Μια πρωτότυπη ιδέα είχαν μαθητές της Α Λυκείου του Πειραματικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, με την οποία συμμετείχαν σε πρόγραμμα διαμόρφωσης εικονικής επιχείρησης: Θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης, στις οποίες φορτίζονται ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά δίνεται και ενέργεια για το φωτισμό των δρόμων!


Ο τίτλος της "επιχείρησης" ήταν «EsThesi». Μία σύνθεση με την ονομασία του Thesi, του γνωστού συστήματος στάθμευσης που χρησιμοποιεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης με το πρόθεμα "εις".

Η Esthesi ή «EιςΘέση» είναι σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης με μαγνητικούς αισθητήρες οχημάτων στο οδόστρωμα που λειτουργεί ταυτόχρονα ως Υποδομή IoΤ (Internet of Things) για Δίκτυα Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων και Δημοτικού Φωτισμού εξοικονομώντας ενέργεια και ανθρώπινους πόρους.

Η χρέωση γίνεται μέσω κάρτας ή κινητού. Μπορεί να καλύπτει με προτεραιότητα τις διαβάσεις, τις ράμπες ΑΜΕΑ και τις ζώνες φορτοεκφόρτωσης.

Συνδυάζεται, έτσι, η στάθμευση με τη φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων (Park&Charge) και την οικονομικότερη διαχείριση του Δημοτικού Φωτισμού. Και το σημαντικότερο: Δεν απαιτούνται ξεχωριστές υποδομές.

Στόχος της εικονικής επιχείρησης είναι η δημιουργία του πρώτου πειραματικού δρόμου «Έξυπνης πόλης» μπροστά από το Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ιδέα γεννήθηκε όταν οι μαθητές βρήκαν στον πίνακα, σχεδιασμένο από την προηγούμενη ώρα, έναν αισθητήρα οχημάτων εντός εδάφους. Οι ιδέες έπεσαν βροχή και φθάσαμε στο αποτέλεσμα που παρουσιάστηκε -και, παρόλα αυτά, δεν κέρδισε ένα από τα πρώτα τρία βραβεία.

Η ομάδα κατέθεσε την ιδέα τον Νοέμβριο. Στα μέσα Δεκεμβρίου, τα μέλη της την προσάρμοσαν στο Park & Charge. Πραγματοποίησαν έρευνα αγοράς. Προώθησαν ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια στους κατοίκους στα δημοτικά διαμερίσματα για το σύστημα ΤHESi. Τον Ιανουάριο πήραν συνεντεύξεις από τους εμπλεκόμενους, τη Δημοτική Αστυνομία, από τις εταιρίες- δημιουργούς του Thesi, από τον αντιδήμαρχο. Αναζήτησαν χρηματοδότηση της ιδέας μέσα από ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα(URBACT, Urban Innovative Actions, Cutler κ.ά).

Συναντήθηκαν με εκπρόσωπο πολυεθνικής για να τους φτιάξει τη μονάδα αναγνώρισης και παρέλαβαν το προϊόν τους λίγες μέρες πριν από τον διαγωνισμό. Είχαν στείλει αιτήματα χορηγίας σε όσες εταιρίες ενέργειας, ηλεκτρολογικού εξοπλισμού και αντιπροσώπων αυτοκινήτων μπορούσαν να τους στηρίξουν. Μια από αυτές βρήκε την ιδέα πρωτοποριακή και έγινε χορηγός. Μια εταιρία υψηλής τεχνολογίας από την Πάτρα τούς διέθεσε τους αισθητήρες. Μια άλλη παραχώρησε κατάλληλο server για να αποκτήσουν δικό τους σύστημα διαχείρισης συσκευών ΙοΤ.

Την περασμένη Πέμπτη παρέλαβαν και φωτιστικό δρόμου για την έκθεση, τον ταχυφορτιστή αυτοκινήτου από εξειδικευμένη εταιρία και μια ακόμη εταιρία- όπου εργάζεται η μητέρα μαθητή της ομάδας- έστησε το περίπτερό τους, αναλαμβάνοντας τα εκτυπωτικά.

«Μπορεί να μην διακριθήκαμε την Παρασκευή, αλλά αυτό μας πεισμώνει για τον πρωταρχικό μας στόχο. Να είμαστε μέσα στις 10 καλύτερες μαθητικές εικονικές επιχειρήσεις» λένε τα μέλη της Ομάδας.

Περισσότερα για την ομάδα των μαθητών και τη δράση της εδώ, από όπου και η φωτογραφία που δημοσιεύουμε.