Αθήνα, σήμερα η Θεσσαλονίκη διαθέτει δύο, μία αυτή που εγκαινιάστηκε σήμερα στο Ιπποκράτειο και μια στο Παπαγεωργίου, η λειτουργία της οποίας ανακοινώθηκε αλλά δεν έχει εγκαινιαστεί ακόμη επισήμως.

"Στις δύο Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Ιπποκρατείου νοσηλεύονται κάθε χρόνο 1200 πρόωρα. Για κάποια από αυτά μπορούν και φέρνουν οι μητέρες τους, αλλά ένα σημαντικό ποσοστό πρόωρων εξυπηρετούνται με γάλα δότριας" όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρια Νεογνολογίας στο ΑΠΘ και διευθύντρια της Α' Πανεπιστημιακής Νεογνολογικής Κλινικής και  Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στο Ιπποκράτειο, Βασιλική Δρόσου-Αγακίδου.

"Η φιλοδοξία μας όμως είναι να ξανανοίξουμε αυτό το θέμα πέρα από τα στενά όρια του νοσοκομείου, ώστε ακόμη και μωρά τελειόμηνα που οι μητέρες τους δεν έχουν γάλα να μπορούν να προμηθεύονται από εδώ δωρεάν μητρικό γάλα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνει κατάλληλη καμπάνια και ευαισθητοποίηση των μητέρων, ώστε να έρχονται εδώ να δίνουν το γάλα τους, το οποίο θα υφίσταται την κατάλληλη επεξεργασία για να γίνει ασφαλές και να μπορούμε να το διαθέσουμε σε οποιοδήποτε μωρό το χρειάζεται, πρόωρο ή μη" σημείωσε η κ.Δρόσου.

Σχόλια