Αφιέρωμα στον Χίτσκοκ από την Ταινιοθήκη

vertigo_2

Με ένα αφιέρωμα στον μετρ του σασπένς Άλφρεντ Χίτσκοκ, συνεχίζει το πρόγραμμά της αυτή την εβδομάδα η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης.


Στο αφιέρωμα προβάλλονται τρεις κορυφαίες ταινίες του Χίτσκοκ: το απολαυστικό και αγωνιώδες ψυχολογικό θρίλερ Σιωπηλός μάρτυς (1954), ο αριστοτεχνικός Δεσμώτης του ιλίγγου (1958) που θεωρείται ένα από τα δέκα καλύτερα όλων των εποχών στην ιστορία του σινεμά(φωτογραφία) και Τα πουλιά (1963), ταινία-σταθμός στη φιλμογραφία του σκηνοθέτη, που ξεχωρίζει για τους εξαιρετικούς συμβολισμούς, τη φωτογραφία και τα ηχητικά εφέ.


Προσωπικά θα θέλαμε και ακόμη μία επιλογή τριών ταινιών της ασπρόμαυρης περιόδου του Χιτς, όπως, για παράδειγμα, ο “Άγνωστος του Εξπρές”, “Νέος και Αθώος” (ή, μήπως, “Νέα και Αθώα”) και “Σαμποτάζ”, ή, ακόμη – ακόμη, την έγχρωμη τριάδα “North By Northwest”, “Σιωπηλός Μάρτυς” και “Troubles with Harry”. Και πάλι, όμως, θα είναι αδικημένες ταινίες όπως η “Θηλιά”, γυρισμένη σε ένα ασταμάτητο μονοπλάνο 90κάτι λεπτών, που θέτει το ερώτημα του δικαιώματος πάνω στη ζωή με το επιχείρημα των άριστων… Έχουμε, όμως, καιρό μπροστά μας κ. Ανδρεαδάκη και… ελπίζουμε σε συνέχεια.


Το αφιέρωμα φιλοξενείται από την Κυριακή 21 έως την Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018 στο αγαπημένο σινεφίλ στέκι, την αίθουσα Σταύρος Τορνές στην Αποθήκη 1 στο Λιμάνι.


Πρόγραμμα προβολών


Κυριακή 21/10

21:00 Τα πουλιά

Δευτέρα 22/10

21:00 Δεσμώτης του ιλίγγου

Τρίτη 23/10

21:00 Σιωπηλός μάρτυς


Οι ταινίες του αφιερώματος


Σιωπηλός μάρτυς / Rear Window

(ΗΠΑ, 1954)

Σκηνοθεσία: Αλφρεντ Χίτσκοκ / Alfred Hitchcock. Σενάριο: John Michael Hayes, Cornell Woolrich. Με τους: James Stewart, Grace Kelly, Wendell Corey. Έγχρωμη, 112΄.

Ένας φωτορεπόρτερ σπάει το πόδι του και αναγκάζεται να μείνει καθηλωμένος στο σπίτι μέχρι να αναρρώσει. Περνά τις μέρες του παρακολουθώντας από το παράθυρό του με κιάλια τις ζωές των άλλων. Κάποια στιγμή του δίνεται η εντύπωση ότι ο άνδρας στην απέναντι πολυκατοικία έχει σκοτώσει τη σύζυγό του. Ζητά βοήθεια από τους μόνους ανθρώπους που τον πιστεύουν, την αρραβωνιαστικιά και τη νοσοκόμα του, για να βρει αποδείξεις. Το σχέδιο όμως που καταστρώνουν μπορεί να βάλει σε κίνδυνο τις ζωές όλων.


Δεσμώτης του ιλίγγου / Vertigo

(ΗΠΑ, 1958)

Σκηνοθεσία: Άλφρεντ Χίτσκοκ / Alfred Hitchcock. Σενάριο: Alec Coppel, Samuel A. Taylor. Με τους: James Stewart, Kim Novak, Barbara Bel Geddes. Έγχρωμη, 128΄.

Βασισμένη στο μυθιστόρημα των Πιερ Μπουαλό και Τομά Ναρσεζάκ, η ταινία παρακολουθεί έναν αστυνομικό, ο οποίος αναγκάστηκε να αποσυρθεί πρόωρα από την ενεργό δράση καθώς υπέστη ψυχολογικό σοκ κυνηγώντας έναν εγκληματία, με αποτέλεσμα να υποφέρει από κατάθλιψη και ιλίγγους. Η συνάντησή του με μια μοιραία γυναίκα απογειώνει τα συμπτώματά του, αλλά ταυτόχρονα τον ενεργοποιεί να αναλάβει δράση. Ο Τζέιμς Στιούαρτ και η Κιμ Νόβακ πρωταγωνιστούν σε αυτό το αριστοτεχνικό από κάθε άποψη φιλμ που θεωρείται ένα από τα δέκα καλύτερα όλων των εποχών στην ιστορία του σινεμά.


Τα πουλιά / The Birds

(ΗΠΑ, 1963)

Σκηνοθεσία: Άλφρεντ Χίτσκοκ / Alfred Hitchcock. Σενάριο: Daphne Du Maurier (ιστορία), Evan Hunter. Με τους: Rod Taylor, Tippi Hedren, Jessica Tandy. Έγχρωμη, 119΄.

Κινηματογραφική διασκευή της νουβέλας της Δάφνης Ντι Μωριέ και ταινία-σταθμός στη φιλμογραφία του Χίτσκοκ, Τα πουλιά ξεχωρίζουν για τους εξαιρετικούς συμβολισμούς, τη φωτογραφία και τα ηχητικά εφέ. Μια νεαρή κοπέλα φτάνει σε ένα ήσυχο παραθαλάσσιο χωριό. Η άφιξή της ωστόσο, συνοδεύεται από μια παράξενη αλλαγή στη συμπεριφορά των πουλιών, τα οποία σταδιακά στρέφονται εναντίον των ανθρώπων στην περιοχή. Σύντομα, σμήνη πουλιών όλων των ειδών αρχίζουν να επιτίθενται σε όλους τους κατοίκους χωρίς καμία αιτία. Ο αγώνας για την επιβίωση ξεκινά.

Σχόλια