Σε εξέλιξη βρίσκεται η καμπάνια αναζήτησης χρηματοδότησης μέσω crowdfunding του Παρατηρητηρίου για τα Δικαιώματα στο Χώρο της Ψυχικής Υγείας με στόχο τη συγκέντρωση 5.000 ευρώ για την ανακαίνιση του χώρου του, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Τα μέλη του Παρατηρητηρίου ζητούν τη βοήθεια των ευαισθητοποιημένων πολιτών για την αναγκαία αναβάθμιση του χώρου που στεγάζει εδώ και δύο χρόνια τις δραστηριότητές τους, όπως ομάδες αυτοβοήθειας, ενημερωτικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις και σεμινάρια, πάντα με επίκεντρο ενός εναλλακτικού τρόπου θέασης και αντιμετώπισης του ψυχικού πόνου. Προκειμένου να γίνει πιο λειτουργικός και φιλόξενος είναι απαραίτητο να γίνουν παρεμβάσεις και κατά κύριο λόγο, αφύγρανση, θέρμανση, διαχωρισμός και διαρρύθμιση χώρων.
Ήδη η μελέτη για το νέο χώρο υπάρχει και είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς δύο νέων αρχιτεκτονισσών της Θεσσαλονίκης, της Λήδας Λιούπη και της Πέννυς Στεργιοπούλου. Η αρχιτεκτονική πρόταση συνδυάζει λειτουργικότητα και αισθητική, δίνοντας έμφαση στην ευέλικτη διαρρύθμιση του χώρου, το φωτισμό και τα χρώματα, τη χρήση οικολογικών και ανακυκλώσιμων υλικών και τη δημιουργίας της αίσθησης της οικειότητας, παράλληλα με μία προσπάθεια να διατηρηθεί το κόστος των παρεμβάσεων στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα.
Το Παρατηρητήριο δεν επιχορηγείται από πουθενά και οι δράσεις του είναι δωρεάν. Όσοι θέλουν να στηρίξουν την προσπάθεια μπορούν να κάνουν μία μικρή ή μεγαλύτερη δωρεά μέσω της πλατφόρμας Go get Funding και συγκεκριμένα στην ιστοθέση https://gogetfunding.com/design-for-mental-health-2/. H καμπάνια ολοκληρώνεται στις 10 Φεβρουαρίου!

Disco Crowdfunding Party!


Όσοι ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για την καμπάνια χρηματοδότησης και να διασκεδάσουν μαζί με τα μέλη του Παρατηρητηρίου μπορούν να συμμετέχουν στο Disco Crowdfunding Party που διοργανώνεται τo Σάββατο 26 Ιανουαρίου στο χώρο του Παρατηρητηρίου, στην οδό Τύπου 5 (περιοχή Βαλαωρίτου) μετά τις 21.00.

Λίγα λόγια για το Παρατηρητήριο


Το Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα στην Ψυχική Υγεία εδώ και 12 χρόνια λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί ομάδες αυτοβοήθειας για ανθρώπους που ακούνε φωνές, που έχουν παρανοϊκές και άλλες ασυνήθιστες εμπειρίες, για άτομα που βιώνουν ακραίες εμπειρίες θλίψης ή άγχους, και για ανθρώπους με εμπειρία ψύχωσης ή και συγγενείς τους. Μεταξύ άλλων, εκπαιδεύει επαγγελματίες ψυχικής υγείας σε μία άλλη οπτική, μακριά από τη βία και τα αδιέξοδα.


Περισσότερες πληροφορίες:

https://www.facebook.com/notes/παρατηρητήριο-για-τα-δικαιώματα-στο-χώρο-της-ψυχικής-υγείας/καμπάνια-crowdfunding-αρχιτεκτονική-για-την-ψυχική-υγεία/1514099445391727/

https://mentalhealthhellenicobservatory.wordpress.com/2014/03/06/hellenic-observatory-for-rights-in-the-field-of-mental-health/