Μπορεί ο πρωθυπουργός να επέμενε, στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ, όταν ρωτήθηκε σχετικά για την επίδραση των ΗΠΑ στη συμφωνία των Πρεσπών, όμως οι σημερινές δηλώσεις του γερουσιαστή Ρον Τζόνσον.


Ο Αμερικανός Γερουσιαστής, ο οποίος προεδρεύει της υποεπιτροπής της Γερουσίας για την περιφερειακή ασφάλεια στην Ευρώπη, επισκέφθηκε σήμερα τα Σκόπια, είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, και κάλεσε τους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν τη συμφωνία για την αλλαγή της ονομασίας της χώρας τους, που θα ανοίξει τον δρόμο για ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

"Νομίζω πως βεβαίως θα βοηθήσει (η Συμφωνία των Πρεσπών) τη σταθερότητα της περιοχής. Κατανοώ ότι πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα. Οι άνθρωποι είναι υπερήφανοι για την κληρονομιά τους, γι' αυτό το όνομα και στις δύο πλευρές. Θεωρώ ότι είναι μια πολύ λογική συμφωνία. Χρειάστηκε πραγματικά πολιτική τόλμη από τους ηγέτες και των δύο πλευρών", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζόνσον, ο οποίος το Σαββατοκύριακο βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη και τη 83η Διεθνή Έκθεσή της.

"Χρειάζεστε αυτή τη συμφωνία", σημείωσε ο Αμερικανός γερουσιαστής, υπογραμμίζοντας ότι εκτιμά την πολιτική τόλμη, όπως χαρακτηριστικά είπε, των ηγετών και στις δύο πλευρές και επισημαίνοντας πως "είναι ζωτικής σημασίας να ολοκληρωθεί αυτή η συμφωνία ώστε να προχωρήσετε μπροστά".

Ο κ. Τζόνσον βρίσκεται στα Σκόπια προκειμένου - όπως είπε την παραμονή της επίσκεψής του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ - να παροτρύνει τους πολίτες να "πάνε να ψηφίσουν" στο επερχόμενο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ο Αμερικανός γερουσιαστής τόνισε ότι "όλοι θα πρέπει να βρούμε μια καλύτερη σχέση" με αυτήν τη χώρα, είπε πως "υπάρχουν κάποια πραγματικά ζητήματα γύρω απ' αυτό το θέμα", αλλά για να χτίσεις μια σχέση θα πρέπει να βρεις τα πεδία στα οποία υπάρχει συμφωνία και τομείς συνεργασίας.

"Η Τουρκία είναι ένας πολύτιμος εταίρος του ΝΑΤΟ, επίσης ζωτικής σημασίας σε ό,τι αφορά τη θέση της σε μια πολύ προβληματική περιοχή του πλανήτη. Γι' αυτό θα πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά και να διπλασιάσουμε ή να τριπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζόνσον.