«Εάν και εφόσον οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν από την κυβερνητική πλειοψηφία, η κυβέρνηση αυτή, η κυβέρνηση συνασπισμού, η κυβέρνηση για την οποία ο κ. Τσίπρας πήρε εντολή και ψήφο εμπιστοσύνης, παύει να υπάρχει. Και είτε θα έχουμε νέα κυβέρνηση που θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, είτε θα πάμε σε εκλογές.»

Αυτά αναφέρει ο Σταύρος Καλαφάτης, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης ​και αν. Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα και προσθέτει:

«Μην ξεχνάμε ότι το Σεπτέμβριο του 2015, ο κ. Τσίπρας δεν πήρε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εντολή για κυβέρνηση συνασπισμού με τους ΑΝΕΛ. Δεν μπορεί, επομένως, να παραμείνει στη θέση του ούτε μια ώρα εάν αποχωρήσουν οι εταίροι του. Και δεν μπορεί ούτε τη Συμφωνία των Πρεσπών να φέρει στη Βουλή, ούτε να δεσμεύσει τη χώρα με οποιαδήποτε άλλη απόφαση.

Εάν και εφόσον, λοιπόν, οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν από την κυβερνητική πλειοψηφία, ο κ. Τσίπρας δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά μόνο να παραιτηθεί. Και είτε θα δηλώσει αδυναμία συγκρότησης νέας κυβέρνησης οπόταν μια άλλη, μια υπηρεσιακή κυβέρνηση θα οδηγήσει τον τόπο στις εκλογές, είτε θα ζητήσει εντολή για να συγκροτήσει- όπως προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος- κυβέρνηση ανοχής. Είναι βέβαια αυτονόητο ότι, ακόμα κι αν πάρει εντολή για κυβέρνηση ανοχής, ο κ. Τσίπρας υποχρεούται να ζητήσει την ψήφο της Βουλής, έτσι ώστε μετά από σχετική ψηφοφορία, να επιβεβαιώνει έστω την πλειοψηφία των παρόντων. Αλλιώτικα δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση. Και δεν μπορεί να παραμένει στη θέση του, επικαλούμενος ψήφο ανοχής και προκαλώντας την αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας. Ο ίδιος υποχρεούται να ζητήσει την εμπιστοσύνη της Βουλής.»