Τον κατάλογο των μέτρων «περαιτέρω ενίσχυσης των πολιτών και της κοινωνικής πλειοψηφίας», στα οποία είναι έτοιμη να προχωρήσει η κυβέρνηση από τις πρώτες ημέρες του 2019, δημοσιοποιεί ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης.


Όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στις αρχές του νέου χρόνου η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να προχωρήσει "σε σειρά μέτρων περαιτέρω ενίσχυσης των πολιτών και της κοινωνικής πλειοψηφίας. Προετοιμάζουμε ήδη το νέο νόμο προστασίας της πρώτης κατοικίας, αλλά και ένα σχέδιο ρύθμισης των χρεών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία".

Ειδικότερα σε σχέση με τα ασφαλιστικά ταμεία, ανακοινώνει ότι "στόχος είναι να δοθεί μια μεγάλη ανάσα στους οφειλέτες και δη στους λεγόμενους «εγκλωβισμένους», με ρύθμιση που θα περιλαμβάνει 120 δόσεις και κούρεμα της βασικής οφειλής και των προσαυξήσεων έως και 90%".

Ανάλογη ρύθμιση προετοιμάζεται και για τα χρέη προς την Εφορία. "Γνωρίζετε ήδη ότι συμφωνήθηκε με τις τράπεζες η παράταση για ένα δίμηνο του «νόμου Κατσέλη» και η επεξεργασία ενός νέου συστήματος προστασίας της πρώτης κατοικίας που θα είναι έτοιμο μέχρι τις αρχές Μάρτη. Στα νησιά που έχουν τη μεγαλύτερη πίεση από τις προσφυγικές ροές παρατείνεται ο μειωμένος ΦΠΑ", τονίζει.

Χαρακτηρίζει το 2019 "χρονιά της αύξησης του βασικού μισθού, κατάργησης του υποκατώτατου μισθού και συνολικής επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων".        

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, ο ΣΥΡΙΖΑ «σήμερα, από θέση ισχύος και πολιτικής ηγεμονίας, χρειάζεται να προχωρήσει σε μια μεγάλη ανασύνθεση της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης. Να της δώσει νέα ταυτότητα, νέα δυναμική, νέο πρόγραμμα διακυβέρνησης (...) και ο Αλέξης Τσίπρας αποτελεί ένα πολιτικό και συμβολικό σημείο αναφοράς για αυτήν την ανασύνθεση».

Ταυτοχρόνως, μέσω της συνέντευξής του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επιτίθεται στους πολιτικούς αντιπάλους του κυβερνώντος κόμματος: για τον πρόεδρο της ΝΔ αναφέρει ότι «μια ενδεχόμενη νίκη του Κυρ. Μητσοτάκη θα σήμαινε επιστροφή εκείνων των πολιτικών που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και τα μνημόνια», ενώ καλεί την κ. Γεννηματά «να εξηγήσει γιατί συμπορεύεται με τη ΝΔ σε όλα, μα όλα, τα πολιτικά ζητήματα».

Για την κυβερνητική συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο Χρ. Βερναρδάκης υποστηρίζει ότι ο Π. Καμμένος εγκλωβίστηκε στο θέμα των σχέσεων με την πΓΔΜ και «το θεωρώ κρίμα γι αυτόν, γιατί η κυβερνητική συνεργασία της τελευταίας τετραετίας ήταν μια παραγωγική συνεργασία». Όμως, «η συνεργασία όπως την ξέραμε, με τη μορφή που την ξέραμε, φτάνει στο τέλος της», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Επικρατείας προσθέτοντας με έμφαση, «από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση Τσίπρα έχει ένα συνολικό σχεδιασμό και στο σχεδιασμό αυτό δεν περιλαμβάνονται πρόωρες εκλογές».

Για τους υποψήφιους δημάρχους Νάσο Ηλιόπουλο και Κατερίνα Νοτοπούλου, αναφέρει ότι είναι «δύο νέοι και πολύ ικανοί και μορφωμένοι άνθρωποι διεκδικούν την ψήφο για τις πόλεις που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και ζουν».

Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, ο κ. Βερναρδάκης δηλώνει ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους γείτονες για τη λείανση των εντάσεων», με την πρόσθετη επισήμανση ότι «η άσκηση της εξωτερικής πολιτικής είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργού και του Υπουργείου Εξωτερικών».

Και, τέλος, για το ευρωπαϊκό μας «σπίτι», σημειώνει ότι «η λιτότητα ως επίσημο δόγμα της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής πρέπει να ανατραπεί».