Νέο επεισόδιο στο σίριαλ με την οδό ΧρυσοχόουΣτα δικαστήρια οδηγείται η υπόθεση της αλλαγής του ονόματος της οδού Αθανασίου Χρυσοχόου στη Θεσσαλονίκη σε οδό Αλβέρτου Ναρ.


Η αλλαγή έγινε με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και επικυρώθηκε και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης.

Οι απόγονοι του Χρυσοχόου έκαναν αγωγή προς τρία άτομα που υποστήριξαν την αποκαθήλωση του ονόματός του από δρόμο της πόλης. Κατηγορούν τους Τρ. Μηταφίδη, τους Αλέκο Γρίμπα και Σπύρο Σακέττα για προσβολή μνήμης νεκρού.

Στον αντίποδα, κείμενο συμπαράστασης συνέταξαν ιστορικοί, νομικοί και πολιτικοί επιστήμονες, με τον τίτλο "η ιστορία δεν δικάζεται". Επισημαίνουν ότι ο  Χρυσοχόου υπήρξε επιτελάρχης του στρατηγού Τσολάκογλου, του πρώτου κατοχικού πρωθυπουργού. Επέλεξε να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη του Μαξ Μέρτεν συντονιστή της δίωξης και του Ολοκαυτώματος 45.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης.

Η μετονομασία του δρόμου σε Αλβέρτου Ναρ ολοκληρώθηκε με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις  Μαρτίου του 2018.

Ο Αλβέρτος Ναρ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου πέρασε όλη τη ζωή του. Γιός σεφαραδιτών Εβραίων, επιζώντων του Ολοκαυτώματος.

Η οδός Νάρ είναι κάθετη στην Βασιλίσσης Όλγας, στο ύψος της στάσης Σχολή Τυφλών.

Σχόλια