Κάλεσμα για συστράτευση όλων, κόντρα στις διχαστικές λογικές της κυβέρνησης, προκειμένου να γίνει πράξη το κοινό όραμα «να πάμε την Ελλάδα μπροστά» απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 83ης ΔΕΘ.


Απευθύνθηκε στον απογοητευμένο κόσμο της κεντροαριστεράς και της αριστεράς, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές, ειδικά σε κρίσιμες ιστορικές συγκυρίες. Και τώρα υπάρχει το αίτημα εθνικής αναγέννησης, ύστερα από την πτώχευση της χώρας, τέσσερα μνημόνια και τέσσερα χρόνια λαϊκισμού και ψέματος, υπογράμμισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε το όραμα για τον τόπο και υπογράμμισε ότι για να «εκπληρώσουμε τις «ανήκουστες δυνατότητες»» της χώρας -όπως αναφέρει και ο Κώστας Αξελός στο ποίημά του «Η μοίρα της σύγχρονης Ελλάδας»-  χρειάζεται εθνική συστράτευση, «που θα μας κάνει ξανά όλους υπερήφανους που είμαστε Έλληνες­».

«Μπορούμε να πάμε επιτέλους την Ελλάδα μπροστά» υπογράμμισε, καταχειροκροτούμενος από το ακροατήριο της ΔΕΘ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατέληξε, επισημαίνοντας: «Η Νέα Δημοκρατία θα είναι μια κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Με κυβερνήτες τους πιο άξιους των Ελλήνων. Έτσι μόνο θα πάμε μπροστά. Μπορούμε.»Θα καταψηφίσουμε τη συμφωνία - ντροπή με τα Σκόπια
Δριμεία κριτική και επίθεση στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή το «Μακεδονικό», δεσμευόμενος να καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών είτε τώρα είτε στην επόμενη Βουλή.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «συμφωνία – ντροπή που εκχωρεί για πρώτη φορά τη Μακεδονική ταυτότητα και τη Μακεδονική γλώσσα στους γείτονές μας», τονίζοντας πως οι κύριοι Τσίπρας, Κοτζιάς και Καμμένος την υπέγραψαν ερήμην της Βουλής και του ελληνικού λαού.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε ακόμη πιο ντροπιαστική «τη χυδαία προσπάθεια της κυβέρνησης να χαρακτηρίσει όσους διαφωνούν και διαμαρτύρονται κατά της συμφωνίας ως ακροδεξιούς».

«Ξαναλέμε στον κ. Τσίπρα πως οι γνήσιοι πατριώτες δεν είναι εθνικιστές. Και πως οι ακραίοι εθνικιστές δεν είναι πατριώτες. Και λέμε επίσης να μην διανοηθεί ποτέ ξανά να ταυτίσει αυτήν τη μεγάλη λαϊκή παράταξη που αποκατέστησε τη Δημοκρατία και έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη με την ακροδεξιά. Την ίδια ώρα που κυβερνά επί τριάμισι χρόνια αγκαλιά με τον κ. Καμμένο» πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κ. Μητσοτάκης έστειλε το μήνυμα πως «η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει αυτήν τη συμφωνία. Είτε τώρα είτε στην επόμενη Βουλή», με τους περευρισκομένους εντός του «Βελλίδειου Ιδρύματος» να σηκώνονται όρθιοι και να καταχειροκροτούν τον πρόεδρο της ΝΔ.

«Κι αν τελικά η συμφωνία που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφιστεί από την ελληνική Βουλή, τότε θα πρέπει η άλλη πλευρά να γνωρίζει ότι η διαπραγμάτευση ξεκινά από την αρχή» κατέληξε.

Δε θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο


Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο παρείχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στο Βελλίδειο, στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ.

Όπως είπε: «Έχω ξεκαθαρίσει, από την πρώτη στιγμή, ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο. Αυτό όμως δεν αρκεί. Θέλουμε τους δημόσιους υπαλλήλους αρωγούς στην προσπάθεια εξυγίανσης του κράτους.

»Θα τους στηρίξουμε εξασφαλίζοντάς τους αξιοκρατία, διαφάνεια, επιμόρφωση και κατάρτιση. Ώστε να ηγηθούν στην προσπάθεια για πραγματικό εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.

»Κλειδί θα είναι ένα απλό, σύγχρονο σύστημα αξιολόγησης στο οποίο όμως δεν πρόκειται να κάνω καμία απολύτως έκπτωση.»

Ακόμη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Από τη μεγαλύτερη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στην οικονομία έχουν να ωφεληθούν όλοι. Ακόμη και οι ίδιοι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Η νοοτροπία μεγάλου δημόσιου τομέα δεν τους ωφέλησε. Γιατί όταν ξέσπασε η κρίση ξεγυμνώθηκαν όλες οι αδυναμίες του υδροκέφαλου, αργοκίνητου, αναποτελεσματικού, γραφειοκρατικού Κράτους. Μέσα στο οποίο «πνιγόταν» κάθε υγιής πρωτοβουλία. «Κλαδεύονταν» οι ικανοί. Προωθούνταν οι κομματικοί φίλοι και έμπαιναν στον αρχείο όσες ιδέες μπορούσαν να επιταχύνουν τις υποθέσεις των πολιτών και να μειώσουν το διοικητικό βάρος των επιχειρήσεων.»

Ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι αυτό το μοντέλο θα αλλάξει και τόνισε: «Σύγχρονο, επιτελικό Κράτος λοιπόν στην υπηρεσία των πολλών, όχι κομματικό παραμάγαζο στην υπηρεσία των κολλητών. Αυτό θέλουμε. Και αυτό θα κάνουμε».