Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών η Χρυσούλα Γιαταγάνα, πρώην εισαγγελέας και πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ στην Α’ περιφέρεια Θεσσαλονίκης, η γυναίκα που με την έρευνά της έκλεισε το κάτεργο του Γεντί Κουλέ.
Η Χρυσούλα Γιαταγάνα έγινε ευρύτερα γνωστή στην πόλη της Θεσσαλονίκης, όταν ως αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών συνέβαλε καθοριστικά στο κλείσιμο των φυλακών του Γεντί Κουλέ. Προηγήθηκε η εξέγερση των κρατουμένων στο Επταπύργιο το 1984 κι ακολούθησε συστηματική έρευνά της, κατά τη διάρκεια της οποίας (κράτησε δύο χρόνια) αποκαλύφθηκε η δράση μεγαλεμπόρων ναρκωτικών εντός του Γεντί Κουλέ. Αυτό οδήγησε στο κλείσιμο των φυλακών Επταπυργίου το 1998 και στη δημιουργία των Δικαστικών Φυλακών Διαβατών.

Όλη η ιστορία της υπόθεσης αποτυπώθηκε από την ίδια, στο βιβλίο «Γεντί Κουλέ: Η απολογία», το οποίο εκδόθηκε το χρόνο που κλείνει σήμερα. Σε αυτό, η Χρυσούλα Γιαταγάνα περιγράφει, εν είδη μυθιστορήματος, όλο το σκηνικό με τις φυλακές Επταπυργίου.

Την είδηση για το θάνατο της Χρυσούλας Γιαταγάνα έκανε γνωστή το στέλεχος των ΑΝΕΛ Σάββας Τσιμαχίδης, αναπληρωτής γραμματέας Μακεδονίας και Θράκης.

Η υπόλοιπη δράση της Χρυσούλας Γιαταγάνα

Γεννήθηκε στην Κηφισιά Αττικής στις 9 Μαΐου του 1944. Καταγόταν από το Μανταμάδο Λέσβου. Ήταν μητέρα δύο παιδιών. Είχε πτυχίο Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και πτυχίο Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έκανε μεταπτυχιακά στο Δημόσιο Δίκαιο (Τομέας Συνταγματικού, Διοικητικού, Ευρωπαϊκού και Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου) και στο Ποινικό Δίκαιο – Ποινική Δικονομία – Εγκληματολογία στο Τμήμα της Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Από το 2002 έως το 2014 ήταν δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ επί μία τετραετία ήταν πρόεδρος των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Επιτροπής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών του Δήμου. 

Το 2012 εξελέγη βουλευτής με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τον Μάρτιο του 2014 ανεξαρτητοποιήθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝ.ΕΛ.

Από το έτος 1995 ασκούσε τη δικηγορία ως μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Επί 14 έτη ήταν Εισαγγελέας Πρωτοδικών.

Επί 8 έτη άσκηση μαχόμενη δικηγορίας με εξειδίκευση στο Ποινικό Δίκαιο, ως μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Υπήρξε καθηγήτρια στα Τ.Ε.Ι. Λάρισας με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου στα μαθήματα: α) Επικοινωνία, β) Πρακτική γραμματείας, γ) Οργάνωση γραφείου και δ)Γενικές Αρχές Δικαίου.

Επί διετία Διευθύντρια Διοικητικών Υπηρεσιών στην Πολυεθνική Εταιρία HELFRIZE (ΒΙ.ΠΕ.Βοιωτίας-2.500 εργαζόμενοι).

Επί τριετία Προσωπάρχης στην Πολυεθνική Εταιρία HELFRIZE.