Επεισόδια σημειώθηκαν στις πορείες και αντισυγκεντρώσεις που έγιναν, σήμερα, από νεαρούς, για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.



Να θυμίσουμε ότι μαθητικές επιτροπές που πραγματοποιούν καταλήψεις σε σχολικά συγκροτήματα οργάνωσαν πορεία κατά της συμφωνίας των Πρεσπών. Στις πορείες παρεισέφρησαν ακροδεξιά στοιχεία, ενώ είχαν οργανωθεί και αντισυγκεντρώσεις από αναρχικούς.


Κι ενώ ο μεγάλος όγκος της μαθητικής πορείας, με την ολοκλήρωσή της, άρχισε να αποχωρεί, μέλη ακροδεξιών οργανώσεων με κουκούλες, άρχισαν τον πετροπόλεμο με μικρές ομάδες αντιεξουσιαστών στην οδό Μακεδονικής Αμύνης.


Η ένταση ήταν μεγάλη με την Αστυνομία να κάνει χρήση χημικών και τους ακροδεξιούς να απαντούν με πέτρες και άλλα αντικείμενα. Η οδός Αγίου Δημητρίου μετατράπηκε, για λίγο, σε πεδίο μάχης. Οι νεαροί πέταξαν στο οδόστρωμα κάδους απορριμμάτων και απορρίμματα.


Όσον αφορά την πορεία των μαθητών, είχε σημαντική συμμετοχή. Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Λευκό Πύργο και έκαναν πορεία, περνώντας και από το Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκειά της φώναζαν συνθήματα υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας.


Μεταξύ τους κι ένας έφιππος 15χρονος μαθητής από το ΕΠΑΛ Ευόσμου.


Οι μαθητές κρατούσαν ελληνικές σημαίες και πανό, μεταξύ των οποίων κι ένα που είχε διαγραμμένο το σήμα του ναζισμού (τη σβάστικα) κι ανέγραφε “Έλληνες Πατριώτες”, δηλώνοντας έτσι την αντίθεσή τους σε κάθε ακροδεξιά προσπάθεια να καπελωθεί η κίνησή τους.


Αυτήν την ώρα (14.30) ο κύριος όγκος των μαθητών έχει αποχωρήσει. Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε τουλάχιστον πέντε προσαγωγές νεαρών που προκάλεσαν επεισόδια στην περιοχή της Μακεδονικής Αμύνης. Ελάχιστες ολιγομελείς ομάδες κινούνται κυρίως στην οδό Λαγκαδά και κάποιοι αποκομμένοι προς τα ανατολικά από το πλακόστρωτο της Νέας Παραλίας.