Ένα δίλημμα έθεσε, όπως το συνηθίζει άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στην Ολομέλεια της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ: Θα δημιουργήσουμε συλλογικές προοδευτικές λύσεις ή θα αφήσουμε τον κόσμο στην εθνικιστική αναδίπλωση;


Όπως είπε, «η πρόκληση της εποχής μας είναι να ξαναβρούμε αυτή την ισορροπία ως διεθνής κοινότητα απέναντι σε εθνικιστικές δυνάμεις που προπαγανδίζουν το φόβο, το μίσος και τελικά την συλλογική οπισθοδρόμηση κάθε λαού». Αυτή, είπε, «είναι μια πραγματικά σύγχρονη, δημοκρατική, αλλά και πατριωτική επιλογή»

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ήρθε η ώρα, ως Διεθνής Κοινότητα να επαναπροσδιορίσουμε το κρίσιμο ερώτημα για το μέλλον. Το δίλλημα, είπε, δεν είναι πατριωτισμός ή παγκοσμιοποίηση. Αλλά, σημείωσε: «αν θα αφήσουμε τον κόσμο μας στην ανεξέλεγκτη τροχιά της εθνικιστικής αναδίπλωσης -που η ιστορία μας διδάσκει ότι οδηγεί σε τραγωδίες- ή θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για συλλογικές προοδευτικές λύσεις που θα σέβονται την εθνική και λαϊκή κυριαρχία του καθενός ξεχωριστά». 

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «καμία σύγχρονη, δημοκρατική πατριωτική πολιτική δεν μπορεί να θεωρήσει δεδομένη μια διεθνή τάξη που αναπαράγει ανισότητες εξουσίας και πλούτου ή προστατεύει το δικαίωμα κάποιων να έχουν τεράστια εμπορικά πλεονάσματα σε βάρος άλλων». 

Στη συνέχεια,  πρότεινε: 

Να εξασφαλίσουμε πως οι Διεθνείς Οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοπιστωτικών, θα πρέπει να λογοδοτούν και να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των κρατών και των πολιτών.
Να στηρίξουμε τις προτάσεις του Γενικού Γραμματέα για μεταρρύθμιση του ΟΗΕ, αλλλά και την Ατζέντα 2030 για την αειφόρο ανάπτυξη, το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση, τη Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή και τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, παρά τις αδυναμίες της.
Να βρεθεί πολιτική λύση στη Συρία, στη βάση ενός συμμετοχικού πολιτικού διαλόγου, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Να αναθερμανθούν οι συνομιλίες για το Μεσανατολικό και χαρακτήρισε "δίκαιο" το αίτημα του Ισραήλ για ασφάλεια, αλλά επίσης "δίκαιο" το αίτημα του Παλαιστινιακού λαού για ένα κράτος στη βάση των συνόρων του 1967, με πρωτεύουσα τα ανατολικά Ιεροσόλυμα.
Να προωθηθεί ο διάλογος ευρωπαϊκών και ευρωατλαντικών θεσμών και χωρών με τη Ρωσία.
Να στηριχθεί διπλωματική λύση για την αποπυρηνικοποίηση στην Κορεατική Χερσόνησο.

Θύμισε τα χρόνια της κρίσης, τη διαχείριση του μεταναστευτικού, μίλησε για «τεράστιο έλλειμμα εμπιστοσύνης» προς τους διεθνείς και τους εθνικούς θεσμούς, προσθέτοντας πως «οι εθνικιστικές δυνάμεις έγιναν ολοένα και πιο ισχυρές και κατάφεραν τελικά να επαναπροσδιορίσουν το ερώτημα, αφού η επιθετική τους στάση ανέδειξε ότι το θέμα δεν είναι αν μπορούμε να βασιστούμε στους διεθνείς θεσμούς για την επίλυση των κοινών μας προβλημάτων στη βάση κοινών αξιών, αλλά το κατά πόσο αυτά τα προβλήματα και αυτές οι αξίες είναι όντως κοινές».

Ξέχασε τους συντρόφους

Είπε, βέβαια, πως οι εθνικιστικές δυνάμεις υποστήριξαν το GREXIT, προφανώς ξεχνώντας τις θέσεις των πρώην συνοδοιπόρων του, όπως ο Γιάνης Βαρουφάκης, η Κωνσταντοπούλου κι ο Παν. Λαφαζάνης...

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «όχι μόνο καταφέραμε να σταθούμε όρθιοι, ξεπερνώντας τις δυσκολίες, αλλά πέραν αυτού, καταφέραμε να γίνουμε από μέρος του προβλήματος, μέρος της λύσης στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή», χωρίς να υποκύψουμε στις υποδείξεις χωρών, δυνάμεων και θεσμών που αδιαφορούσαν για τη βούληση του Ελληνικού λαού, προς όφελος δικών τους οικονομικών και γεωπολιτικών συμφερόντων, ή καταφεύγοντας σε εθνικιστική αναδίπλωση.

Και ο... κατώτατος μισθός στον ΟΗΕ

Έκανε λόγο για... σκληρή διαπραγμάτευση που απέδωσε καρπούς όπως το ότι «δόθηκε έμφαση σε απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και όχι στη διαιώνιση μιας τιμωρητικής και εξοντωτικής λιτότητας», ενώ «προστατεύσαμε τα εργασιακά δικαιώματα», επικαλούμενος τον... κατώτατο μισθό!

Επικαλέστηκε θετικό ρυθμό ανάπτυξης 2,1% που θα φθάσει στο 2,5% για το 2019, μειωμένη ανεργία κατά 8%, 34 εκατομμύρια επισκέψεις τουριστών, αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον, υποστήριξε πως η χώρα γίνεται «εμπορικός και διαμετακομιστικός κόμβος, αλλάζοντας τον ενεργειακό χάρτη και αναπτύσσοντας τις στρατηγικές της υποδομές».

Μεταναστευτικό... χωρίς Μόρια

Ήταν φυσικό να μη λείψει αναφορά στο Μεταναστευτικό: «Αντιμετωπίσαμε το Προσφυγικό με σεβασμό στο Διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν ενδώσαμε στις ξενοφοβικές φωνές», είπε ο πρωθυπουργός,  Και πρόσθεσε: «Δεν διστάσαμε να αποδεχθούμε ότι όσοι δε χρήζουν διεθνούς προστασίας θα πρέπει να επιστρέφουν στη χώρα διέλευσής τους, όπου είναι ασφαλείς».

Ξεχνώντας παντελώς τη Μόρια, υποστήριξε πως το σημαντικότερο είναι ότι σήμερα, οι θάνατοι στο Αιγαίο έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί και οι ροές έχουν μειωθεί δραστικά.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως την ίδια στιγμή, η Ελλάδα επέλεξε να καταστεί, μαζί με την Κύπρο, ο σημαντικότερος Ευρωπαϊκός πυλώνας ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, με την καθιέρωση δυναμικών τριμερών σχημάτων συνεργασίας με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, το Λίβανο και την Παλαιστίνη και είπε πως η χώρα στηρίζει «μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ», όπως είχε διαμορφωθεί στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας το καλοκαίρι του '16.

Χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών «μια Συμφωνία που δεν είναι μόνο σημαντική για την περιοχή, αλλά μπορεί να αποτελέσει και μοντέλο για την επίλυση διαφορών και η οποία δεν προέκυψε μέσω της επιβολής του ισχυρότερου και των συμφερόντων του, αλλά ήταν αμοιβαίως αποδεκτή, προασπίζοντας την αξιοπρέπεια και των δύο πλευρών», ουσιαστικά προαναγγέλλοντας παρόμοια συμφωνία και με την Αλβανία...