Παρέλαση με συνθήματα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας
Κάτω από συνεχή συνθήματα υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας, με αποδοκιμασίες (έστω και λίγων) κατά του υπουργού Εθνικής Άμυνας και με χειροκροτήματα για τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας, ολοκληρώθηκε η μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη.


Για άλλη μία χρονιά τις εντυπώσεις στην παρέλαση κέρδισε η επίδειξη ακριβείας με επικίνδυνους ελιγμούς που έκανε μαχητικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας τύπου F 16, της ομάδας "Ζευς", πάνω από τη νέα παραλία. Στο πιλοτήριο καθόταν ο επισμηναγός Γιώργος Παπαδάκης, που έστειλε το δικό του μήνυμα μέσα από το αεροσκάφος: «Καλημέρα Θεσσαλονίκη, Καλημέρα Μακεδονία. Το ΟΧΙ των Ελλήνων αποτελεί πηγή ενότητας και συνεργασίας, όπως αποδεικνύει και η παρουσία του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας. Ας ατενίσουμε το μέλλον με ελπίδα και αισιοδοξία. Χρόνια πολλά», είπε.

Τον πιλότο και την ομάδα "Ζευς" χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. «Κύριε επισμηναγέ, τόσον εγώ όσο και ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι είμαστε υπερήφανοι για εσάς, για τις διεθνώς αναγνωρισμένες ικανότητές σας αλλά και για το απαράμιλλο θάρρος σας. Αποδεικνύετε καθημερινά και εμπράκτως πόσο αποτελεσματικά υπερασπίζεσθε τον εναέριο χώρο της Ελλάδας και, επομένως, της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της. Η Υπέρμαχος Στρατηγός να θωρακίζει τα φτερά σας και να χαλυβδώνει τις ψυχές σας», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.Ο κ. Παυλόπουλος, που συνοδευόταν συνεχώς από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, πήγε περπατώντας στην εξέδρα, υπό τα χειροκροτήματα του κόσμου και, μετά την παρέλαση, δήλωσε:

"Το μεγάλο "ΟΧΙ" της 28ης Οκτωβρίου 1940 παραμένει διδακτικά επίκαιρο και πρέπει να εμπνέει και στον αγώνα για την υπεράσπιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος απέναντι στους νοσταλγούς του φασισμού και του ναζισμού," Και πρόσθεσε:

«Η Ιστορία έχει αποδείξει, με αμάχητα τεκμήρια, ότι το μεγάλο «ΟΧΙ» του ελληνικού λαού την 28η Οκτωβρίου 1940 ήταν -και παραμένει πάντα, μάλιστα δε υπό όρους άκρως διδακτικής επικαιρότητας- ένα μεγάλο «ΝΑΙ» στην Ελευθερία και στην Δημοκρατία. Και είναι αυτή ακριβώς η διδακτική επικαιρότητα του «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου 1940, η οποία πρέπει να μας εμπνέει, πέραν των άλλων, και στον αγώνα για την υπεράσπιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, απέναντι στα άκρως επικίνδυνα μορφώματα του ρατσιστικού λαϊκισμού, τα οποία επιβουλεύονται, ευθέως και απροκαλύπτως, τα θεμέλιά του και την παγκόσμιας εμβέλειας αποστολή του». Τόνισε ακόμη ότι «αυτό τον αγώνα υπεράσπισης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος σηματοδοτεί, με κορυφαίο μάλιστα συμβολισμό, η παρουσία σήμερα στην Θεσσαλονίκη του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, του φίλου και μεγάλου Ευρωπαίου Σέρτζιο Ματαρέλα. Με την έννοια ότι Ελλάδα και Ιταλία αφήνουμε πίσω εκείνα που μας δίχασαν στο παρελθόν. Πλην όμως, πάντα διδασκόμενοι από την πικρή εμπειρία του φασισμού και της εγκληματικής συνεργασίας του με το ναζισμό, δηλώνουμε αποφασισμένοι ν΄ αγωνισθούμε εναντίον όλων των μορφωμάτων που προανέφερα, και τα οποία "νοσταλγούν" τον φασισμό και το ναζισμό, για να υπερασπισθούμε, απέναντί τους, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και να μην βιώσουμε, ποτέ ξανά, τους εφιάλτες του παρελθόντος».

Μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης ο κ. Παυλόπουλος χαιρέτισε απογόνους βετεράνων και ο κ. Ματαρέλα ομάδα πέντε Ιταλών στρατιωτικών.

Διαγκωνισμοί για μία δήλωση και αποδοκιμασίες
Μετά τον κ. Παυλόπουλο θέση στα μικρόφωνα πήρε, για δηλώσεις, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Όταν τελείωσε τη δήλωσή του, κάποιοι από το πλήθος φώναξαν: "Να παραιτηθείς! Η Μακεδονία είναι ελληνική"!

Το άλλο ευτράπελο της παρέλασης διαδραματίστηκε -και πάλι- μεταξύ του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη και του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. Όπως και στις δηλώσεις μετά τη Δοξολογία για τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου ο κ. Μπουτάρης με μια.. μπούκα μπήκε στα μικρόφωνα πριν τον κ. Λεβέντη, για τη δήλωσή του. Αμέσως μετά, ο κ. Λεβέντης δεν του τη χάρισε και... επεσήμανε πως ο "οικοδεσπότης" δήμαρχος δεν σεβάστηκε το πρωτόκολλο. "Δεν πειράζει, τον συγχωρώ", είπε πριν την καθιερωμένη δήλωσή του για να προσθέσει: "Του εύχομαι καλή επιτυχία στις εκλογές, αν βάλει υποψηφιότητα"...

Το όλο σκηνικό δεν άφησε ασχολίαστο ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας, ο οποίος παίρνοντας θέση πίσω από τα μικρόφωνα είπε: "Όπως καταλάβατε, έρχονται εκλογές..."

Στα αρνητικά των δηλώσεων και το παραλήρημα του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη, που έφθασε στο σημείο να δηλώσει ότι "δεν κινδυνεύουμε, φυσικά, από το κρατίδιο των Σλάβων και των Αλβανών, που θα μπορούσαμε να το υποτάξουμε στρατιωτικά, αλλά από την προδοσία των Ελλήνων πολιτικών"!Να σημειωθεί ότι καθ' όλη τη διάρκεια της παρέλασης αρκετά από τα οργανωμένα σχήματα που παρέλασαν, φώναζαν το σύνθημα "Η Μακεδονία Είναι Ελληνική", ή -άσχετα με το ρυθμό που έδινε η μπάντα- τραγουδούσαν το "Μακεδονία Ξακουστή".

Σχόλια