Χαρτοπόλεμος πάνω από τα... κάρβουνα της Τσικνοπέμπτης, στη στοά Μοδιάνο. Δημοτική κίνηση που κατεβαίνει στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές, σαφώς αριστερών κατευθύνσεων, καλεί σε Τσικοπεμπτιάτικο γλέντι και η εταιρία που πήρε το ακίνητο αντιδρά με εξώδικο.


Το αρχικό κάλεσμα της κίνησης "Θεσσαλονίκη Ανάποδα" φαινόταν ως πρόσκληση σε ένα γλέντι για την Τσικνοπέμτη. Είχε, όμως... μασκαρεμένες προθέσεις, αφού κάτω από τη μάσκα ενός απλού γλεντιού, η κίνηση έδειχνε τις προθέσεις της για το εμβληματικό ακίνητο:

"Δίνοντας ραντεβού στο σημείο με όργανα, μεζέδες και ποτά θέλουν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην ανάπλαση που έχει δρομολογηθεί για τη Στοά Μοδιάνο, τονίζοντας πως «και μόνο το γεγονός ότι ένα "ιστορικό διατηρητέο μνημείο", όπως έχει αναγνωριστεί επίσημα η Στοά, έχει πια για ιδιοκτήτη του μια εταιρεία που διαχειρίζεται εμπορικά κέντρα, είναι αρκετό για να μας στεναχωρεί», ανέφεραν στην ανακοίνωση - κάλεσμα.

Προσέθεταν, ακόμη, ότι η αγορά Μοδιάνο δεν ήταν ένα Mall, όπως επιθυμεί να το μετατρέψει η εταιρία που έχει πάρει την ευθύνη της ανάπλασης, αλλά «ήταν η καρδιά της λαϊκής Θεσσαλονίκης. Ήταν η ζωντανή ανάμνηση της πολυπολιτισμικής της ιστορίας και -κυρίως- της εβραϊκής κοινότητας. Στα 144 μικρά μαγαζιά της ψωνίζαμε ψάρια και τουρσιά, στις ταβέρνες και τα μπαρ της πίναμε κι ερωτευόμασταν, εκεί γιορτάζαμε την παραμονή του νέου χρόνου, την Τσικνοπέμπτη, την κάθε μέρα, με φτηνό φαγητό στους πάγκους και πλανόδιους μουσικούς», όπως ανέφερε η ανακοίνωση.

Και κατέληγε σε κάλεσμα σε ένα «γλέντι επανοικειοποίησης», ό,τι κι αν σήμαινε αυτό.

Η εταιρία Φάις, που έχει αναλάβει το ακίνητο, απάντησε με εξώδικο. Όπως επισημαίνει  το αριστερό ριζοσπαστικό σχήμα «Η Πόλη ανάποδα», το οποίο θα κατέβει στις δημοτικές εκλογές, ο όμιλος Φάις τους ζήτησε να ακυρώσουν εκδήλωση που προγραμματίζουν για σήμερα.

"Τόσο το καλύτερο. Αυτό θέλουμε κι εμείς. Να ανοίξουμε τη συζήτηση για τα κοινά αγαθά και τους κοινούς χώρους. Να δείξουμε ότι οι μέρες της σιωπής και της υποταγής κάποτε θα τελειώσουν. Ότι εμείς θα είμαστε εδώ για να καταγγέλλουμε, να διεκδικούμε, να παλεύουμε για τα δίκια της πόλης και των κατοίκων της", απαντά η "Θεσσαλονίκη Ανάποδα".

Το ραντεβού για το "γλέντι" είναι στις 4 μ.μ., στην είσοδο της Στοάς επί της Ερμού για να γιορτάσουν την Τσικνοπέμπτη, αλλά και να διαμαρτυρηθούν για την πώληση της Μοδιάνο σε ιδιώτη μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

"Θα πρέπει να ξέρουν ότι θα μας βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους. Το Μοδιάνο ανήκει στην ιστορία και το λαό αυτής της πόλης", τονίζουν από την "Πόλη Ανάποδα".

H φωτογραφία από παλιότερο γλέντι, Τσικνοπέμπτη, έξω από την αγορά Μοδιάνο.