Στον  εντοπισμό αρχαίων αντικειμένων είχαν επιδοθεί  οκτώ άντρες Ελληνικής καταγωγής ηλικίας 31 έως 61 ετών. Αστυνομικοί  της Ασφάλειας Σερρών τους  συνέλαβαν   για παράνομη ανασκαφή, το απόγευμα της Κυριακής στην στην Ευκαρπία Σερρών.

Οι δράστες  είχαν ανοίξει υπόγεια σήραγγα βάθους 30 μέτρων κάτω από τα θεμέλια της Ιεράς Μονής Ταξιάρχη Μιχαήλ, σε περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός χώρος, για την αναζήτηση αρχαίων αντικειμένων.

Στο χώρο της παράνομης ανασκαφής εντοπίσθηκαν μέσα και εργαλεία που χρησιμοποιούσαν και συγκεκριμένα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μία ηλεκτρογεννήτρια, 3 αντισφυξιογόνες μάσκες, 11 ηλεκτρικά και άλλα εργαλεία (φτυάρια, τρυπάνια κ.α.), 2 φορητές συσκευές ενδοεπικοινωνίας και διάφορα άλλα αντικείμενα (γάντια εργασίας, φακοί, μετροταινία κ.α.).

Επιπλέον κατασχέθηκαν 2 οχήματα που χρησιμοποιούσαν για την παράνομη δραστηριότητά τους. Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.