Του ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΓΚΟΛΙΔΑΚΗ*

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε τη διοργάνωση κομματικής εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου, την ίδια ημέρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλάει στο 12ο συνέδριο της ΝΔ, όλοι μίλησαν για ένα πολιτικό unfair. 


Ακόμα και τις εποχές των πιο σκληρών αντιπαραθέσεων στη πολιτική σκηνή, όταν ένα μεγάλο κόμμα είχε μια κορυφαία κομματική διαδικασία, ο αντίπαλος δεν προγραμμάτιζε κάποια μεγάλη πολιτική εκδήλωση την ίδια ημέρα, ως ένα ελάχιστο δείγμα πολιτικού πολιτισμού.

Στην εποχή όμως του Αλέξη Τσίπρα, τέτοιου είδους κινήσεις δεν ξαφνιάζουν τους περισσότερους. Μας έχει συνηθίσει σε παρόμοιες τακτικές είτε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είτε ως Πρωθυπουργός. Μετά τη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή, δυστυχώς, αποδεικνύεται ότι μπορεί να είναι κάτι χειρότερο από μια ακόμα πράξη πολιτικού unfair.

Ο Πρωθυπουργός που δεν δίστασε να διχάσει σε κάθε ευκαιρία τον ελληνικό λαό - είτε ως κήνσορας του αντιμνημονιακού αγώνα, είτε ως ο εμπνευστής του συνθήματος «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν» είτε ως ο Πρωθυπουργός που υποχώρησε σε όλες τις αξιώσεις των Σκοπίων και όσους αντιδρούν τους ονομάζει φασίστες και ακροδεξιούς – αποκάλυψε ότι με την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή δεν θέλει απλά, εν μέσω πανικού, να επισκιάσει την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο συνέδριο της ΝΔ.

Ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στην κριτική για το Σκοπιανό που του άσκησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστήριξε ότι, «Την απάντηση θα την πάρετε από το λαό της Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης τόσο στη μεθαυριανή συγκέντρωση όσο και όταν θα έρθει η ώρα της κάλπης». Σωστά, εν μέρη. Όντως οι πολίτες της Μακεδονίας και ολόκληρης της χώρας θα δώσουν μια σκληρή απάντηση όταν στηθούν οι κάλπες. Μια σκληρή απάντηση όμως στον ίδιο τον κ. Τσίπρα, για την πολιτική που έχει ακολουθήσει αυτά τα τέσσερα χρόνια. Μια οφειλόμενη απάντηση για το τρίτο μνημόνιο που φόρτωσε στη χώρα, για την φτωχοποίηση των πολιτών, για την απαξίωση των θεσμών, για τους λάθος χειρισμούς στα εθνικά θέματα.

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε μια κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ ως στήριξη της πόλης μας, στους δικούς του χειρισμούς στο Σκοπιανό. Και φρόντισε, κατά την πάγια τακτική του, να χαρακτηρίσει όσους διαφωνούν ακροδεξιούς. Αποκάλυψε εν ολίγοις ότι η επίσκεψη του στη Θεσσαλονίκη εντάσσεται κι αυτή στην προσπάθεια να διχάσει. Αυτή τη φορά τους συμπολίτες μας. Πρέπει να καταλάβει όμως ότι η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία είναι ενωμένη. Κι απέναντι σε όσους επιχειρούν για μικροκομματικούς σκοπούς να μας διχάσουν. Όπως έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς.


*Ο Διαμαντής Γκολιδάκης είναι καρδιολόγος, πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας