Διαφωνεί με την αποχώρηση Καμμένου αλλά τον σέβεται, χαρακτηρίζει αγύρτες όλους όσοι αλλάζουν τη θέση τους για το «Μακεδονικό» με μοναδικό γνώμονα την αντιπολιτευτική τους στρατηγική κι άλλαξε τον όρο αποστάτης: Είναι μόνον αυτός που φεύγει από μία κυβέρνηση...



Ο λόγος για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, με την βασική ομιλία του στη Βουλή ζήτησε την ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση η οποία – όπως είπε – έβγαλε τη χώρα από την κρίση.


Ο πρωθυπουργός αφού επιτέθηκε με σκληρούς χαρακτηρισμούς στην Αντιπολίτευση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, προσπάθησε να ωραιοποιήσει την εικόνα για τη χώρα μετά την έξοδο από τα μνημόνια και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη βελτίωση της ζωής των Ελλήνων. “Έχετε το θράσος να μιλάτε για κυβέρνηση κουρελού”, είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρος της ΝΔ ανεβάζοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης. “Αποστάτες”, όπως είπε, “είναι αυτοί που φεύγουν και όσοι μένουν από μία κυβέρνηση”.


Μίλησε για για προσπάθειες τρομοκράτησης βουλευτών: «Τις τελευταίες ημέρες στοχοποιήθηκαν συγκεκριμένοι συνάδελφοι που θέλουν να παραμείνει η κυβέρνηση με απειλητικά μηνύματα», είπε. Απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, αναρωτήθηκε εάν θα καταδικάσει αυτές τις πρακτικές. «Ο δρόμος που επιλέγετε να κινηθείτε είναι σε μακρινές εποχές που ο ελληνικός λαός τις έχει αφήσει πίσω. Θέλω να σκεφτείτε ψύχραιμα. Οι βουλευτές δεν θα τρομοκρατηθούν» πρόσθεσε.


Έρχεται η ώρα της ευθύνης


Μιλώντας για τη συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, χαρακτήρισε έντιμη τη συνεργασία, αναφέροντας  πως όλα τα θετικά που έγιναν το τελευταίο διάστημα πραγματοποιήθηκαν από μια κυβέρνηση δυο κομμάτων με διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες.


Για τη Συμφωνία των Πρεσπών ανέφερε ότι «με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά δοθήκαμε με την ψυχή και το σώμα μας σε μια μεγάλη προσπάθεια για την επίλυση της διαφοράς για την ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Με αίσθηση της πατριωτικής μας ευθύνης για αναβαθμίσουμε τον ηγετικό ρόλο της χώρας στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο σε μια δύσκολη περίοδο, με μεγάλες αναταράξεις και συγκρούσεις».


Και πρόσθεσε: «Είμαι βέβαιος είπε, ότι αυτό που πράττουμε είναι το σωστό, το πατριωτικό. Πατριωτισμός είπε είναι να βάζεις μπροστά από το κομματικό όφελος, το εθνικό όφελος και όχι να αλλάζεις άποψη για τα κρίσιμα και ιστορικής σημασίας εθνικά θέματα, με βάση το πρόσκαιρο, το συγκυριακό κομματικό όφελος. Για αυτό και σήμερα θα πώ ότι σέβομαι όλους όσοι έχουν διαφορετική θέση και άποψη από εμένα στα εθνικά θέματα. Θέσεις αρχής και θέση συνείδησης. Όχι όμως όσους προσποιούνται, όχι όσους κοροϊδεύουν. Όχι όσους αλλάζουν τη θέση τους με μοναδικό γνώμονα την αντιπολιτευτική τους στρατηγική. Τους τελευταίους τους θεωρώ πολιτικά αγύρτες, αναξιόπιστους, επικίνδυνους για το τόπο»!


Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επιτέθηκε σε όσους  όπως είπε «επί 20 χρόνια διακήρυτταν μια θέση, την υπερψήφιζαν στις προγραμματικές δηλώσεις των κυβερνήσεών τους, την διακήρυτταν στα διεθνή φόρα ως υπουργοί και σήμερα, μόνο και μόνο για να σώσουν το κομματικό μαγαζί, παριστάνουν ότι διαφωνούν».


Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να κάνει έναν απολογισμό του κυβερνητικού έργου. Στάθηκε ιδιαίτερα στην επιστροφή αναδρομικών, στη θεσμοθέτηση της καθολικής πρόσβαση των ανασφάλιστων στα νοσοκομεία αλλά και στην αποκατάσταση των απολυμένων του δευτέρου μνημονίου.


Μιλώντας για τον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό, σημείωσε πως μετά από μία δεκαετία συρρίκνωσης και περικοπών, προχώρησε δημοσιονομική επέκταση. Αναφέρθηκε στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, στη μείωση του ΕΝΦΙΑ και στην κατάργηση της αχρείαστης όπως είπε περικοπής των συντάξεων για το 2019.


Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα του 2019 είναι μια άλλη χώρα, από τη σκιά του εαυτού της που παραλάβαμε το 2015 προσθέτοντας ότι «αφήνει πίσω της οριστικά την κοινωνική ερήμωση που προκάλεσαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2010-2015».


Διαφωνώ με τον Πάνο


Για τον Πάνο Καμμένο είπε ότι διαφωνεί με τη θέση του και η διαφωνία αυτή τον οδήγησε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση. «Θεωρώ ότι κάνει λάθος ο Καμμένος, η επιλογή αυτή θέτει σε διακινδύνευση  τις προσπάθειες μιας κυβέρνησης που πέρασε από σαράντα κύματα για να καρποφορήσει, ακριβώς πάνω στην εποχή που βγαίνουν οι πρώτοι ανθοί».


Πιστεύω , είπε, ότι μπορούσε κάλλιστα να διατηρήσει τη διαφορετική του άποψη και θέση, χωρίς να αποσύρει την εμπιστοσύνη του στη κυβέρνηση.


«Χωρίς να καταψηφίσει τη κυβέρνηση και μαζί τα αποτελέσματα για τα οποία και ο ίδιος έδωσε μάχες και αγώνες. Θα σεβαστώ όμως παρά την έντονη διαφωνία τη επιλογή του».