Σύμβουλος Ερντογάν: Αιγαίο και υφαλοκρηπίδα στην ατζέντα με Τσίπρα

Γεμάτη αγκάθια φέρεται πως θα είναι η επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Τουρκία καθώς η Άγκυρα προσπαθεί να θέσει στην ατζέντα ζητήματα που δεν αναγνωρίζονται από την Ελλάδα.Ο εκπρόσωπος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, δήλωσε σε δημοσιογράφους λίγες μόλις ώρες πριν το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα πως ανάμεσα στα θέματα που θα τεθούν προς συζήτηση βρίσκονται η «τουρκική μειονότητα» στην Θράκη και τα «νησιά» – αναφορά που παραπέμπει στην πολιτική αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας που ακολουθεί επί χρόνια η Τουρκία στο ανατολικό Αιγαίο.

Η Αθήνα δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη «τουρκικής μειονότητας» αλλά μουσουλμανικής κοινότητας η οποία αποτελείται από τρεις διαφορετικές συνιστώσες, Πομάκους, Ρομά και Τούρκους. Όσον αφορά τα νησιά, η ελληνική πολιτεία αρνείται οιαδήποτε αμφισβήτηση του status τους.

Επί τάπητος θα τεθούν επίσης θέματα όπου τα τελευταία χρόνια έχει καταγραφεί πολύ μικρή πρόοδος, όπως η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, ή αποτελούν πηγή έντασης με την Ελλάδα και την Κύπρο, όπως η εκμετάλλευση πόρων στην Μεσόγειο Θάλασσα.


Από το ThePresident

Σχόλια