Κλείνει σταδιακά, αλλά με αργά βήματα, η ψαλίδα μεταξύ εγγραφών – διαγραφών όπως προκύπτει από τα στοιχεία του μητρώου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης για το 2018.

Πιο συγκεκριμένα καταγράφεται μερική ανάσχεση της επιχειρηματικής ‘αιμορραγίας’ καθώς κατά την τρέχουσα χρονιά σε έναρξη εργασιών προχώρησαν
445 επιχειρήσεις, ενώ αποχαιρέτησαν την ενεργό δράση 479.

Οι διαγραφές καταδεικνύουν τη δυσχερή θέση, στην οποία βρίσκεται η αγορά, ωστόσο ο αριθμός τους είναι μειωμένος κατά 18,3% έναντι του 2017, όταν ρολά κατέβασαν 587 επιχειρήσεις. Είναι αξιοσημείωτο πως και την περσινή χρονιά είχε καταγραφεί μικρότερος αριθμός επιχειρήσεων που προχώρησαν σε αναστολή εργασιών έναντι του 2016, όταν ο ήχος της κλειδωνιάς ήχησε για 729 επιχειρήσεις.

Την ίδια ώρα οι εγγραφές των λίγων ‘γενναίων’ που αποφάσισαν να επιχειρήσουν φέτος ήταν αυξημένες έναντι του 2017 –πέρυσι έκαναν έναρξη 395- κατά 12,6%. Αξιοσημείωτο είναι ότι παρά τα συνεχιζόμενα λουκέτα στις ατομικές επιχειρήσεις, οι νεόκοποι στον επιχειρηματικό στίβο κατά την πλειονότητα τους επιλέγουν τις εν λόγω επιχειρήσεις (288 επί συνόλου 445 εγγραφών). Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το συγκεκριμένο διάστημα ρολά κατέβασαν 347 ατομικές επιχειρήσεις, ενώ ένα χρόνο πριν ο αριθμός τους άγγιζε τις 434.

Ασύμφορες 243 επιχειρήσεις

Ασύμφορες κρίθηκαν 243 επιχειρήσεις, ενώ μία οδηγήθηκε σε πτώχευση κατά το 2018. Ένα χρόνο νωρίτερα ο αριθμός των ασύμφορων ήταν 408, ενώ υπήρξε και μία πτώχευση.

«Μετά από οκτώ χρόνια ύφεσης, ο αριθμός των επιχειρήσεων που οδηγούνται σε λουκέτο αρχίζει σταδιακά να περιορίζεται. Ωστόσο τα στοιχεία του μητρώου του ΒΕΘ δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού καθώς η ιδιωτική πρωτοβουλία συνεχίζει να κλυδωνίζεται και οι επιχειρήσεις να φυλλορροούν. Η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης με την ανελέητη φορολαίλαπα και την ανυπαρξία σχεδιασμού για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, καταστρέφει την επιχειρηματικότητα, έχει αρνητικές επιπτώσεις σε κάθε εργαζόμενο, προκαλεί στρέβλωση στη λειτουργία της αγοράς και οδηγεί σε αδιέξοδο και τις υγιείς επιχειρήσεις. Η Ελλάδα θα μπορέσει να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά μόνο με στοχευμένες παρεμβάσεις και όχι με φόρους, ‘φιλοδωρήματα’ και υποσχέσεις που δεν τηρούνται » σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Αναστάσιος Καπνοπώλης, καταλήγοντας ότι «πρέπει να στηριχθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία καθώς αυτή προσφέρει θέσεις εργασίας, ενισχύει την παραγωγική διαδικασία και, αναμφίβολα, τα δημόσια έσοδα».