Το θέμα των επεισοδίων κατά τη διάρκεια των πορειών και διαμαρτυριών κατά τις εκδηλώσεις μνήμης για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο, απασχόλησε, απόψε, τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.


"Επιεικώς απαράδεκτο" χαρακτήρισε ό,τι συνέβη στους δρόμους γύρω από το ΑΠΘ, την ημέρα της επετείου μνήμης για τον Αλ. Γρηγορόπουλο, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Ο δήμαρχος ζήτησε να συζητήσει το δημοτικό συμβούλιο αυτό το θέμα. "Να βγάλουμε μια απόφαση, ένα ψήφισμα, αν και τα ψηφίσματα δεν έχουν επίδραση. Αλλά εδώ συνελήφθησαν και ανήλικα παιδιά. Επικρατεί μια ανομία η οποία δεν είναι, πια, αποδεκτή", είπε χαρακτηριστικά.

Η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Ανοικτή Πόλη", Ρία Καλφακάκου, αφού έκανε μια... ιστορική αναδρομή στη δολοφονία Γρηγορόπουλου κι αφού χαρακτήρισε "απαράδεκτη" την προσπάθεια Κορκονέα (σ.σ. του αστυνομικού που καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία) να μειώσει την ποινή του, θυμίζοντας δηλώσεις που είχαν γίνει τότε, κατέληξε να πει:

"Οι καταστροφές, ή το κάψιμο του μετρό, δεν είναι κάτι, μετά από μία δεκαετία, το οποίο μπορούμε να δικαιολογήσουμε. Όμως, επειδή αυτές οι καταστάσεις είναι πάρα πολύ σοβαρές και χρειάζεται εκτεταμένη συζήτηση για να πούμε τι μέτρα πρέπει να πάρουμε, να μιλήσουμε χωρίς κομματικές ατάκες του στιλ 'νόμος και τάξη' να συζητήσουμε τα θέματα της προστασίας της προστασίας και να καταθέσουμε σοβαρές προτάσεις", κάνοντας προσωπική αναφορά στον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης των "Εντάξει", Σταύρο Καλαφάτη, ο οποίος, εκείνη την ώρα, ήταν απών από την αίθουσα.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι "σήμερα δεν υπήρχε η αιτία για να προκαλέσουν τέτοιες καταστροφές. Δεν είχαν τη μαζική στήριξη που είχαν πριν οκτώ χρόνια", διαχωρίζοντας εκδηλώσεις αυτού του είδους ανάλογα με το χρόνο στον οποίο εκδηλώνονται!

Ο Γ. Δελλής, επικεφαλής της παράταξης "Λαϊκή Συσπείρωση", μίλησε για "αναβίωση των παλιών κουκουλοφόριων... Πολύ καλά κρατούν και εξυπηρετούν και αυτούς που τα καταγγέλλουν και αυτούς που τα προκαλούν. Το ένα χέρι νίβει τ' άλλο και τα δυο το πρόσωπο. Μια χαρά βολεύουν κι αυτούς που θέλουν φοιτητικό άσυλο με τη συμμετοχή ιδιωτών"... Διευκρίνισε ότι η παράταξή του δε θα πάρει μέρος σε συζήτηση ή έκδοση οποιουδήποτε ψηφίσματος.

"Η διατήρηση της μνήμης Γρηγορόπουλου περνά μέσα από το διαρκές αίτημα η Πολιτεία να εκπαιδεύει συνεχώς τα σώματα ασφαλείας, παίρνοντας συνεχώς μέριμνα για την ψυχική υγεία των φερόντων οπλισμό", δήλωσε ο Γ. Σεβρής, επικεφαλής της παράταξης "Μένουμε Θεσσαλονίκη. Και πρόσθεσε για τα επεισόδια: "Προκαλούν στην κοινωνία μεγαλύτερη όξυνση βίας. Πρέπει να καταστεί σαφές ότι το ακαδημαϊκό άσυλο δεν είναι νομική φόρμουλα που διασφαλίζει σε μια μειοψηφία το 'σπάστε, κάψετε, διασκεδάστε' ".

Για "ραντεβού με τα επεισόδια" μίλησε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κωνσταντίνος Ζέρβας κάνοντας μια ιδιαίτερα σύντομη αναφορά.

"Δε νοείται λίγες δεκάδες νέοι να καίνε, να ρημάζουνε δημόσια περιουσία", δήλωσε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Μάκης Κυριζίδης.

Ο Στ. Καλαφάτης, ο οποίος χρειάστηκε να απουσιάσει για λίγο από το δημοτικό συμβούλιο κι επανήλθε αργότερα, τόνισε:


«Όποιος δε θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει. Το να μην παραδεχτούμε ότι υπάρχουν αναρχικοί και αναρχικές που κατέλαβαν τη Θεολογική Σχολή και μετά έκαψαν το χώρο και προκάλεσαν ζημιές, είναι σα να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας»!



Επανέλαβε την πρότασή του, αντί για ψήφισμα, το δημοτικό συμβούλιο να καταθέσει διάβημα στον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς για τα όσα συμβαίνουν, κατά καιρούς, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, επισήμανε ότι βρέθηκε, το πρωί, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ που βρίσκεται εντός του κάμπους του ΑΠΘ και οι εργαζόμενοι του κατήγγειλαν ότι παραβατικά στοιχεία εισέρχονται στο νοσηλευτικό ίδρυμα και διαπράττουν αδικήματα σε βάρος ασθενών, νοσηλευτικού προσωπικού και εργαζομένων, εκμεταλλευόμενα το πανεπιστημιακό άσυλο.