«Εξαιρετικά ύποπτες για τα εθνικά μας ζητήματα», χαρακτηρίζει τις  επόμενες μέρες ο Σταύρος Καλαφάτης, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας σε άρθρο που έχει αναρτήσει στο facebook.


Υπογραμμίζει ότι «ο εξ Ανατολών κίνδυνος είναι και πάλιν μπροστά μας», αναφέρεται στην άσκηση «γαλάζια πατρίδα» και διερωτάται «τι συζήτησαν για ενεργειακά Τσίπρας και Ερντογάν».

Όπως υπογραμμίζει, "ο υπουργός Άμυνας(σ.σ. της Τουρκίας) κινητοποιεί το σύνολο των ναυτικών δυνάμεων με την άσκηση «γαλάζια πατρίδα», που ο τουρκικός Τύπος χαρακτηρίζει «πρόβα πολέμου». Φαίνεται, όμως, ότι το ζήτημα ετέθη από τον Τ. Ερντογάν προς τον Αλ. Τσίπρα κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη γείτονα".

Και προσθέτει: "Φαίνεται, πάντως, ότι ο Αλ. Τσίπρας συζήτησε τα ενεργειακά κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Άγκυρα.  Ο ίδιος, άλλωστε, στην κοινή συνέντευξή του με Τ. Ερντογάν, δήλωσε πως «η ενέργεια πρέπει να αποτελεί γέφυρα συνεργασίας». Και η δήλωση αυτή προκαλεί σοβαρά ερωτήματα: Τι, ακριβώς, συζήτησαν και τι συμφώνησαν οι κ. Τσίπρας και Ερντογάν για τα ενεργειακά; Ποια σχέση είχαν οι συζητήσεις τους με το παλιό αίτημα της Τουρκίας για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και την πρόσφατη αξίωσή της για ισοκατανομή των κυπριακών κοιτασμάτων;  Ποια σχέση είχαν με την επικείμενη έξοδο του «Πορθητή» και την άσκηση «γαλάζια πατρίδα»; Τι θα σημαίνει η έναρξη των τουρκικών γεωτρήσεων; Ποια πρέπει και ποια μπορεί να είναι η ελληνική απάντηση";

Ο κ. Καλαφάτης καταλήγει: "Οφείλουμε, επιτέλους, να είμαστε προμηθείς και όχι επιμηθείς".