Μάιος του 1977. Είχαμε μαζευτεί μπροστά από τις τηλεοράσεις. Περιμέναμε την πρωτιά. Η Μαριάννα Τόλη, μαζί με τους Ρόμπερτ Ουίλιαμς, Πασχάλη και Μπέσυ Αργυράκη, κατέκτησαν την καλύτερη, ως τότε, θέση για την Ελλάδα με το "Μάθημα Σολφέζ" του Γ. Χατζηνάσιου...


Τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, εργαζόμουν, ως εποχικός, σε ένα κυλικείο στη ΔΕΘ. Κάθε βράδυ, που έφευγα κατάκοπος, έκανα μια στάση έξω από τη νυν αίθουσα "Αιμίλιος Ριάδης" της ΔΕΘ. Τότε λειτουργούσε ως μπουάτ και η Μαριάννα Τόλη με τους άλλους τρεις του "Σολφέζ" ήταν τα μεγάλα ονόματα. Καθόμουν σε ένα από τα περβάζια απ' έξω κι άκουγα. Κι έπεφτα πάντα, λόγω ωραρίου, στο κομμάτι του σόου που τραγουδούσε η Μαριάννα Τόλη... Εκείνες τις στιγμές τις θυμάμαι λες και ήταν χθες.

Η Μαριάννα Τόλη έφυγε, σήμερα, από τη ζωή, μετά από την άνιση μάχη που έδινε με τον καρκίνο εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Την είδηση γνωστοποίησε μέσα από το facebook, η Σεμίνα Διγενή, με την οποία η ηθοποιός-τραγουδίστρια διατηρούσε φιλική σχέση. Ήταν και γειτόνισσες.

Ιδιαίτερα προικισμένη, η Μαριάννα Τόλη σπούδασε Ιστορία της Τέχνης στο πανεπιστήμιο του Κεντάκι στην Αμερική και κλασικό και μοντέρνο χορό στο Λονδίνο.

Στην Ελλάδα ακολούθησε κλασικό τραγούδι και τέλειωσε τη δραματική σχολή του Εθνικού. Από εκεί άρχισε την καριέρα της συμμετέχοντας στη «Λυσιστράτη» στην Επίδαυρο. Στο μεταξύ, είχε ξεκινήσει δισκογραφικές επιτυχίες, ενώ το 1977 εκπροσώπησε την Ελλάδα στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision με το «Μάθημα Σολφέζ» του Γιώργου Χατζηνάσιου.

Έπαιξε σε πολλά μιούζικαλ, όπως στα «Άννυ», «Ίρμα», «Σικάγο». Υπήρξε η αντικαταστάτρια της Αλίκης Βουγιουκλάκη στο «Εβίτα», ενώ πρωταγωνίστησε στις ταινίες «Γλυκιά ζωή» του Μιχάλη Κακογιάννη και «Ρόδινα ακρογιάλια» του Ευθύμιου Χατζή.

Τελευταία, η Μαριάννα Τόλη έκανε ένα πέρασμα από τη σειρά που αγάπησε όλη Ελλάδα, στο "Παρά 5".

Είχε αφιερωθεί στο παιδικό θέατρο οργανώνοντας μοναδικές παραστάσεις. Στην καρδιά μας, όμως, θα μένει αυτό: