Υπόγειες (στο σταθμό του μετρό "Συντριβάνι") υποσχέσεις μοίρασε, σήμερα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από τη Θεσσαλονίκη.


Έφερε πιο νωρίς το μετρό (το Φεβρουάριο του 20120),υποσχέθηκε "ολιστικό σχέδιο" για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης (χωρίς, πάντως, να δώσει ιδιαίτερες διευκρινίσεις) ανακοίνωσε -και πάλι- ότι ολοκληρώνεται σε λίγο καιρό η ηλεκτροδότηση της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη - Αθήνα (αυτή που, υποτίθεται ότι, ήταν έτοιμη να υποδεχτεί το... Ασημένιο Βέλος τον Σεπτέμβριο), εξήγγειλε συμφωνία διασύνδεσης των λιμανιών με τα λιμάνια του Εύξεινου Πόντου, έφερε προαστιακό στην Έδεσσα, σιδηρόδρομο στη Μενεμένη, μετρό στα δυτικά, δρομολόγησε 350 νέα λεωφορεία στον ΟΑΣΘ προσέλαβε 120 νέους οδηγούς στον Οργανισμό και ανακήρυξε τη Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα των Βαλκανίων...

Αναλυτικά:

Είπε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2019 θα γίνουν οι δοκιμές των συρμών του μετρό και τόνισε την πεποίθησή του ότι «όχι στο τέλος του 2020, αλλά τον Φλεβάρη του 2020 οι πολίτες της Θεσσαλονίκης θα είναι σε θέση να κάνουν χρήση ενός εργαλείου που το έχουν ανάγκη».

Θύμισε ότι η κυβέρνησή του κατάφερε να υπάρχουν και αρχαία και μετρό, πως με διαπραγμάτευση μείωσε τις απαιτήσεις του εργολάβου από 1,1 δισ. στα 188 εκατομμύρια, 

Έκανε χιούμορ: «Tο πιο γνωστό ανέκδοτο για την πόλη της Θεσσαλονίκης παύει να είναι πια ανέκδοτο και γίνεται πραγματικότητα», είπε, ενώ μιλώντας με τους εργαζόμενους στο μετρό ανέφερε πως το ανέκδοτο ότι ο ΠΑΟΚ θα πάρει πρωτάθλημα όταν γίνει το μετρό, θα γίνει κι αυτό πραγματικότητα.

Έκανε λόγο και για συμφέροντα: "Σπάσαμε τα ψευτοδιλήμματα της συντήρησης και των συμφερόντων. Το ψευτοδίλημμα που έλεγε ή αρχαία ή Μετρό, το μετατρέψαμε και σε αρχαία και σε Μετρό", είπε.

Τόνισε ότι «κυρίως όμως είμαστε περήφανοι γιατί ολοκληρώνουμε ένα ολιστικό σχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, με όλα τα διαθέσιμα μέσα», για να σημειώσει ότι «ολοκληρώνουμε και υλοποιούμε υποδομές που δίνουν τα όπλα στην Θεσσαλονίκη αλλά και στην Βόρεια Ελλάδα για να γίνει το οικονομικό, παραγωγικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο των Βαλκανίων».

Όπως είπε, "τις επόμενες μέρες ολοκληρώνεται το έργο της διπλής ηλεκτροδοτούμενης σιδηροδρομικής σύνδεσης Αθήνας - Θεσσαλονίκης καθώς και η αντίστοιχη Θεσσαλονίκης-Ειδομένης. Το συμβατικό τρένο θα κάνει πια μόνο 4 ώρες το γρήγορο, θα μπορεί να κάνει 3 ώρες και 17 λεπτά".

Πρόσθεσε ότι "ολοκληρώθηκε το σιδηροδρομικό, οδικό και έργο ανάπλασης στην Μενεμένη, που δίνει σημαντική λύση μέσα στον υποβαθμισμένο αστικό ιστό, ενώ ολοκληρώνονται οι μελέτες για τον αναβάθμιση του προαστιακού προς Έδεσσα και ολοκληρώθηκαν οι αντίστοιχες προς Γιαννιτσά".

Ανακοίνωσε ότι εντός του 2019 θα ξεκινήσουν οι πρόδρομες εργασίες της επέκτασης του μετρό προς τις δυτικές συνοικίες της πόλης, «εκείνες που παραδοσιακά οι κυβερνήσεις με τα μεγάλα λόγια για την πόλη συνήθιζαν να ξεχνούν μαζί με τους πολίτες και τις ανάγκες τους».

Παραδέχτηκε ότι, κάθε Σεπτέμβρη, οι Θεσσαλονικείς ακούνε εξαγγελίες, αφού είπε: «Αυτός ο στόχος δεν είναι ένα όραμα, δεν είναι μία εξαγγελία από αυτές που συνήθως ακούτε κάθε Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ, αλλά εδώ και λίγα χρόνια είναι ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός που υλοποιείται παρά τις δυσκολίες, τα εμπόδια, την στρεβλή κληρονομιά που έχουμε αναλάβει».


Αναφερθείς στον ΟΑΣΘ και τα προβλήματά του, είπε ότι «τον Αύγουστο του 2016 παραλάβαμε έναν ΟΑΣΘ που είχε χρεοκοπήσει οικονομικά και επιχειρησιακά». Συγκεκριμένα μίλησε για: Ληξιπρόθεσμα χρέη 102 εκατ. ευρώ. Ζημιές 32 εκατ. ευρώ, άδεια ταμεία. Ασυντήρητα λεωφορεία για μία 5ετία, κυκλοφορούσαν μόνο 245 από τα 622 λεωφορεία, ενώ εκατοντάδες λεωφορεία δωδεκαετίας είχαν πουληθεί δήθεν ως παλιοσίδερα. Τα αποθεματικά για αγορά νέων λεωφορείων ενώ έπρεπε να είναι 42 εκατ. ευρώ ήταν 700 ευρώ. Απλήρωτοι εργαζόμενοι και απεργιακές κινητοποιήσεις κάθε μήνα.

Είπε, ακόμη ότι:

-τον Φεβρουάριο ενεργοποιείται ο νέος οργανισμός ΑΣΥΘ ο οποίος θα έχει την ευθύνη λειτουργίας όλων των Αστικών Συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης και του Μετρό συμπεριλαμβανομένου.

-τον Φεβρουάριο προκηρύσσεται ο Διαγωνισμός για την προμήθεια νέων λεωφορείων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. 350 νέα λεωφορεία για τη Θεσσαλονίκη ενώ παράλληλα έχουν ξεκινήσει και οι διαδικασίες για αναβάθμιση των αμαξοστασίων.

Ανακοίνωσε άμεση προκήρυξη διαγωνισμού για την άμεση πρόσληψη 150 νέων οδηγών με 2ετείς συμβάσεις έργου. Επίσης, προκήρυξη μετατάξεων τεχνιτών από άλλους φορείς και κυρίως από την ΕΛΒΟ. Παράλληλα, δρομολόγηση διαγωνισμού για πρόσληψη νέων μόνιμων οδηγών και τεχνιτών αμέσως μετά τη συγκρότηση του ΑΣΥΘ.

Απευθυνόμενος στο Γιάννη Μπουτάρη, ξανάκανε χιούμορ: «Κρίμα δήμαρχε δεν θα είσαι δήμαρχος, αλλά το 2020 θα είναι μια άλλη πόλη, πιστεύω πολύ καλύτερη. Σημαντικό το έργο που αφήνεις, ας δώσουμε προοπτική στους νέους ανθρώπους να τη φτιάξουν ακόμα καλύτερη».

Υπογράμμισε ότι «η Θεσσαλονίκη πράγματι θα γίνει πρωτεύουσα των Βαλκανίων σε πείσμα εκείνων που τη θέλουν την πόλη να έχει στραμμένη την πλάτη της στα Βαλκάνια και στους γειτονικούς λαούς». «Το 2019», είπε, «θα είναι μια καλή χρονιά και ειδικά για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα».