Προσφυγή στις κάλπες το συντομότερο δυνατόν ζητά η Νέα Δημοκρατία, όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ.


«Μέσα από την ψήφο ο ελληνικός λαός θα στείλει μήνυμα και γιαυτό το θέμα» τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απαντώντας σε σχετική ερώτηση και συνέχισε κάνοντας ξεκάθαρο για ακόμη μια φορά ότι η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τη Συμφωνία. Στην περίπτωση που γίνουν εθνικές εκλογές πριν έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική βουλή η ΝΔ δεν θα την κυρώσει.

Αλλά αν οι διαδικασίες στο ΝΑΤΟ έχουν ξεκινήσει, αυτό δεν μπορεί να αντιστραφεί, δήλωσε ο ίδιος προσθέτοντας: «Μίλησα στο ΕΛΚ για μια Συμφωνία που βρίσκει αντίθετη την μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Και μίλησα για τα ζητήματα ταυτότητας και της γλώσσας. Ο,τι λέω μέσα στη χώρα, λέω και στο εξωτερικό»

«Δίπλα στη λέξη λαϊκιστής υπάρχει το όνομα του κ. Τσίπρα. Οι Έλληνες πολίτες ξέρουν ποιος τούς εξαπάτησε και συνεχίζει να τούς εξαπατά» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζοντας τον κ. Καμμένο «τσάμπα μάγκα». «Συνεχίζει να προσφέρει στήριξη και ψήφο εμπιστοσύνης σε μία κυβέρνηση που θα κυρώσει την συμφωνία των Πρεσπών» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ και κατέληξε λέγοντας: «Η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών παράγει αποτελέσματα που είναι πολύ δύσκολα αναστρέψιμα. Αυτό μόνο με εκλογές μπορεί να αποτραπεί» ανέφερε και πρόσθεσε «Δεν θα κυρώσω την συμφωνία για το Σκοπιανό».

«Δεν θα δεχτώ την εκχώρηση της μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας»

Σε αντίστοιχη ερώτηση ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε ότι αυτό που τον ενοχλεί είναι η εκχώρηση της μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας από την κυβέρνηση. Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι κατανοεί την στάση των συμμάχων μας στο δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ καθώς εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους.

Όσον αφορά την στάση της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι αν δεν εγκριθεί από την ΠΓΔΜ η Συμφωνία και ξεκινήσει από την αρχή η διαπραγμάτευση το πρώτο πράγμα που θα θέσουν είναι η μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα. «Δεν θα δεχθώ μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα, όπως δεν το έκαναν και όλοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί» τόνισε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, ο οποίος συνδέεται άμεσα με την γλώσσα και την ταυτότητα. «Αυτή είναι η βασική μάχη που πρέπει να δώσουμε. Κανείς Έλληνας δεν θέλει το «Μακεδονία» στην ονομασία, αλλά το βασικό πρόβλημα είναι η γλώσσα και η ταυτότητα. Πρέπει να ξέρουμε πόσες μάχες μπορούμε να δώσουμε» κατέληξε.


Αδιαπραγμάτευτη η μείωση φόρων και εισφορώνΩς αδιαπραγμάτευτη για τη ΝΔ χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, τη μείωση των φόρων και των εισφορών.

Σε ερώτηση της εφημερίδας «Το Βήμα» και στην δημοσιογράφο Κρουστάλλη Δήμητρα για το εάν έχει συζητηθεί το πρόγραμμα με θεσμούς, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «δυστυχώς οι θεσμοί συμφώνησαν στο μείγμα πολιτικής που στέρησε από την οικονομία ανάπτυξη και από τους πολίτες εισοδήματα»

«Τώρα πολλοί ομολογούν ότι το μείγμα αυτό ήταν λάθος. Γι’ αυτό πιστεύω ότι μπορούμε να πείσουμε. Η μείωση φόρων και εισφορών είναι αδιαπραγμάτευτο για την ΝΔ. Αλλιώς δεν μπορεί να ανακάμψει η οικονομία», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Χρειαζόμαστε όμως να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη και των αγορών και αυτό θα γίνει εφόσον εφαρμόζονται οι μεταρρυθμίσεις. Οι θεσμοί όμως στρουθοκαμήλιζαν όταν ξηλώνονταν μεταρρυθμίσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, «έχώ παρουσιάσει στο παρελθόν και πρόγραμμα εξοικονόμησης 2 δισ ευρώ τον χρόνο από τη Δημόσια Διοίκηση χωρίς να υποβαθμίσουμε την ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών. Το συμμάζεμα κρατικών δαπανών και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που μόνο εμείς μπορούμε να φέρουμε στη χώρα είναι η απάντηση. Αυστηρότατα κοστολογημένο ένα κομμάτι του προγράμματος μας και ένα άλλο τμήμα του στηρίζεται στο ότι θα καταφέρουμε να πείσουμε τους θεσμούς για μείωση των πλεονασμάτων».

Με κατηγορηματικό τρόπο ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «θεωρώ ότι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την φοροδιαφυγή. Με μείωση των φορολογικών συντελεστών θα αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή, εκτός που είναι αναπτυξιακό μέτρο».Εξεταστική για το α’ εξάμηνο του 2015


Εξεταστική για το α’ εξάμηνο του 2015 ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της Συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε ότι η εξεταστική είναι απαραίτητη για να δούμε πόση ζημιά έγινε στη χώρα και να δουν οι πολίτες ότι πολλά από αυτά που υφιστάμεθα τώρα οφείλονται σε εκείνη την πολιτική.

«Ζημιά εις βάρος της χώρας που ο Τσίπρας συστηματικά απέκρυψε» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Κατάργηση της απλής αναλογικής πριν την εκλογή ΠτΔ


Τη διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει πλειοψηφία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2020 έδωσε ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ προσθέτοντας όμως ότι πριν την εκλογή θα υπάρξει αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Αναφερόμενος στις μετεκλογικές συνεργασίες, υποστήριξε ότι στις προθέσεις του είναι να βάλει στην κυβέρνηση που θα σχηματίσει πρόσωπα και από την κεντροαριστερά σημειώνοντας μάλιστα ότι ορισμένα από αυτά θα ενταχθούν και στα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Ξεκαθάρισε ότι η χώρα δεν πρόκειται να μείνει ακυβέρνητη αλλά σε κάθε περίπτωση – όπως είπε – δεν θα οδηγηθούμε σε εκλογές με απλή αναλογική. Για την Προεδρικό Εκλογή υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξει πλήρης αποσύνδεση στη διάλυση της Βουλής και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Αυτό θα είναι στις δικές μας προτάσεις» σημείωσε.

Μίλησε ακόμη για λελογισμένα  μικρότερο κυβερνητικό σχήμα με πρόσωπα – όπως είπε – άξια να κάνουν τη δουλειά. «Θα κυβερνήσω με τους πιο άξιους και θα κοιτάξω και πέρα από τα στενά πλαίσια της ΝΔ» απάντησε σε ερώτηση με ποιους θα κυβερνήσει. Επεσήμανε ακόμη, ότι το χαρτοφυλάκιο Μακεδονίας- Θράκης θα διατηρηθεί.


Ντροπή η Μόρια, η ευθύνη ανήκει στην κυβέρνησηΣτις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στο Κέντρο Υποδοχής της Μόριας αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισε «απαράδεκτο» και «ντροπή» αυτό που συμβαίνει στη Μόρια και μάλιστα από μια κυβέρνηση που υποτίθεται ότι έχει ευαισθησία για αυτό το ζήτημα.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση, δείχνοντας δύο φωτογραφίες που απεικονίζουν τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης. Ο ίδιος αναφέρθηκε ακόμα και στις εκκλήσεις του ΟΗΕ για την Μόρια και τις αναφορές για το χειρότερο κέντρο προσφύγων ακόμα και σε σύγκριση ακόμη και με αυτά της Αφρικής.

«Είναι αποκλειστικά ευθύνη της κυβέρνησης» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση κλείνει τα μάτια σε αυτήν την ντροπιαστική και απαράδεκτη κατάσταση, ειδικά για τα παιδιά. «Δεν ξέρω αν είναι διορθώσιμη η κατάσταση στη Μόρια. Ίσως πρέπει να κλείσει. Είναι εξοργιστική η εικόνα» συμπλήρωσε.


Όσον αφορά στις κινήσεις που θα κάνει η ΝΔ για το προσφυγικό ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι θα αλλάξει την πολιτική ασύλου. Θα απλοποιηθεί η διαδικασία και θα υλοποιείται σε δύο στάδια αντί για τέσσερα με σκοπό να επιστρέφονται στην Τουρκία συντομότερα όσοι δεν δικαιούνται άσυλο. «Τώρα δεν επιστρέφει στην Τουρκία κανείς» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Σε ό,τι αφορά τα κονδύλια της ΕΕ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, σημείωσε ότι η ΝΔ θα ελέγξει πού πήγαν οι πόροι αυτοί. «Είναι απαράδεκτη εικόνα και προς το εξωτερικό να μην μπορούμε να προσφέρουμε τα βασικά στους ανθρώπους αυτούς» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


Σύντομα θα ανακοινώσουμε τις προθέσεις μας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές
Για το αν θα δώσει χρίσμα σε δημοτικές και περιφερειακές εκλογές μίλησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσο της συνέντευξης τύπου στην 83η ΔΕΘ.

Για τις περιφερειακές εκλογές τόνισε ότι «η ΝΔ θα στηρίξει συγκεκριμένα πρόσωπα και συνδυασμούς γιατί στον δικό μας τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την οργάνωση του κράτους οι περιφέρειες είναι κρίσιμος αναπτυξιακός βραχίονας για την υλοποίηση της πολιτικής μας. Δεν σημαίνει αυτό ότι θα στηρίξουμε υποψηφίους που προέρχονται από την ΝΔ. Μπορεί να επιλέξουμε πρόσωπα που είναι έξω από τη ΝΔ. Θα στηρίξουμε συγκεκριμένα πρόσωπα και συγκεκριμένους συνδυασμούς».

«Δεν βλέπω να υπάρχει η ίδια ανάγκη στις εκλογές πρώτου βαθμού όσο δε αν πιστεύει κανείς στην χειραφέτηση των τοπικών κοινωνιών τότε τα κόμματα σταδιακά θα πρέπει να απομακρύνονται από τις λογικές των χρισμάτων, της στήριξης και να δίνουμε την δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να εκφραστούν με τον τρόπο με το οποίο αυτές πιστεύουν ότι είναι ο πιο κατάλληλος. Σύντομα θα ανακοινώσουμε τις προθέσεις μας ως προς τις εκλογές 2ου βαθμού».

"Κίνδυνος κατάρρευσης του ΟΑΣΘ"


Απαντώντας σε ερώτηση για τον ΟΑΣΘ ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι η κατάσταση με την κρατικοποίηση του οργανισμού είναι χειρότερη από πριν, ενώ εκτίμησε ότι υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης του συστήματος.

Για την τραγωδία στο Μάτι


«Έχω εξηγήσει τι θα κάναμε διαφορετικά», είπε ο κ. ο κ. Μητσοτάκης αναφορικά με την τραγωδία στο Μάτι και συμπλήρωσε: «Γνώριζε ή δεν γνώριζε ο κ. Τσίπρας ότι υπήρχαν νεκροί στο Μάτι; Αν γνώριζε είναι ψεύτης και υποκριτής. Αν δεν γνώριζε είναι αναποτελεσματικός».