Αρκετά καλές επιδόσεις και επίτευξη ενός ακόμη ορίου συμμετοχής στο Ευρωπαϊκό της Γλασκώβης (1-3 Μαρτίου), σημειώθηκαν κατά την διάρκεια της 2ης ημέρας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος κλειστού στίβου στα Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, όπου πρωταθλητές σύλλογοι αναδείχθηκαν ο ΓΣ Κηφισιάς στις γυναίκες και ο Ολυμπιακός ΣΦΠ στους άνδρες.

Για δεύτερη ημέρα στις κερκίδες του σταδίου βρέθηκαν πολλοί φίλοι του κλασικού αθλητισμού για να θαυμάσουν επιδόσεις και συναγωνισμό που μόνο ο στίβος ξέρει να προσφέρει και όπου ξεχώρισαν η Ελένη Πόλακ στο επί κοντώ, ο Μιλτιάδης Τεντόγλου στο μήκος, ο Κώστας Δουβαλίδης στα 60μ εμπόδια και ο Κώστας Μπανιώτης στο ύψος.

Παρών στους αγώνες ήταν και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, ο οποίος συνεχάρη το ΣΕΓΑΣ, τη διοίκηση και τους εργαζόμενους του ΣΕΦ για την άρτια διοργάνωση. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που για ακόμη μία χρονιά στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στο "σπίτι" του ελληνικού κλειστού στίβου, φιλοξενούμε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά για τις μεγάλες εμφανίσεις. Είδαμε ακόμη μια φορά μεγάλες εμφανίσεις. Είμαστε αισιόδοξοι για ακόμη μία σπουδαία χρονιά για τον ελληνικό κλασικό αθλητισμό. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στο ΣΕΓΑΣ για την άρτια διοργάνωση και συγχαρητήρια στη διοίκηση και κυρίως στους εργαζομένους του ΣΕΦ για τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουν, ώστε το στάδιο να βρίσκεται σε αυτήν την καλή κατάσταση και να παρέχουμε στους αθλητές μας τις καλύτερες δυνατές συνθήκες», δήλωσε ο κ.Βασιλειάδης.

Παρούσες ήταν επίσης και οι Κατερίνα Στεφανίδη και Νικόλ Κυριακοπούλου, που δεν πρόλαβαν να αγωνιστούν, αφού μετείχαν την προηγούμενη ημέρα σε μίτινγκ του εξωτερικού. Πάντως ήταν αυτές που απένειμαν τα μετάλλια στις νικήτριες του επί κοντώ γυναικών, όπου πρώτευσε η Ελένη Κλαούντια Πόλακ, η οποία με 4.50μ θα τις συνοδεύσει στο ταξίδι της Γλασκώβης. Η 23χρονη αθλήτρια του Μανώλη Καραγιάννη έπιασε το όριο πρόκρισης με νέο απόλυτο ατομικό ρεκόρ κι έτσι θα ακολουθήσει τις Στεφανίδη και Κυριακοπούλου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Η Πόλακ ξεκίνησε τον αγώνα της με έγκυρο άλμα στα 4.10μ, συνέχισε στα 4.25μ. κι έπειτα πέρασε με την πρώτη τα 4.40μ και 4.50 μέτρα. Η 23χρονη με τη σημερινή της εμφάνιση πέτυχε απόλυτο ατομικό ρεκόρ και έδειξε πως στη Γλασκώβη μπορεί να έχει μια καλή παρουσία.

«Είχα αρχίσει να πιστεύω πως το... τρένο για Γλασκώβη είχε φύγει κι εγώ δεν ήμουν μέσα. Παρόλα αυτά σήμερα ήταν ένας καλός αγώνας. Ήμουν καλά, ένιωθα καλά και βγήκε το αποτέλεσμα. Η χαρά μου μετά το 4.50μ. ήταν μεγάλη. Ήθελα να κλάψω, να γελάσω κι έτσι δεν ήμουν όσο συγκεντρωμένη έπρεπε για τα 4.56 μέτρα. Ωστόσο τα άλματα ήταν αρκετά καλά», είπε η Πόλακ, που υπερασπίστηκε το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε πριν ένα χρόνο στο ίδιο στάδιο.

Στο μεταξύ, την πρώτη του νίκη σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου σημείωσε ο Μιλτιάδης Τεντόγλου (ΓΣ Κηφισιάς) στο μήκος, δύο μόλις ημέρες μετά τον αγώνα του στο διεθνές μίτινγκ της Μαδρίτης. Ο άλτης του Γιώργου Πομάσκι έκανε στην τρίτη προσπάθεια 8.19μ, επίδοση που ήταν η δεύτερη καλύτερη της καριέρας του στον κλειστό και αρκετή για να κάνει μία καλή εμφάνιση στη διοργάνωση και να πάρει τη νίκη χωρίς να απαιτηθεί να κάνει έξι άλματα.

Ο Τεντόγλου, ο οποίος θα αγωνιστεί το Σάββατο στο Μπέρμιγχαμ, είχε ακόμη άλματα στα 7.78μ και 7.87 μέτρα. Δεύτερος με 7.48μ. ήταν ο Νίκος Καψής (ΑΕΚ) και τρίτος ο Νίκος Ξενικάκης (ΠΑΟ) επίσης με 7.48 μ.

«Έχω αρχίσει να βρίσκω το ρυθμό μου και γι΄ αυτό βγαίνουν οι επιδόσεις αυτού του επιπέδου. Νιώθω σιγουριά και ξέρω πως σε κάθε αγώνα μπορώ να πηδήσω αρκετά πάνω από τα 8.00 μέτρα», είπε αρχικά ο Τεντόγλου και συμπλήρωσε: «Ήταν ωραίο που κατάφερα να ισοφαρίσω το ρεκόρ του Τσάτουμα, το οποίο θεωρώ πως θα μπορέσω να βελτιώσω στη Γλασκώβη. Μπήκα στον αγώνα με την λογική να κάνω ένα με δύο άλματα. Δεν με ικανοποιούσε η επίδοση και είπα του προπονητή μου να με αφήσει να κάνω ένα ακόμη. Και έτσι βγήκε αυτό που ήθελα. Σε αντίθεση με την περασμένη σεζόν, φέτος έχω αρχίσει και "βγάζω" μεγάλα άλματα και στις πρώτες μου προσπάθειες», δήλωσε ο πρωταθλητής Ευρώπης, ο οποίος παρέλαβε το χρυσό μετάλλιο από τον Λούη Τσάτουμα.

Ο Κώστας Δουβαλίδης σημείωσε την 8η νίκη της καριέρας του στα 60μ εμπόδια με 7.70, επίδοση που δήλωσε αμέσως μετά ότι μπορούσε να είναι καλύτερη. Ο 32χρονος αθλητής έκανε κάποια τεχνικά λάθη στα δύο πρώτα εμπόδια, με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να κυνηγήσει την επίδοση που θα ήθελε. «Στην ουσία έβαλα ταχύτητα και μπήκα στα εμπόδια πριν από τρεις εβδομάδες. Από εδώ και πέρα επικεντρώνομαι στην προπόνηση και θα κάνω τον επόμενο αγώνα μου στη Γλασκώβη», είπε ο Δουβαλίδης.

Ακόμη μία καλή εμφάνιση πρόσθεσε στο ενεργητικό του ο Κώστας Μπανιώτης, ο οποίος μία ημέρα μετά τη συμμετοχή του στο μίτινγκ ύψους στην Μπάνσκα Μπίστριτσα, όπου με 2.27μ βελτίωσε το φετινό του ρεκόρ, αγωνίστηκε και στο ΣΕΦ και πήρε τη νίκη με 2.23μ για 5η φορά στην καριέρα του. Ο 33χρονος άλτης, μετά τα 2.23μ που πέρασε με την πρώτη προσπάθεια, δοκίμασε χωρίς επιτυχία στα 2.30μ, αλλά γενικά έδειξε σε καλή κατάσταση ενόψει Ευρωπαϊκού. Ο αθλητής του Γιώργου Τσούγκου θα συνεχίσει τους αγώνες του την Παρασκευή, στο όπεν εθνικό πρωτάθλημα της Ιταλίας στην Ανκόνα.

Η Λίλη Αλεξούλη (Πελασγός Λάρισας) ήταν νικήτρια στον τελικό του μήκους με 6.24 μέτρα, με δεύτερη την Οξάνα Κορένεβα (ΓΣ Κηφισιάς) με 5.95μ. και τρίτη την Ελένη Κουτσαλιάρη (ΓΣ Γρεβενών) με 5.93 μέτρα. Η Αλεξούλη έφτασε τις πέντε νίκες σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, όσες έχει και η Νίκη Ξάνθου.

Ο Μάρκος Γκούρλιας (ΑΟ Μυκόνου) πρώτευσε στα 3.000μ με 8.07.36, επίδοση που αποτελεί νέο ατομικό ρεκόρ. Δεύτερος πίσω από τον 24χρονο Γκούρλια τερμάτισε ο Ανδρέας Δημητράκης (Πανναξιακός) με 8.09.80 και τρίτος ο περσινός νικητής Γιώργος Τάσσης (Τρίτων Χαλκίδας) με 8.18.22.

«Δεν έκανα προπόνηση για τον κλειστό στίβο. Ο προγραμματισμός μου αφορά στον ανοιχτό και για εκεί θα συνεχίσω την προετοιμασία. Απλώς επιλέξαμε με τον προπονητή μου να κάνουμε και ένα πέρασμα από το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στο πλαίσιο της προετοιμασίας», είπε ο Γκούρλιας.

Στα 3.000μ γυναικών η Στεφανία Λεοντιάδου (Δρομέας Αμαρουσίου) ήταν νικήτρια με 9.46.44, μπροστά από τις Μιχαέλα Φιάσκα (Αθλοκίνηση Μυτ.) και Δάφνη-Ευτυχία Λαβασά (ΑΟ Βουλιαγμένης), που πέτυχαν 9.51.21 και 9.56.16, αντίστοιχα.

Στα 60μ εμπόδια γυναικών νίκησε η Αναΐς Καραγιάννη με 8.54 και νέο ατομικό ρεκόρ. «Με επηρέασε η άκυρη εκκίνηση κι έτσι δεν μπόρεσα να κάνω την κούρσα που θα ήθελα. Ημουν καλά και θα μπορούσα να τρέξω ακόμη γρηγορότερα. Θα ήθελα να κάνω μία ακόμη κούρσα στη σεζόν κι έπειτα να συνεχίσω την προετοιμασία μου για τον ανοιχτό», είπε η νεαρή αθλήτρια.

Στα 200μ ανδρών νικητής με 21.41 για 4η φορά στην καριέρα του ήταν ο Παναγιώτης Τριβυζάς, με δεύτερο τον Βαγγέλη Καΐκη (ΓΕΑ Τρικάλων) με 21.93 και τρίτο τον Γιώργο Λέκκο (ΓΑΣ Χολαργός) με 22.15.

Στα 200μ των γυναικών νικήτρια αναδείχθηκε η 17χρονη Στέλλα Κωνσταντινίδου (Αρχέλαος) με 25.28, ενώ δεύτερη ήταν η Αννα Κιάφα (ΓΣ Κηφισιάς με 25.31 και τρίτη η 16χρονη Άννα Χατζηπουργάνη (Αρχέλαος)με 25.64. Χαρακτηριστικό είναι ότι και οι τρεις αθλήτριες έχουν καταγωγή από την Κατερίνη.

Η Νικολέτα Κυνατίδου (ΓΣ Γλυφάδας) πρώτευσε στα 800μ με 2.10.28 και σημείωσε νέο ατομικό ρεκόρ. Η Δέσποινα Μουρτά (Ολυμπιάδα Πάτρας) τερμάτισε δεύτερη με 2.11.66 και τρίτη η Κατερίνα Δελλή (Σέρρες 93) με 2.13.42.

Στο αντίστοιχο αγώνισμα των ανδρών, πρώτος ήταν ο Εράλντο Κεραμάς (ΓΣ Ηλιούπολης) με 1.50.22, με δεύτερο τον Χαράλαμπο Λαγό (ΓΣ Τρικάλων) με 1.50.81 και τρίτο τον Θανάση Καλάκο (ΓΣ Γλυφάδας) με 1.51.37.
www.ana.gr