«Η κυβέρνηση παραδόθηκε στα Σκόπια και κάηκε στο Μάτι», υποστηρίζει σε  συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» ο Σταύρος Καλαφάτης βουλευτής Ά Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας.


«Μου ήρθε», λέει, «να σπάσω την τηλεόραση όταν, μεσ’ τα μαύρα μεσάνυχτα, στη δήθεν σύσκεψη στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής, άκουσα τον κ. Πολάκη να λέει ότι «έχουμε κάποιους βαριά τραυματισμένους» και τον Πρωθυπουργό να διακόπτει ρωτώντας «τι αέρας θα κάνει;». Όλοι είχαμε ακούσει για νεκρούς και εκείνοι το ήξεραν πολύ καλά. Είχαν ήδη ζητήσει 40 σάκους για σορούς και είχαν συγκροτήσει ομάδα για την αναγνώριση των νεκρών. Ήξεραν, προπάντων, ότι την ώρα εκείνη πνίγονταν άνθρωποι που είχαν καταφύγει στη θάλασσα και υποχρεούνταν εκεί να εστιάσουν... Συζητούσαν σαν σε καφενείο, με τη διαφορά ότι στα καφενεία υπάρχει πόνος και έγνοια… Έβγαζαν τέτοιο κυνισμό και τέτοια αναλγησία που έλεγες «θεέ μου, που μπορεί να φτάσουν;».
Αναφερόμενος στις αιτιάσεις της κυβέρνησης, αναγνωρίζει ότι «το παρελθόν δεν είναι αναμάρτητο», τονίζει την υπευθυνότητα που επέδειξε ο Κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζει ότι «αυτά που τώρα υπόσχονται θα μπορούσαν να τα είχαν κάνει προ πολλού» και προσθέτει: «Μην ξεχνάμε ότι η Κυβέρνηση Σαμαρά παρέδωσε ένα πλήρες πλαίσιο που έβαζε κόκκινη γραμμή στα αυθαίρετα, απέκλειε τακτοποιήσεις σε δασικές εκτάσεις και πρόβλεπε ότι τα έσοδα θα πήγαιναν για ρυμοτόμηση και έργα υποδομής στις περιοχές αυτές. Ανανέωσαν πέντε φορές το νόμο αυτό, έδωσαν ψίχουλα για αντιπυρική προστασία, ανέστειλαν από τον πρώτο μήνα προγραμματισμένες κατεδαφίσεις και δεν εφάρμοσαν 1630 αμετάκλητες αποφάσεις κατεδάφισης».
Μιλώντας για τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Καλαφάτης υποστηρίζει ότι «οι κ. Τσίπρας και Καμένος ξεπούλησαν την απόφαση του Βουκουρεστίου» που πέτυχε ο Κώστας Καραμανλής και τονίζει ότι «έκτοτε οι  συνθήκες άλλαξαν, η φορά των πιέσεων αντιστράφηκε και εκείνοι που είχαν κάθε λόγο να βιάζονται ήταν οι Σκοπιανοί». Υπογραμμίζει ακόμη ότι η σύνθετη ονομασία «αφορά μόνο το κράτος και όχι το λαό. Δεν ισχύει erga omnes. Οι Σκοπιανοί, με τη βούλα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όχι μόνο θα αυτοαποκαλούνται, αλλά και θα ονομάζονται από όλο τον κόσμο «Μακεδόνες». Τους αναγνωρίστηκε «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα, που δεν είχε διανοηθεί καμιά άλλη κυβέρνηση. Τους δόθηκαν ακόμη και δικαιώματα στην ελληνική Α.Ο.Ζ.. Τους έκαναν το χατίρι να βάλουν σε καραντίνα τα ελληνικά προϊόντα με μακεδονική επωνυμία»