Ο έρωτας του Λέοναρντ Κοέν με τη μούσα του Μαριάν Ιλέν, που στάθηκε αφορμή για να γραφτούν αξέχαστα τραγούδια, θα “ανοίξει” την αυλαία του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.



Πρόκειται για το ντοκιμαντέρ του Νικ Μπρούμφιλντ «Marianne & Leonard: Words of Love», που προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Σάντανς, που έχει προγραμματιστεί να προβληθεί αμέσως μετά την τελετή έναρξης, την Παρασκευή 1 Μαρτίου στο Ολύμπιον.


Έχει, μάλιστα, ελληνικό στοιχείο, αφού ξεκινά τη δεκαετία του ’60 από την Ύδρα –όπου Κοέν και Ιλέν έζησαν μαζί για δέκα χρόνια- και μένει αθάνατο μέσα στα τραγούδια, όπως το «So Long Marianne» και το «Bird on the Wire», που έγραψε για εκείνη.


Η κοινή ζωή του αγαπημένου Καναδού μουσικού και της Νορβηγίδας μούσας του, έντυσε και το οπισθόφυλλο του άλμπουμ «Songs from a Room», με μια φωτογραφία της Μαριάν τυλιγμένη με λευκή πετσέτα να ποζάρει χαμογελαστή από το μικρό τους γραφείο.



Οι πορείες τους χώρισαν για τα επόμενα χρόνια, όμως η βαθιά τους αγάπη δεν χάθηκε ποτέ. Όταν εκείνη αρρώστησε, το 2016, ο Κοέν την αποχαιρέτησε, με τον δικό του(ς) τρόπο. Της εξομολογήθηκε πως την αγάπησε για την ομορφιά και τη σοφία της και τη διαβεβαίωσε ότι σύντομα θα βρεθεί κοντά της. Ο ίδιος, πέθανε τέσσερις μήνες αργότερα.


Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Νικ Μπρούμφιλντ έχει προσκληθεί από το Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει αυτήν την ιστορία. Άλλωστε, έτρεφε κι εκείνος για τη Μαριάν Ιλέν βαθιά αγάπη. Την γνώριζε από το 1968, όταν βρέθηκε στην Ύδρα ως νεαρός φωτογράφος. Έγινε φίλος  της, αλλά και εραστής της. Μοιάζει μοιραίο να κάνει τώρα αυτό το ντοκιμαντέρ, για την πρώτη του αγάπη.